Çaðrý-Message bir bilim kurgu olarak çýktý

Önce Adana ve Malatya’da festival takipçisi sinemaseverlerin karþýsýna çýkan Buðday, festival serüvenini ödüllerle tamamladýktan sonra bu hafta vizyondaki þansýný deniyor. Türk sinemasýnýn uluslararasý alanda prestijli sinemacýlarýndan biri olan Semih Kaplanoðlu’nun imzasýný taþýyan film, seyircinin yerli sinemacýdan izlemeye alýþýk olmadýðý bir distopya...

Aslýna bakarsanýz distopya tanýmý Buðday’a biraz dar geliyor. Bilim kurgu sinemasýnýn sevdiði bir alt tür olan post apokaliptik dünya kurgusuna sahip film, giriþ kýsmýnda bize þablonu, Stalker gibi türün demirbaþý sayýlabilecek bir film tarafýndan çýkarýlmýþ olan set inþa ediyor. Semih Kaplanoðlu bu distopyada umut yeþertmeyi ve bu yolculuðu Kehf Suresi’nde geçen Hýzýr ile Musa menkýbesine dayanan bir arayýþ hikâyesine konu ediyor.

“Tabii ki film yaparken, dünyaya seslenirken, kendimizi anlatmaya çalýþýrken sýrtýmýzý dayadýðýmýz yer Anadolu olmalý. Orada keþfedilmemiþ bir hazine var” diyen Semih Kaplanoðlu ulusal sinema yapmanýn modasý geçmiþ tarihi hikayelerden ibaret olacaðýný düþünen sinematek fikrine yýllar sonra da olsa en güzel cevaplardan birini vermiþ gibi görünüyor. Buðday’ý bir de bu gözle izlemek lazým. Hikayelerimizin sýnýrlarýný ülke ve dilden baðýmsýzlaþtýrdýðýmýz vakit, evrensele ulaþmak daha mümkün görünüyor. Filmin dilinin neden Türkçe olmadýðýna dair eleþtiriler de bu þekilde cevaplanabilir.

Türk sinemasýnda daha önce görülmeyen kýyamet sonrasý düzeni hayal eden Kaplanoðlu, bu yolculuðun ruhani tarafýna yoðunlaþarak dünya standartlarýnda da pek rastlanmayan bir derinliðe karýþtýrýyor. Yýllardýr inanç filmi olarak Türk sinemasýnýn yeni bir þey üretmediðinden yakýndýk durduk. Bir bilim kurgunun içine yerleþtirilmiþ gerçek bir inanç filmi var elimizde. Yabancý türdaþ filmlerden çok daha umut besleyen, izleyicisine gelecek için el açan ve ümit veren, hatta bu anlamda inanca çaðýran bir yapým Buðday. Ben filmi Adana Film Festivali’nde seyretmiþtim. Bütün seçki içinde çok farklý bir yapým olduðunu, diðer yarýþtýðý filmler ile ayrýþtýðýný böyle bir karþýlaþtýrmaya gidilmesinin de hatalý olduðunu düþündüm. Ama söz konusu Buðday filminin katýldýðý dünya festivalleri macerasýný düþününce böyle bir filmi sinematografik olarak çok daha müspet bir bakýþ açýsýyla deðerlendirmesi gereken dünya sinemasýnýn otoritelerinin niye kayýtsýz kaldýðýný sorgulamak lazým. Müslüman bir filmin her ne tarzda olursa olsun Haçlý zihniyetinin nefretinden kurtulamayacaðýnýn bir ifadesi Buðday’ýn dünya festivallerindeki macerasý. Ayrýca bu Haçlý zihniyetinin halkýn eðitimsiz bir kýsmýnda yeþeren bir duygu olmadýðýný da bize gösteriyor yaþananlar. Tam tersi Avrupa’nýn entelektüel ve poyitik çevrelerini tamamýyla etkisi altýna almýþ bir durum bu. Buna raðmen filmde Semih Kaplanoðlu’nun çaðrýsý daha da anlamlý olabilir. En azýndan ümit ediyoruz. 

