Buzdolabýndaki gizli tehlike

Beslenmede gýdalarýn uygun þekillerde saklanmasý da önemli. Besinlerin buzdolabýna yerleþtirilmesi sýrasýnda yapýlan hatalar gýdalarýn bozulmasýna ve bakteri oluþumuna neden oluyor.

Saðlýklý beslenmek için ilk önce aldýðýmýz besinlere, daha sonra saklama koþullarýna dikkat etmeliyiz. Uygun koþullarda saklamadýðýmýz takdirde, besinlerin protein, vitamin ve mineral deðerleri azaldýðý gibi, mikroorganizmalar üremeye baþlar ve besin zehirlenmeleri yaþanýr. Mikroorganizmalar en çabuk protein içeren besinlerde çoðalýr.

Yerleþtirmeye dikkat

 Saðlýklý bir yerleþim için;

- En üst rafa, et, tavuk, balýk gibi hayvansal ürünlerini, onun altýna rafa süt ve süt ürünlerini, en alta meyve sebzeleri yerleþtirin.

- Yumurtanýn kabuðu bakteri taþýyabilir. Genellikle yumurta raflarýnda, boþ kalan yerlere, sarýmsak ve limon koyulur fakat bu oldukça tehlikelidir, mikroplar hýzlýca diðer besinlere yayýlabilir.  Bu yüzden yumurtalarý kapaktaki raflara dizmek yerine kendi kutusunda saklamak daha iyi olacaktýr.

- Çið et çok hýzlý bakteri üretir. Bu nedenle çið eti diðer yiyeceklerin olduðu yere koymanýz, bakterilerin o yiyeceklere de geçeceði anlamýna gelir. Bu nedenle et, tavuk ve benzeri ürünlerini varsa buzdolaplarýndaki özel bölümlere, yoksa en üst rafta saklayýn.

- Konserveleri oda sýcaklýðýnda ve kuru ortamda muhafaza etmelisiniz. Buzdolabýnda saklamayýn.

- Ambalaj, eve gelene kadar sebzenizi korur, fakat daha sonra riskli bir durum yaratabilir. Sebze ve meyveleri buzdolabýnýza ambalajýndan çýkararak yerleþtirmek, eðer ýslaksa mutlaka kurutup buzdolabýna koymak en saðlýklý yöntemdir.

Raflar nasýl temizlenmeli?

Çamaþýr suyu ve dezenfektanlar buzdolabý yüzeyine zarar verebilir. Bunlarýn yerine sabunlu ýlýk bir suyla buzdolabýný temizlemek en güzelidir. Temizlikte en sýk unutulan bölge genelde buzdolabý koludur.

Kolu bakteri yuvasý

Buzdolabý koluna gün içinde sýkça temas edildiði için, bakterilerin en fazla barýndýðý yerdir. Bu nedenle bu bölgenin temizliðine ekstra önem göstermeye çalýþýn. Temizlediðiniz yerlerin ýslak kalmamasýna mutlaka dikkat edin. Aksi takdirde nem oluþur ve sebzeler hýzla çürümeye baþlar.