Büyüme hormonu haplarý yaþlandýrýyor

Çoðunlukla 40 yaþ üzerindekilerin yaþlýlýk belirtileriyle savaþta kullandýðý büyüme hormonu haplarýnýn yararý yok zararý çok. Vücudun hormon dengesini bozan bu tür prepatlar, yaþlanma süresini hýzlandýrýyor.

Genetik ve besin bilimi araþtýrmacýlarý tarafýndan yaþlanma artýk programlanmýþ bir süreç olarak görülmüyor. Çünkü az yemek tüketerek, daha fazla sebze-meyve-tahýl ve baklagiller yiyerek, güvenli hayvansal besinleri tercih ederek saðlýklý yaþlanmanýn mümkün olduðunu gösteren sayýsýz kanýtlar var. Bu doðal sürecin önündeki en büyük tehlike ise yaþlanmayý önlediði öne sürülen haplar. Çünkü doðal yaþam süreci içinde vücudun kendi potansiyel hormon desteðinin yerine dýþarýndan alýnabilecek her yapay form doðal yaþlanmayý geciktirmek yerine hýzlandýrýyor. Son dönemlerde yaþlanma karþýtý olarak lanse edilen ve en çok kullanýlaný growth hormon.

Doktor neden yazmýyor

Vücutta büyüme hormonu salgýsý gece artar, gündüz azalýr. Kan þekerinin yükselmesi, þiþmanlýk, tiroid hormon azalmasý, kanda kortizol artmasý ise büyüme hormonu salgýlanmasýný azaltýr. Týp dünyasý büyüme hormonu olarak dediðimiz bu hormonun, biz yaþlandýkça azaldýðýný ve 60’lý yaþlara gelindiðinde de nerdeyse normalin dörtte birine indiðini biliyor. Ýþte buradan yola çýkan kurnaz üreticiler growth hormon kullanmanýn yaþlanmayý durdurabileceði iddiasý ile acýmasýzca piyasaya bu ürünleri üretip marketlere gönderiyorlar. Hap olarak bu hormonu alan kiþilerde vücuttaki kas kitlesi artýp yað oranýnýn azaldýðýný gösteren çok önemli araþtýrmalarda bulunuyor. Peki, bu kadar yararlýysa neden herkese doktorlar ‘Growth Hormonu’ önermiyor. Cevabý çok basit. Oldukça önemli yan tesirleri olduðu için önerilmiyor. Bu hormonu geliþigüzel kullanan erkeklerin memeleri büyütüyor. Hem kadýn hem de erkekte þeker hastalýðýna, eklemlerde þiþme ve aðrýlara neden oluyor.