Daha önce 2018 yýlýnýn turizmde tüm zamanlarýn rekorunun kýrýlacaðý bir sezon olacaðýný vurgulamýþtýk. Bu istikamette Türkiye turizmindeki geliþmeleri sizlerle paylaþmaya devam edeceðim. Geçen hafta kaldýðýmýz yerden devam ediyorum...
* 2018'e rakamlarla bakýþ:2018 yýlýnýn ilk 4 aylýk döneminde Türkiye’ye gelen yabancý ziyaretçi sayýsý 7 milyon 783 bine ulaþarak tüm zamanlarýn en yüksek seviyesine çýktý. 2017 yýlýnýn ilk 4 aylýk dönemine göre yüzde 32.5, rekor yýl olarak kabul edilen 2015 yýlýna göre ise yaklaþýk yüzde 12 üzerinde bir seviye yakalamýþ durumdayýz. 2018 yýlýnýn ilk 4 aylýk döneminde, Ýstanbul’a gelen yabancý ziyaretçi sayýsýnda geçtiðimiz yýlýn ayný dönemine göre yüzde 42.6 oranýnda artýþ yakalandý. Ýstanbul’a ocak-nisan döneminde gelen yabancý ziyaretçi sayýsý 3.9 milyona yaklaþtý. Ocak-nisan Antalya’ya gelen yabancý ziyaretçi sayýsý ise geçtiðimiz yýlýn ayný dönemine göre yüzde 37.1 oranýnda artarak 1.1 milyona yaklaþmýþ durumda.
* Turizm geliri: Turizm geliri ise ilk 3 aylýk dönemde geçen yýla göre yüzde 31.3 artarak 4 milyar 425 milyon 237 bin dolar oldu.
Otel doluluk oranlarý: Ýlk 4 aylýk dönemde Ýstanbul’daki otellerde doluluk oraný yüzde 71 seviyesinde gerçekleþti. Ýlk 4 aylýk dönemde Antalya’daki otellerde doluluk oraný yüzde 60.2 seviyesinde gerçekleþti.
Bu rakamlarý paylaþtýktan sonra þimdi de TÜRSAB Baþkaný Firuz Baðlýkaya'ya kulak verelim: “Bu yýl Ramazan Bayramý tatili kýsa olacak. Arife günü perþembeye, bayram ise cuma, cumartesi, pazar günlerine denk geliyor. Arife gününü dýþarýda býrakýrsak 3 günlük bir tatil süreci bulunuyor. Buna raðmen üye acentalarýmýzdan aldýðýmýz bilgiye göre bayram dönemi talebinde geçtiðimiz yýla nazaran yüzde 15-20 civarýnda artýþ yaþanýyor. Bayram döneminde yaklaþýk 300 bin kiþinin seyahat acentalarý aracýlýðýyla tatile çýkacaðýný öngörüyoruz.Bayram tatilinde yurtiçi turlarda talep özellikle sahil kesiminde yoðunluk kazanýyor. Antalya’da Kemer, Belek, Alanya, Side, Ege bölgesinde ise Bodrum baþta olmak üzere Didim, Kuþadasý, Marmaris, Fethiye, Çeþme ve Alaçatý’na talep yoðunlaþmýþ durumda. Bununla birlikte Kapadokya, Pamukkale, Karadeniz ve GAP turlarý da kültür turlarý kapsamýnda talep gören destinasyonlar. Yurtdýþý turlarda talep aðýrlýklý vizesiz gidilen ülkelere yönelmiþ durumda. Bu bakýmdan Balkan ülkeleri talebin yoðunlaþtýðý destinasyonlar arasýnda geliyor. Bunun yaný sýra Ýtalya, Ýspanya-Portekiz turlarý da vize sorunu olmayan tüketicilerin talep gösterdikleri destinasyonlar arasýnda. Bayram dönemi için turlarda kiþi baþý gecelik ortalama fiyat 150 TL’den baþlayýp 1500 TL’ye varan bir aralýkta deðiþiklik gösteriyor. Turizm sektöründe bayram tatili nedeniyle oluþacak cironun 500 milyon TL civarýnda olmasýný bekliyoruz."
Tatil tadýnda kalýn.