FÝLMÝN KÜNYESÝ

Yönetmen: 

Semih Kaplanoðlu

Senarist: 

Semih Kaplanoðlu, Leyla Ýpekçi

Oynayanlar:Jean Marc Barr, Ermin Bravo, Grigoriy Dobrygin, Cristina Flutur

Yapým: 2017, 

Türkiye, 128 Dk.

VÝZYONDAKÝLER

Mucize 

New York Times’ýn en çok satan kitabýndan yola çýkýlarak yapýlmýþ Mucize, August Pullman’ýn ilham verici ve sýcak hikâyesini anlatýyor. Auggie, normal bir okula gitmesini engelleyen yüz farklýlýklarýyla doðdu ve beþinci sýnýfa baþladýðýnda kahramanlarýn en benzersizi oldu. Ailesi, yeni sýnýf arkadaþlarý ve daha büyük topluluklarýn hepsi merhametlerini ve kabullerini bulmak için uðraþýrken, Auggie’nin olaðanüstü yolculuðu hepsini birleþtirecek ve öne çýkmak için doðduðunuzda karýþamayacaðýnýzý kanýtlayacaktýr.

FÝLMÝN KÜNYESÝ

Filmin orijinal adý: Wonder

Yönetmen: 

Stephen Chbosky

Senarist: 

Stephen Chbosky

Oynayanlar:

Julia Roberts, Owen Wilson, Jacob Tremblay, Mandy Patinkin

Yapým: 2017, 

ABD, 113 Dk.

Morg

Yýllar önce Emin’in kýzý evlilik dýþý bir iliþki ile hamile kalmýþtýr. Bu durumu sadece annesi bilmekte ve Emin’den gizlemektedirler. Dindar bir aile reisi olan ve kýzýyla gurur duyan Emin bir gün iþten erken gelir; eþinin kýzýnýn dizlerinin dibinde bir þeyler yaptýðýný görür. Kapý arasýndan izlerken eþinin laflarýný dinler. Eþi kýzýna tembihte bulunuyordur. Hamileliðinin son aylarýna geldiðini saklanacak hali kalmadýðýný, evden uzaklaþmasý gerektiðini söyler.

FÝLMÝN KÜNYESÝ

Yönetmen: Tuncer Gürbüz

Senarist: Özlem Çetin, Halim Çetin

Oynayanlar:Emin Gümüþkaya, Gamze Pelin Gökçe, Cengiz Demir Öztürk, Banu Ölmez

Yapým: 2017, Türkiye

Kardeþim Benim 2

Ýki ünlü kardeþ Hakan ve Ozan, arkadaþlarý Tato öldüðü için son görevlerini yerine getirmek için Ege’dedirler. Tesadüf bu ya, iki gün sonra ise Hakan’ýn düðünü vardýr fakat cenaze için köye gitmeleri gerekir. Hakan, Rize’nin ünlü çay tüccarlarýndan Muzaffer’in kýzý Didem’le evlenecektir. Muzaffer, Hakan’ýn þarkýcý olmasý yüzünden bu evliliðe tepkilidir. Bir yandan Didem’i baský yaparken diðer yandan da Hakan’ý sýkýþtýrmaktadýr.

FÝLMÝN KÜNYESÝ

Yönetmen: Mert Baykal

Senarist: Zafer Külünk

Oynayanlar:Burak Özçivit, Murat Boz, Ferdi Sancar, Leyla Feray

Yapým: 2017, Türkiye

Ayý Paddington 2

Artýk Brown ailesi ile yaþamakta olan Paddington yerel halkýn da sevilen ve popüler bir üyesi olmuþtur. Teyzesi Lucy’nin 100. doðum günü için mükemmel hediyeyi almak adýna bir dizi garip iþ bulup çalýþmaktadýr. Nihayet hediyeyi almayý baþarýr, ancak hediye bir anda çalýnýr. Paddington hediyeyi çalaný bulmak için elinden gelen her þeyi yapacaktýr...

FÝLMÝN KÜNYESÝ

Filmin orijinal adý: Paddington 2

Yönetmen: Paul King

Senarist: Michael Bond

Oynayanlar:Hugh Bonneville, Sally Hawkins, Hugh Grant

Yapým: 2017, ABD, Ýngiltere, 103 Dk.