Çaðýn vebasý obezite yaþta hedef küçülttü

Son yapýlan araþtýrmalara göre, obezite genetik, fizyolojik, psikolojik ve çevresel faktörlerden besleniyor. Her yýl daha çok çocuk ve genci pençesine düþüren soruna karþý erken müdahale þart.

Günümüzde ortalama her 100 çocuk ve ergenlerin 30’u þiþmanlýk sorunu ile karþý karþýyadýr. Çocukluk döneminde yaþanan bu sorunun ileride kronik þiþmanlýða zemin hazýrlayacak yetiþkinlerin oluþmasýný saðlayacaðý için ya þiþmanlýktan korunma ya da þiþman olan çocuk ve ergende hýzla saðlýklý kilosuna ulaþma hedefi mutlaka hayata geçirilmelidir. Obezite aslýnda obezus Latince kelimesinden gelmektedir. Obezus ‘iyi beslenmiþ’ anlamýna gelmektedir. Saðlýk anlamýnda iyi beslenmiþ demek olan bu kelime günümüzde fazla yemek yiyerek vücudunda hastalýk boyutunda yaðlanmaya neden olmuþ çocuk, ergen ve yetiþkinler için kullanýlan bir terim halini almýþtýr. Vücutta yað dokusunun fizyolojik olarak en yüksek olduðu iki dönem var.  Biri bebeðin doðduktan ilk yýlý, diðeri ise pubertal dediðimiz çocuklarýnýn ergenliðe adým attýklarý dönemdir. Bu nedenle bebekleri ek besine geçiþ dönemi ile gençlerin ergenlik çaðlarýnda yemeklerine dengeli öðünlerle devam etmeleri  þiþmanlýðýn oluþmasýnda koruyucu etmendir.

Sorun karýþýk ama çözüm basit

Aslýnda genetik olarak potansiyel þiþmanlýða yatkýn olan çocuklarda eðer bir de ortam þiþmanlýða elveriþli yemek yeme düzenine hazýsa hýzla þiþmanlýk ortaya çýkar. Kompleks ama aþýrý karbonhidratlý yemeklerin yenmesi, aþýrý yaðlý ve kalorili yiyeceklerin sipariþ verilmesi, egzersiz yapýlmamasý ve þekerli içecek tüketiminin sürekli olmasý gibi etmenler eðer altta genetik olarak þiþmanlýða yatkýnlýk varsa çocuðu çýk kýsa süre içinde obezitenin pençesine düþürüyor.

Son yapýlan araþtýrmalar da gösteriyor ki, obezite genetik, fizyolojik, psikolojik ve çevresel faktörlerden besleniyor.  Çocuk ve ergenlerde þiþmanlýktan kurtulma veya korunmada; düzenli beslenme eðitimi, fiziksel aktivitenin benimsetilmesi, aile ile iþbiriliði kurularak mevcut sorunlarýn çocuk veya ergenler üzerinde yeme bozukluðuna neden olabilecek faktörlerin belirlenmesi, okul ile iþbirliði ile kantin ve yemekhane düzeninde çocuðun yemek sisteminin denetlenmesi gerekiyor.