Sevil NURİYEVA İSMAYILOV
Sevil NURİYEVA İSMAYILOV
Tüm Yazıları

Büyük oyun

Türkiye’nin son yıllarda en önemli anahtarı istikrardır. Çünkü tüm istikrarsızlıklar sonunda, devletleri oturdukları masada güçsüz yapmış ve masadan istediğini almadan, dahası da var istenileni vererek kalkmasına neden olmuştur! 

Akdeniz’deki durumlara göz atmadan, içimizdeki istikrarsızlık havasını oluşturma gayretini okumamız doğru değildir. Giderek istikrar ve milli çıkar konularını ucuzlaştırma, sıradanlaştırma gayreti de, esasında büyük oyunun küçük parçasıdır. 

Akdeniz’de bizi bypass etme gayretinin müsebbiplerine bakarsak, esasında kimin Türkiye içinde istikrarı bozma niyeti olduğunu görebiliriz. 

S-400 üzerinden durmadan baskının da adı, esasında istikrarsızlığı oluşturmaktır. 

İsrail’in Akdeniz’deki halini okudukça, Suriye’de terör devleti hamlesinin kodunu anlıyoruz. İsrail’in konjonktürel durumu kendi lehinde dönüştürme gayretini, elbette ki kendi çıkarları bakımından anlamak zor değildir. Lakin bunu yaparken, Türkiye’nin tüm çıkarlarını ortadan kaldırma gayretine ve içerideki istikrarsızlık havasına koşarak gidenlerin verdiği desteği anlamak zor oluyor! 

Ne güzel değil mi her şeyi basitleştirmek, milli meseleleri alay konusu yapmak, yapanlar için nasıl bir oyun kurduklarına bakmak, baktıklarında birbirimize düşürmelerine sevinmek, onlar için çok güzel bir durum değil mi? İstanbul’da istikrarsızlığı körükleyenler, bunu yaparken Türkiye Cumhuriyeti Devleti dışarıda neleri yapıyor biliyor muyuz? Hiç aksatmadan büyük güç olma yolunda nasıl hamleler atmakta, buna odaklanan var mı? “İçerideki istikrarsızlık havası oluşumu dışarıda yapılan hamleleri zora sokmaz mı” bu soruyu soralım mı kendimize? 

Sadece Akdeniz’deki aramaların bile, İsrail’i neden rahatsız ettiğini bulmamıza ışık tutmaz mı? 

Evet, oyun büyük! Türkiye’nin de içinde bulunduğu dünyayı yıkma gayreti ile karşı karşıyayız. ABD; hegemonyası için, her şeyi yıkıp yakma niyetinde! Trump’ın başkan olması dâhil, her şeyin planlı bir hikâyenin parçası olduğunu anlamak için daha nelerin olması lazım acaba? 

İsrail kendine yeni geniş topraklar açmakta. Akdeniz’deki hâkimiyet kurma çabası, Türkiye’yi orada görmek istememesi ve Türkiye’nin içine yönelik nizamı bozdurma gayreti de bundandır. Buna kendimiz de yol açmaktayız! Şimdi ülkemizde istikrarı daimi kılmak, milli çıkarın parçası olduğunu anlamamız şarttır. Yeni nizam kurma çabası ile kurulu nizam bozulmakta. Buna kapı açmamanın tek yolu, evin içindeki istikrardır. Evin içindeki istikrarı muhafaza edenin yeni adresi, dünya istikrarının kurulacağı masa olur...