Büyüme, eðitim, PISA sonuçlarý

Bahçeþehir Üniversitesi bünyesinde faaliyet gösteren BETAM isimli araþtýrma merkezi geçtiðimiz hafta “PISA test puanlarý Türkiye’de neden yükseldi?” isimli bir araþtýrma yayýnladý. Araþtýrma Prof. Francisco Rivera Batiz ve araþtýrma görevlisi Mine Durmaz tarafýndan yapýldý. 

Francisco Rivera Batiz ABD Columbia Üniversitesi ekonomi profesörü, aðýrlýklý olarak da eðitim konularýnda çalýþýyor, þimdilerde de Bahçeþenir Üniversitesi’nde ders veriyor.

Araþtýrmanýn yönetici özetini sizlerle paylaþmadan önce bu hafta ani bir þekilde rahatsýzlanan ve þimdi çok olumlu bir iyileþme süreci yaþayan BETAM Direktörü Prof. Seyfettin Gürsel’e de geçmiþ olsun dileklerimizi bir kez daha iletelim.

“PISA test puanlarý Türkiye’de neden yükseldi?” isimli çok önemli araþtýrmanýn tüm detaylarýný burada sizlerle yer nedeniyle paylaþmam imkansýz ama isteyen internet üzerinden[email protected] adresinden çalýþmaya ulaþabilir, ulaþýlmasý da tavsiye edilir doðrusu.

Aþaðýda çalýþmanýn yönetici özetini aktarýyorum:

“Uluslararasý Öðrenci Deðerlendirme Programý (PISA), 15 yaþ grubundaki öðrencilerin matematik, okuma, fen bilimleri ve problem çözme alanlarýnda temel bilgi ve becerilere hangi ölçüde sahip olduklarýný deðerlendirmektedir. PISA test puanlarý sadece öðrencilerin ne öðrendiklerini deðil, ayrýca bilgiyi ne kadar iyi kullanabildiklerini yansýtmaktadýr. PISA test sonuçlarý Türkiye’de zaman içinde ortalama matematik puanlarýnda önemli bir iyileþmenin olduðunu göstermektedir. Türkiye için 2003 yýlýnda 423 olan ortalama PISA matematik puaný 2012 yýlýnda 448 puana yükselmiþtir, ki bu artýþ ayný dönemde Brezilya hariç PISA uygulamasýna katýlan ülkeler arasýnda kaydedilen en yüksek artýþtýr.

2002 yýlýndan beri Türkiye kiþi baþýna milli gelirin arttýðý bir dönemde olduðu için, test puanlarýndaki artýþ sadece ‘gelir etkisinin’ bir yansýmasý olabilir: artan aile geliriyle birlikte öðrenciler evde öðrenmelerine destek olan daha fazla eðitim kaynaðýna (bilgisayar, internet eriþimi, ansiklopedi vs) sahip olabilirler. Bu çalýþma, 2003-2012 döneminde ortalama PISA matematik puanlarýndaki artýþýn hemen hemen yarýsýnýn sadece ülke genelinde artan gelirden kaynaklandýðýný tahmin etmektedir. Bununla birlikte, bu durum aslýnda puanlardaki artýþýn arta kalan diðer yarýsýnýn, okullara yönelik reformlarýn da dahil olduðu, öðrenci baþarýsýný etkileyen diðer etkenlerle baðlantýlý olduðu anlamýna gelmektedir. Bu etkenlerin en önemlileri küçük yerleþim yerlerindeki okullar ile düþük gelirli ailelere hizmet eden okullarýn miktarýnda ve kalitesindeki iyileþmeler, kýz öðrenciler arasýnda okullaþmanýn ve kýz öðrencilerin baþarýsýnýn artmasý ve ayrýca öðretmen kalitesindeki geliþmedir. Ayný zamanda, bu çalýþma 2003-2012 döneminde PISA test puanlarýný aþaðý çeken etkenleri de tespit etmektedir. Bunlar ise öðrenci motivasyonunun azaldýðýný gösteren artan öðrenci devamsýzlýðý ve sýnýflardaki yaþ ortalamasýnýn yükselmesi olarak sýralanabilir.”

Araþtýrmanýn yönetici özetinden de anlaþýlacaðý gibi Türkiye’nin, PISA test puanlarýnýn Brezilya dýþýnda en hýzlý artan ülke olmasýnýn altýnda son on senede yaþanan hýzlý ekonomik büyüme en temel faktörolarak belirlenmektedir.

BETAM’ýn araþtýrmasý da büyümenin nelere kadir olduðunu bir kez daha ortaya koyuyor.

21. yüzyýlda büyümenin temel motorunun da evrensel hukuk devleti ilkelerine uyum olduðunu bu sütunda senelerdir dile getirmeye gayret ediyorum.

Görmek isteyenler için meseleler aslýnda son de-rece yalýn.