Selim ATALAY
Selim ATALAY
http://www.selimatalay.com
Tüm Yazıları

Büyüme hızına kadın eli değerse, neler olmaz

2008 büyük krizinin etkileri Amerika’da azaldı, ama Amerika kriz öncesi istihdam ve bütçe durumuna geri dönemedi. Avrupa kriz öncesinden daha da kötü durumda. Japonya on yıllardır krizde. -Maliye Bakanı Mehmet Şimşek New York’ta yatırım konferansında dünyanın durumunu özetliyor... Çoğu gelişmiş bölgede ele gelir bir büyüme yok. Hatta düşünürsek, ekonomik lokomotif olan BRIC ülkeleri- Brezilya Rusya Hindisyan Hindistan ve Çin’in büyüme hızları tekledi. BRIC’ler -gözbebeği ülke- iken, şimdi yapısal kasislere düşmekteler. Öte yanda, Türkiye dahil ‘Büyüyen Ekonomiler’ ayrışıyor. Büyüme çok derde deva ve en çok faydası ise istihdama.

Bakan Şimşek, Türkiye’nin 2007’den beri net 4 milyon iş yaratarak, önemli mesafe aldığını ve bu işlerin yalnızca büyümeden kaynaklanmadığını vurguluyor: “Aktif bir istihdam piyasası verimliliği ile oldu...”

Maliye Bakanı yeni istihdam konusunda kadınların eğitimi ve kadın nüfusun daha etkin iş hayatına girmesi için çalıştıklarını anlatıyor.

Geçenlerde Boston Consulting Group tarafından yayınlanan rapor, dünyada 1 milyar kadının çalışma hayatına katıldığını, kadınların kendi başlarına satın alma gücü ve piyasası oluşturduklarını ve dünyada tüketim tercihlerinin yüzde 60 ila 80’inde kadınların etkili olduğunu yazıyordu. Türkiye’de de istihdamda kadın nüfusun öne çıkması bir büyüme unsuru olarak Maliye Bakanı’nca dile getiriliyor. Genç nüfusa iş, zaten standart öncelik.

Aralarında Türkiye’nin de yer aldığı 10-13 büyüyen ekonomide yapılan araştırmalar, büyümenin hem kadın istihdamını yükseltiğini, ayrıca da kadın nüfusunun ekonomiye katılımının, kadınların sahip olduğu küçük ve orta boy işletme sayısını artırdığını gösteriyor. Bu işletmeler de ayrıca istihdam yaratıyor.

Yani Türkiye, büyüme hızını artırma arayışlarını sürdürürken, artık daha odaklı çalışıyor. Kadın istihdamı ve katılımı artınca, büyüme hızı katlanıyor. Türkiye’de kadın katılımıyla sürdürülür ve hızlı ekonomik büyüme öngörüsü Maliye Bakanı’nın, ekonomi yönetiminin zihinlerinde ve planlarında.

Dördüncü vites mi, altıncı vites mi?

New York’taki Türkiye yatırım konferansında Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Türkiye ekonomisinin durumunu ve beklentilerini anlattı. Goldman Sachs ekonomisti Ahmet Akarlı de benzer kapsamda sunum yapıp, Türkiye’nin 2013 büyüme hızını yüzde 5 hatta yüzde 6’ya ulaşılmasını beklediğini söyledi. Hatırladığımız Akarlı, 2008 krizinden sonra Türkiye’nin ekonomik daralmaya - resesyona girdiğini ilk duyuran analist. Daralmadan çıkıldığını da ilk duyuran analist olmuştu.  Hem kişisel hem de kurumsal kredibilitenin yüzde 5 ila 6 büyüme öngörüsü 2013 için şimdiden iyi haber. Daha sonra konuşan Bakan Şimşek resmi hedefin yüzde 4 olduğunu hatırlattı ve  ‘Goldman Sachs’ın bizden-hükümetten daha iyimser olması beni memnun etti. Öte yanda tahminde muhafazakar olmak da iyidir’ dedi. Tabii bakan, 4 büyümede de 6 büyümede de mali hedeflerin tutturulmasını hedefliyor. Düşünürsek, bu büyüme hızında öyle -büyük küresel kriz de yok- demek. Bölgesel krizler ise hem artık hayatın parçası, hem de Türkiye’ye etkileri sınırlı.

twitter.com/selimatalayny