Selim ATALAY
Selim ATALAY
http://www.selimatalay.com
Tüm Yazýlarý

Büyüme hýzýna kadýn eli deðerse, neler olmaz

2008 büyük krizinin etkileri Amerika’da azaldý, ama Amerika kriz öncesi istihdam ve bütçe durumuna geri dönemedi. Avrupa kriz öncesinden daha da kötü durumda. Japonya on yýllardýr krizde. -Maliye Bakaný Mehmet Þimþek New York’ta yatýrým konferansýnda dünyanýn durumunu özetliyor... Çoðu geliþmiþ bölgede ele gelir bir büyüme yok. Hatta düþünürsek, ekonomik lokomotif olan BRIC ülkeleri- Brezilya Rusya Hindisyan Hindistan ve Çin’in büyüme hýzlarý tekledi. BRIC’ler -gözbebeði ülke- iken, þimdi yapýsal kasislere düþmekteler. Öte yanda, Türkiye dahil ‘Büyüyen Ekonomiler’ ayrýþýyor. Büyüme çok derde deva ve en çok faydasý ise istihdama.

Bakan Þimþek, Türkiye’nin 2007’den beri net 4 milyon iþ yaratarak, önemli mesafe aldýðýný ve bu iþlerin yalnýzca büyümeden kaynaklanmadýðýný vurguluyor: “Aktif bir istihdam piyasasý verimliliði ile oldu...”

Maliye Bakaný yeni istihdam konusunda kadýnlarýn eðitimi ve kadýn nüfusun daha etkin iþ hayatýna girmesi için çalýþtýklarýný anlatýyor.

Geçenlerde Boston Consulting Group tarafýndan yayýnlanan rapor, dünyada 1 milyar kadýnýn çalýþma hayatýna katýldýðýný, kadýnlarýn kendi baþlarýna satýn alma gücü ve piyasasý oluþturduklarýný ve dünyada tüketim tercihlerinin yüzde 60 ila 80’inde kadýnlarýn etkili olduðunu yazýyordu. Türkiye’de de istihdamda kadýn nüfusun öne çýkmasý bir büyüme unsuru olarak Maliye Bakaný’nca dile getiriliyor. Genç nüfusa iþ, zaten standart öncelik.

Aralarýnda Türkiye’nin de yer aldýðý 10-13 büyüyen ekonomide yapýlan araþtýrmalar, büyümenin hem kadýn istihdamýný yükseltiðini, ayrýca da kadýn nüfusunun ekonomiye katýlýmýnýn, kadýnlarýn sahip olduðu küçük ve orta boy iþletme sayýsýný artýrdýðýný gösteriyor. Bu iþletmeler de ayrýca istihdam yaratýyor.

Yani Türkiye, büyüme hýzýný artýrma arayýþlarýný sürdürürken, artýk daha odaklý çalýþýyor. Kadýn istihdamý ve katýlýmý artýnca, büyüme hýzý katlanýyor. Türkiye’de kadýn katýlýmýyla sürdürülür ve hýzlý ekonomik büyüme öngörüsü Maliye Bakaný’nýn, ekonomi yönetiminin zihinlerinde ve planlarýnda.

Dördüncü vites mi, altýncý vites mi?

New York’taki Türkiye yatýrým konferansýnda Maliye Bakaný Mehmet Þimþek, Türkiye ekonomisinin durumunu ve beklentilerini anlattý. Goldman Sachs ekonomisti Ahmet Akarlý de benzer kapsamda sunum yapýp, Türkiye’nin 2013 büyüme hýzýný yüzde 5 hatta yüzde 6’ya ulaþýlmasýný beklediðini söyledi. Hatýrladýðýmýz Akarlý, 2008 krizinden sonra Türkiye’nin ekonomik daralmaya - resesyona girdiðini ilk duyuran analist. Daralmadan çýkýldýðýný da ilk duyuran analist olmuþtu.  Hem kiþisel hem de kurumsal kredibilitenin yüzde 5 ila 6 büyüme öngörüsü 2013 için þimdiden iyi haber. Daha sonra konuþan Bakan Þimþek resmi hedefin yüzde 4 olduðunu hatýrlattý ve  ‘Goldman Sachs’ýn bizden-hükümetten daha iyimser olmasý beni memnun etti. Öte yanda tahminde muhafazakar olmak da iyidir’ dedi. Tabii bakan, 4 büyümede de 6 büyümede de mali hedeflerin tutturulmasýný hedefliyor. Düþünürsek, bu büyüme hýzýnda öyle -büyük küresel kriz de yok- demek. Bölgesel krizler ise hem artýk hayatýn parçasý, hem de Türkiye’ye etkileri sýnýrlý.

twitter.com/selimatalayny