Büyüme hormonu hapları yaşlandırıyor

Çoğunlukla 40 yaş üzerindekilerin yaşlılık belirtileriyle savaşta kullandığı büyüme hormonu haplarının yararı yok zararı çok. Vücudun hormon dengesini bozan bu tür prepatlar, yaşlanma süresini hızlandırıyor.

Genetik ve besin bilimi araştırmacıları tarafından yaşlanma artık programlanmış bir süreç olarak görülmüyor. Çünkü az yemek tüketerek, daha fazla sebze-meyve-tahıl ve baklagiller yiyerek, güvenli hayvansal besinleri tercih ederek sağlıklı yaşlanmanın mümkün olduğunu gösteren sayısız kanıtlar var. Bu doğal sürecin önündeki en büyük tehlike ise yaşlanmayı önlediği öne sürülen haplar. Çünkü doğal yaşam süreci içinde vücudun kendi potansiyel hormon desteğinin yerine dışarından alınabilecek her yapay form doğal yaşlanmayı geciktirmek yerine hızlandırıyor. Son dönemlerde yaşlanma karşıtı olarak lanse edilen ve en çok kullanılanı growth hormon.

Doktor neden yazmıyor

Vücutta büyüme hormonu salgısı gece artar, gündüz azalır. Kan şekerinin yükselmesi, şişmanlık, tiroid hormon azalması, kanda kortizol artması ise büyüme hormonu salgılanmasını azaltır. Tıp dünyası büyüme hormonu olarak dediğimiz bu hormonun, biz yaşlandıkça azaldığını ve 60’lı yaşlara gelindiğinde de nerdeyse normalin dörtte birine indiğini biliyor. İşte buradan yola çıkan kurnaz üreticiler growth hormon kullanmanın yaşlanmayı durdurabileceği iddiası ile acımasızca piyasaya bu ürünleri üretip marketlere gönderiyorlar. Hap olarak bu hormonu alan kişilerde vücuttaki kas kitlesi artıp yağ oranının azaldığını gösteren çok önemli araştırmalarda bulunuyor. Peki, bu kadar yararlıysa neden herkese doktorlar ‘Growth Hormonu’ önermiyor. Cevabı çok basit. Oldukça önemli yan tesirleri olduğu için önerilmiyor. Bu hormonu gelişigüzel kullanan erkeklerin memeleri büyütüyor. Hem kadın hem de erkekte şeker hastalığına, eklemlerde şişme ve ağrılara neden oluyor.