Toplumsal psikolojiyi ve seçim sonuçlarýný ancak büyük bir ekonomik krizin veya tüm toplumu etkileyebilecek düzeyde sosyal anlamý olan olaylarýn deðiþtirebileceði birçok aktör tarafýndan artýk biliniyor. Örneðin 1999 yýlýnda Abdullah Öcalan’ýn yakalanarak Türkiye’ye getirilmesi Ecevit’in seçimlerde patlama yapmasýna neden olmuþtu. 2001 yýlýndaki ekonomik kriz sonrasýnda da iktidardaki tüm partilerin nerdeyse silinmesine, Ak Parti’nin ise çýkýþýna zemin hazýrlamýþtý.
Savcý Mehmet Selim Kiraz ve Ýstanbul Emniyeti’ne yapýlan terör eylemlerinin hedefi hükümet ve kamuoyu. Eylemleri planlayan zihinler, hükümeti ülkeyi yönetemez hale getirecek süreçlerin baþlamasýný murat etmiþ gözüküyorlar. Halbuki bu iki terör olayý da seçim süreçlerini etkileyebilecek güçte olaylar deðil. Bir gün boyunca süren elektrik kesintisinin seçimleri etkileme potansiyeli Çaðlayan ve Emniyet eylemlerinden daha güçlü.
Türkiye yapýsal olarak daha güçlü bir hale geldi. Birkaç terör olayý ile kriz çýkarabilmenin zemini yok. Þiddet aracýlýðý ile siyasal toplum mühendisliði yapmak isteyenler, bu siyasal ve sosyolojik gerçekliði göremiyorlar. Türkiye çýkýþta olan bir ülke. Toplumun baskýn kesiminde iþlerin iyiye gittiðine ve kontrol altýnda olduðuna yönelik bir inanç ve güven var. Bu pozitif toplumsal ruh halini bir kaç terör olayý ile deðiþtirmek mümkün deðil. Nitekim iki terör olayý da hükümet karþýtý kesimlerin elini zayýflattý. Hükümet ve devlet yapýsýna olumlu bakanlarý daha konsolide etti.
Gezi aidiyeti taþýyanlar terör ile iliþkili algýlanacak
Nihayetinde de iki eylem de planlayanlarýn istediði siyasal sonuçlarý üretemedi. Savcýnýn öldürülmesi Berkin Elvan olayý ile iliþkili. Berkin Elvan Gezi Parký olaylarýnýn sembol isimlerinden biri olmuþtu. Savcýnýn katledilmesi, Gezi Parký olaylarý ile iliþkili þeylerin öldürme ve terör ile anýlmasýna sebep oldu. Gezi ile ilintili kiþiler, savcý katilliðiyle beraber anýlýr hale geldi. Bu durum, küçük bir toplulukta intikam ve güç söylemi üretilmesine sebep olsa bile, Gezi koalisyonuna büyük zarar verir. Gezi Parký aidiyeti taþýyan kiþilerin çoðunluðu bir terör olayý ile iliþkili anýlmaktan hoþlanmayacaklardýr.
Bu son iki terör olayýnýn diðer bir sonucu ise radikal sol oylar üzerine olacaktýr. Radikal solun HDP üzerinden siyasete eklemlenerek güçlenme ihtimali vardý. Bu son iki þiddet eylemi, bu süreci de olumsuz etkileme gücüne sahip. Radikal sol siyaset artýk þiddet ve terör ile daha fazla iliþkili algýlanacaktýr. DHKP-C eylemlerini devam ettirdikçe radikal sol siyasal söylem meþruiyet sorunu yaþayacak, geniþleme imkanýný kaybedecektir.
Terör olaylarýný yapan küçük gruplarýn radikal zihinleri, sosyal olaylarý deðerlendirmede yetersiz kalýyor. Sosyal meselelerin çok boyutlu hallerini göremez hale geliyorlar. Siyaseti ve toplumu istedikleri yönde deðiþtirebileceklerine yönelik abartýlý bir düþünme biçimleri oluþuyor. Keskin inançlýlýk hali, eylemle siyasal mühendislik yapabileceklerini düþünmelerine yol açýyor. Grup yanýlgýsý ile kendilerini daha da marjinalize edecek süreçleri inþa ediyorlar.
Modern dünyada devletler bu tür örgütlerden korkmuyorlar. Hatta bu tür radikal ve þiddet yanlýsý örgütler devletlerin meþruiyetini arttýrmaya sebep oluyor. Yeni sosyal hareketler, tam da bu türden örgütlerin eylem tarzlarýnýn baþarýsýzlýðý üzerinden geliþtirildi. Gezi Parký Eylemlerinin nihai kertedeki baþarýsýzlýðýný bu türden örgütler saðlamýþtý. Bu son iki eylemle de Gezi’nin meþruiyeti tamamen bitirilmiþ oldu. Gezi Parký eylemcilerinin bu durumu anlayamamalarý da hazin.
Gezi Parký koalisyonunun terör olayýný meþru görmeye yol açabilecek pozisyonlarda kalmalarý da tam bir siyasal öngörüsüzlük. Ben Gezi Parký olaylarý taraftarý olsaydým bu iki eylemden sonra küplere binerdim.