‘Büyük Türkiye’ için ekonomik adýmlar

Baþbakan Erdoðan’ýn “Diyarbakýr Adýmlarý” sonrasý “Büyük Türkiye” tezi daha çok tartýþýlmaya baþlanýrken, bu büyümenin ekonomik adýmlarý da “nasýl olacak” tadýnda sorgulanmaya baþlandý.

Sevgili dostlar, Türkiye “10 yýlda ekonomisini nasýl 3 katýna çýkaracak” diyenlere bir not düþmek istiyorum; “geride kalan 10 yýlda 3 kattan fazla büyüme oldu ve gelecek 10 yýl daha hýzlý olabileceði gibi, bu büyümeyi saðlayacak enerji de nükleer santraller baþta olmak üzere, TANAP ve KUZEY IRAK enerji hamlesi ile” saðlanmýþ durumda!

Peki daha neler yapýlabilir, yapýlmalý?

Kýsaca maddeler halinde olaný ve yapýlmasý gerekenleri tartýþalým;

- Dünya üzerinde 1945 sonrasýnda kurulan sistem “ana parçalarý” ile birlikte deðiþiyor ve en önemlisi “yerleþik merkezler” yer deðiþtiriyor. Londra düþerken yerini Ýstanbul alýyor ve gerekli adýmlar atýlabilirse “yeni sistem içinde” New York-Ýstanbul-Þangay-Hong-Kong-Tokyo çizgisi çiziliyor.

- Ortaya çýkan yeni yapý içinde “en güçlü” olmaya aday merkez Ýstanbul. Nedeni de oldukça net; 2001 sonrasýnda “oluþan tehdit algýlamasý” ile “New York-Londra” hattýndan kaçmaya baþlayan paranýn adresi artýk Ýstanbul...Neden derseniz; Türkiye’nin konumu ve en önemlisi “tarihten getirdiðimiz” gerçeklerimiz, ÖZÜMÜZ... VE YAPABÝLECEKLERÝMÝZ!

- Bu gerçekler ýþýðýnda “senin adamýn olsun, benim adamým olsun” kavgasý bizim için fazlasýyla LÜKS! Þunu anlayalým; gerekli hukuki düzenlemeleri yaparsak-yapabilirsek, BANKACILIK ve birilerinin “alternatif bankacýlýk” diyerek küçültmeye çalýþtýðý “katýlým bankacýlýðýnýn” merkezi Türkiye olacak.

- Merkez olmak için ne gerekli? Her þeyden önce BDDK’nýn iki ayrý sistemi taþýyacak þekilde yapýlandýrýlmasý veya yeni bir yapý oluþturulmasý þart! Bankalar vatandaþa ciddi iþkence ediyor ama giriþim var, karþý adým henüz yok!

- Türkiye, Orta Doðu-Orta Asya ülkeleri baþta olmak üzere para transferlerinde LONDRA’nýn devre dýþý býrakýldýðý “yeni sistemi” geliþtirmek zorunda! “Biz merkez olduk” deyip hala Ýngiliz’e komisyon vermek öze yakýþmaz, kimse bizi ciddiye almaz! Katýlým Bankacýlýðý “Türkiye’deki metal piyasalarý” örgütlenerek yapýlmalý...

- “TL ZONE”u oluþturmalý ve kendi paramýz üzerinden “periferimizle” iþ yapabilir hale gelmek için adýmlar atýlmalý. Baþbakan Erdoðan yolu açtý ama arkasýndan destekleyecek ekiplerin gelmesi olmazsa olmaz. Benim kaygým da tam bu noktada “böyle ekiplerimiz” var mý?

- Avrasya Menkul Deðerler Borsasýný acilen kurmalýyýz ve “periferimizdeki” bütün ülke þirketleri Türkiye’de iþlem görecek þekilde “eðitim-oluþum” politikamýzý düzenlemeliyiz.

- “Faizsiz Enstrümanlarýn” geliþtirilmesi ve vergilendirilmesi ile ilgili yeni düzenlemeler yapýlmalý ve “var olan finansal yapýya haraç vermeden” yeni bir DÜZEN kurmalýyýz!

- Ve en önemlisi; “senin adamýn, benim bürokratým” mantýðýný býrakýp, “vizyon ve bilgi” sahibi insanlarý acilen göreve çaðýrmalýyýz! “Bilgi Temelli Türkiye” esas hedefimiz olmalý!

Sevgili dostlar, yukarýda yazdýklarým sadece bir “kare”, bir “alýntý”. Yapmamýz gerekenler yazýlanlarýn çok üstünde ve GENEL ekonomik stratejimizi yeni BÜYÜK TÜRKÝYE tezine göre oluþturmalýyýz...

Sonuç: Baþbakan Erdoðan, 10 yýldýr attýðý adýmlarý “Diyarbakýr ile yeni bir noktaya” taþýdý. Þimdi “2023 hedefli bu genel açýlýmý” ekonomik olarak da yeni hamleler ile desteklemeli ve gerekli adýmlarý atmalýyýz... Konu hassas ve uzun sorgulamaya devam edeceðiz...

Not 1: “Bazý bankalarýmýz-finansal kurumlarýmýz” sanýyorlar ki; BU DÜZEN böyle gider ve “havadan sudan komisyon, dosya parasý, bakým ücreti, faiz ve daha birçok kalem altýnda” her sene 9 milyar TL’mizi alabilirler. Bu yapý deðiþecek ve bölge ülkelerine de servis verebilen ve “yeni bir finansal düzen” oluþacak... Birileri baðýrsa, çaðýrsa, kendini de parçalasa Türkiye, YENÝ DÜNYA DÜZENÝ ile ortaya çýkan potansiyeli kullanacak ve “YENÝ BÝR FÝNANSAL DÜZEN” oluþacak... Yaþasýn Halkýn refahýnýn ana amaç olduðu yeni düzen...

Not 2: Türk ekonomisi özellikle son “enerji anlaþmalarý” ile gelinen noktayý özellikle piyasalar noktasýnda doðru okuyamýyor. Dünya genelinde gelecek 10-100 yýl için “enerji arz güvenliðini” saðlayabilmiþ, büyüme kabýna “enerji koyabilmiþ” kaç ülke var!