Turizm sektörü 21 yüzyılın hızlı rekabetçi dünyasında 54 sektörü ilgilendiriyor, yaklaşık 1.5 milyon kişiye doğrudan istihdam sağlıyor ve dış ticaret açığımızın yüzde 35’ini kapatıyor. Akılla, bilgiyle, teknolojiyle, projeleri ve tecrübeleriyle geleceğe ışık tutmak için TÜRSAB Başkanı seçilen Firuz Bağlıkaya’yı makamında ziyaret ettim. TÜRSAB’ı şeffaf ve kurumsal bir yapı haline getirmek için hummalı bir çalışmayla, Türkiye’nin her köşesindeki turizm paydaşlarıyla bir araya gelen, turizmin diliyle konuşan üretken ve dinamik bir başkan gördüm karşımda. Kendisinden beklentiler ve talepler çok yüksek adeta seyahat acentalarının umudu olmuş.
Bağlıkaya turizm stratejik bir sektör olduğu, enerji, savunma sanayii ne ise turizmin de o kadar önemli olduğu konusuna vurgu yaptı. 32 milyar dolar gelir beklentisi, 40 milyon turist ile 2018'in turizmde tüm zamanların rekorunun kırıldığı bir yıl olacağını ifade eden TÜRSAB Başkanı, "Türkiye turizminin yükselişe geçtiğini" ifade etti.
TÜRSAB Başkanı'nın verdiği bilgilere göre, 24 Haziran seçim dönemi için önceden rezervasyon yaptırmış olan tatilciler, seçim nedeniyle tatillerini iptal ettirmek yerine ağırlıklı olarak tarih değişikliği yönünde bir talepte bulundu. Erken rezervasyondan tatilini alanlar ise acentalardan tatile başlangıç ve bitiş günlerini değiştirme yönünde taleplerde bulunuyor. Bu talepler ise giriş ve çıkış tarihlerinde bir günlük kaydırmalar olarak ağırlık kazanıyor. İptal oranları ise yüzde 10’un altında.
Yıllık 200 milyon yolcu kapasitesine sahip olacak İstanbul 3. Havalimanı; günlük 3 bin 500 iniş-kalkışın yapılacağı, 100 bin metrekarelik yaşam alanına, 25 bin araçlık otoparka, 42 kilometrelik bagaj sistemine, 143 yolcu köprüsüne sahip olacak devasa bir yapı olacak.Yeni havalimanı tam kapasiteyle hizmet vereceği 2025 yılında havalimanında doğrudan ve dolaylı istihdam edilecek kişi sayısı 225 bine ulaşacak. Havalimanının ekonomiye 73 milyar TL’lik ekonomik katkısı sağlaması bekleniyor.
Türkiye’de hem otel yatırımları artmakta hem de mevcut otellerin kalitesi yükseliş gösteriyor. Yeni yapılan otellerin işletmesine uluslararası zincir otellerin ilgisi artarak devam ediyor. Dünyanın en büyük otel işletme grupları, tüm markaları ile birlikte Türkiye pazarına girmeye çalışıyor. Türkiye’de 44’ü yerli, 16’sı yabancı olmak üzere 60 otel grubu faaliyet gösteriyor. Zincir otellere bağlı alt markalarla birlikte 517 otel ülke genelinde hizmet veriyor. Bu otellerin 205 tanesi uluslararası alanda faaliyet gösteren yabancı zincirler tarafından işletiliyor.
Haftaya kaldığımız yerden devam edeceğim tatil tadında kalın...