Çakır'ın EURO-2016'da final yolu açık

Avrupa’da ülkemize bir çok gurur yaşatan Cüneyt Çakır’ın 10 Temmuz’daki final maçında düdük çalması kuvvetle muhtemel. Çakır’ın iki rakibi var. Bunlar İngiliz Clattenburg ve Atkinson.

2016 Avrupa Şampiyonası finallerinde ülkemizi temsil edecek olan milli futbol takımımız ile birlikte, bu turnuvada düdük çalacak olan Cüneyt Çakır ve arkadaşlarının başarıları ile de gururlanacağız. 

2012 Avrupa Şampiyonası’nda ve 2014 Dünya Kupası’nda yarı final yöneten Cüneyt Çakır, geçtiğimiz sene oynanan Şampiyonlar Ligi’nin finalinde de düdük çalarak bu başarısını taçlandırmıştı.

Şimdi Cüneyt Çakır adına iki tane çok önemli hedef kaldı.

Birisi Avrupa Futbol Şampiyonası’nda, diğeri de Dünya Kupası’nda final yönetebilmek.

Deneyimli yardımcı hakemleri Bahattin Duran ve Tarık Ongun ile kale arkasında görev yapacak olan ilave yardımcı hakemleri Hüseyin Göçek ve Barış Şimşek’le çok iyi bir ekip oluşturan Cüneyt Çakır, geçtiğimiz sezonda hem Şampiyonlar Ligi’nde, hem de milli  maçlarda çok başarılı bir performans göstererek UEFA Hakem Kurulu’nun gözbebeği oldu ve Şampiyonlar Ligi’ndeki iki yarı final maçında da  düdük çalıp yeni bir rekora imza attı.

YARDIMCILARI İYİ DESTEKLEMELİ

Hakemlikte bu tür uluslararası başarıların elde edilebilmesi için ekip çalışması ve ekibin her bir bireyinin de en üst düzeyde katkı verebilmesi çok önemli.

Bu nedenle yıllardır Cüneyt Çakır’ın yanında bayrak sallayan Bahattin Duran ve Tarık Ongun’un da geçmişte olduğu gibi Avrupa Şampiyonası maçlarında da gereken yardımları yapmaları şart.

Ayrıca ceza alanı içinde olabilecek olaylarda Cüneyt Çakır’ın göremeyeceği pozisyonları görerek ona yardımcı olacak olan kale arkası hakemleri Hüseyin Göçek ve Barış Şimşek’in de daha önceden olduğu gibi en üst derecede dikkat ve motivasyon içinde olmaları gerekli.

Unutmamak gerekir ki, 2012 Avrupa Şampiyonası finallerinde benzer iki tane pozisyonda Macar hakem Viktor Kassai’nin kale arkasındaki yardımcısı topun gol çizgisini geçtiğini göremeyip hakemine bildirememiş, Hüseyin Göçek ise topun çizgiyi geçtiğini görüp Cüneyt Çakır’ı uyarmış ve doğru bir gol kararı verilmişti .

Bunun sonucunda Macar hakem ve ekibi UEFA Hakem Kurulu tarafından ülkelerine gönderilirken, Cüneyt Çakır ve ekibi ise yarı finale kadar giderek ekip çalışmasının önemini tüm Avrupa’ya göstermişti.

EN BÜYÜK ENGEL MİLLİ TAKIM!

Cuma akşamı Fransa da başlayacak olan grup maçlarında görev yaparken olağan dışı bir şanssızlık yaşamaz ise final maçının en güçlü adayı Cüneyt Çakır olacak. Ancak, grup maçları ve sonrasında çok başarılı olsalar bile, bir Türk vatandaşı olarak Cüneyt Çakır’ın final yönetebilmesinin önündeki en önemli engel Türk Milli Takımı da olabilir. Eğer ki milli futbol takımımız bu turnuvada  çok başarılı olur ve final oynamaya hak kazanırsa bir hakem olarak Cüneyt Çakır’ın da final yönetme şansı kalmayacak. Bu turnuvada Cüneyt Çakır ile birlikte Avrupa kıtasından toplam onsekiz tane elit hakem görev yapacak.  Geçtiğimiz dönemlerde bu tür turnuvalara bir ülkeden, birden fazla hakem çağrılmazken bu kez UEFA Hakem Kurulu bu ilkesini İngiliz hakemler için bozdu ve hem Martin Atkinson’ı hem de Mark Clattenburg’u finallerde görev yapmak için kadroya aldı.

Bu sezonun Şampiyonlar Ligi finalini yöneten İngiliz Mark Clattenburg ile vatandaşı Martin Atkinson final maçı için Cüneyt Çakır’ın rakibi olabilecek en önemli isimler.

2014 Dünya Kupası finalinde düdük çalan İtalyan hakem Nicola Rizzoli, İsveçli Jonas Eriksson ve Alman Felix Brych de final maçı yönetecek deneyimdeki diğer hakemler olarak görünüyorlar.