Büyükannelere maaþta püf noktalarý

Çalýþan annelerin, önemli sorunlarýndan biri olan çocuklarýn bakýmý ve yetiþtirilmesi konusunda, yeni bir proje hazýrlandý. Bu projeye göre doðumdan sonra çalýþmaya devam eden annelerin çocuklarýna bakan büyükannelere belli bir ücret ödenmesi gündeme geldi. Baþta Türk-Ýþ, Hak-Ýþ, DÝSK, TÝSK olmak üzere sendikalar ve TOBB gibi iþ dünyasý kuruluþlarýnýn desteði ve iþbirliði ile çalýþan annelerin önemli bir sorunu giderilmiþ olacak.

Bu proje ile kadýn istihdamýnýn da artýrýlmasý amaçlanýyor. Kadýn istihdamý, bir ülkenin geliþmiþlik düzeyi açýsýndan önemli bir göstergedir. Kadýnlarýn iþgücü piyasasýna giriþlerinde eþitsizliðe yol açacak bir hüküm bulunmamasýna karþýn, ülkemizde bu oranýn istenilen düzeylerde olmadýðý bir gerçektir. Daha çok çocuk bakýmý ev iþleriyle zaman geçirilmesi, kadýnýn iþgücüne katýlýmýný büyük oranda engelliyor.

Çalýþma ve Sosyal Güvenlik Bakanýmýz Sayýn Dr. Mehmet Müezzinoðlu tarafýndan önemle üzerinde durulan bu projede, pilot olarak uygulanmasý kapsamýnda Ýstanbul, Bursa ve Bakanlýkça belirlenecek diðer üç ilde uygulanacak projenin amacýna ulaþmasý durumunda, proje ülke geneline yayýlacak.

Þartlar neler?

- Türk vatandaþý olmak

- Belirlenecek illerde (Ýstanbul, Bursa, Ýzmir) ikamet ediyor olmak

- Çocuk ve annenin ayný evde, büyükannenin ise ayný il sýnýrlarý içinde ikamet ediyor olmasý

- Baþvuru tarihi itibarýyla bakýmý üstlenilecek çocuðun 0-3 yaþ (3 yaþ dahil) aralýðýnda olmasý (Evde bakýlacak çocuk sayýsýnýn birden fazla olmasý yapýlacak karþýlýksýz yardým miktarýný arttýrmayacaktýr)

- Annenin en az 18 yaþýnda olmasý

- Annenin analýk izin süresini geçirmiþ olmasý

- Karþýlýksýz desteðin verildiði süre boyunca çocuk bakýmý amacýyla ayrýca bir bakýcý istihdam edilmiyor olmasý

- Annenin iþvereni ile üçüncü dereceye kadar (üçüncü derece dahil) akrabalýk iliþkisi bulunmamasý

- Annenin hizmet akdine tabi (özel sektörde iþçi statüsünde) sigortalý olarak bir iþte fiili olarak çalýþýyor olmasý ve destek süresi boyunca iþten ayrýlmamasý (Rapor durumlarý hariç olmak üzere SGK’ya en az 360 tam gün primi bildirilmiþ olmak)

- Annenin yýllýk ortalama brüt ücretinin asgari ücretin iki katýný aþmamasý

- Annenin Sosyal Güvenlik Destek Primi ödeyerek çalýþýyor olmamasý

- Büyükannenin çocuk bakýmýný engelleyecek fiziksel veya ruhsal rahatsýzlýðýnýn bulunmamasý ve 65 yaþýný aþmamýþ olmasý

- Büyükannenin doktordan saðlýðýnýn çocuða bakmaya elveriþli olup olmadýðýna iliþkin rapor almasý gerekiyor.

Uygulama 2017 yýlý mart ayýndan itibaren 5 bin büyük anne ile birlikte pilot olarak uygulanacak,

Nasýl uygulanacak?

- Baþvurular, Çalýþma ve Ýþ Kurumu Ýl Müdürlüðüne veya Sosyal Güvenlik Kurumu Ýl Müdürlüðüne yapýlabilecektir. Eksiksiz baþvurular, baþvuru sýrasýna göre sýralanarak, sonrasýnda puanlama sistemine göre faydalanacak kiþiler belirlemek üzere sisteme girilecektir.

- Proje ekibi veya müfettiþler/denetmenler tarafýndan bazý zamanlarda büyükannenin çocuða bakýp bakmadýðýný belirlemek amacýyla ev ziyaretleri gerçekleþtirilecektir.

- Pilot uygulamada, 5 bin büyükanneye bir yýl süreyle 420-500 TL civarýnda karþýlýksýz yardým verilecektir.