BÜYÜK ORTA DOĞU PROJESİ YÜRÜRLÜKTE

Geçen Perşembe günü Sayın Başbakan "İslam coğrafyası üzerinde oyun oynanıyor" Bu oyuna "bizi de dahil etmek istiyorlar" mealinde cümleler kurdu. Bana göre de bu teşhis tamamen doğru. Orta Doğu yeniden dizayn edilme aşamasında. İslam Dünyası çeşitli entrikalar sonucu cetvel ile sınırları çizilmiş bir coğrafyaya sahip. Çoğu Arap kökenli olan bu milletler büyük bir sancı içinde bir değişim evresinde. Bu ülkelerin kurdukları rejimler, kendilerinin özverileri ile değil başka ülkelerin himmetleri ile oluştular.

Mısır ve Suriye çok sancılı bir evrede. Her iki ülkedeki iktidarlar "halk bilmez, biz biliriz" psikozu içinde. Suriye'de malum diktatör baba gitti, diktatör oğlu geldi. Suriye'yi kendi toplu arazisi milleti de kölesi zannediyor ve "köleler bana nasıl karşı gelebilirler" düşüncesi ile onları ağır silahlarla bombalıyor, vuruyor.

Mısır'da diktatör gitmiş yerine halkın oyları ile gelen Mursi uzun ömürlü olamamış kendisinin atadığı general tarafından al aşağı edildi. Askeri rejim bir dikta rejimi. Elinde silah bulunduranlar kendilerini çok güçlü hissedebilirler ama halk kıyama kalktığında o güç hemen ifna olur. Etrafında hiç kimse kalmaz, nereye kaçacağını bilemezsin. 1980 yılını hatırlayın kudretli ve azametli İran şahı etek, omuz ve el öptürürdü çok iyi ücret ödediği ordusuna güveniyordu. Ama Fransa'da oturan İmam Humeyni onu kendi ülkesinden kaçırttı. Şimdi Mısır kanıyor, yüzlerce ölü var, daha da bir müddet kargaşa devam eder, sonunda halkın çoğunluğu galip gelir, general bozuntusu Sisi nereye kaçacağının planlarını yapar.

Bir ülkede demokrasiye geçiş kolay olmuyor. Batılı ülkelerde genelde iç harp yaşanmış sonunda bireyler hoşgörülü olmayı öğrenmiş.. Belli ulusların coğrafyasında da bu kural geçerli olacak. Yeter ki millet demokrasiye geçişi istesin. İstemiyorsa bir diktatör gider bir başka diktatör gelir. Benim acizane fikrim İslam coğrafyası (Türk toplumu hariç) batılı anlamda demokrasiyi talep etmiyor ona da hazır değil.

Temennimiz, Mısır ve Suriye'de kukla rejimlere olan destek son bulsun ve halkın seçeceği insanlarla yavaş yavaş demokratik rejime geçiş yapabilsin. Bunun gerçekleşmesi öncelikle global jandarma rolünde olan ülkelere düşüyor. Büyük Orta Doğu projesi yanlıştı yanlışlık devam ediyor.