Çalýþan emeklilere yüzde 10 sürprizi

Emekli olduktan sonra çalýþma hayatýna devam edenler için 2 farklý çalýþma þekli bulunuyor. 

Birincisi emeklinin bir iþyerinde hizmet akdine dayalý olarak 4/a kapsamýnda iþçi olarak çalýþmaya devam etmesi,

Ýkincisi ise emeklinin kendi adýna iþyeri açmak suretiyle Bað-Kur sosyal güvenlik destek primi ödenerek çalýþmaya devam etmesi, olarak yapýlabiliyor.

Emekli olup, bir iþyerinde hizmet akdine dayalý olarak 4/a kapsamýnda iþçi olarak çalýþanlar için emekli maaþýndan herhangi bir kesinti yapýlmýyor, sadece iþyerinden aldýklarý ücret üzerinden 4/a SGDP primi ödeniyor.

Hangi emeklinin maaþý artacak!

10.02.2016 tarih ve 29620 sayýlý Resmi Gazetede 6663 sayýlý Gelir Vergisi Kanunu ile Bazý Kanunlarda Deðiþiklik Yapýlmasýna Dair Kanun yayýnlandý.

Yaþlýlýk aylýðý almaktayken bu aylýklarý kesilmeksizin 4/(b) bendi kapsamýnda çalýþanlar, kýsa ve uzun vadeli sigorta kollarý hükümlerinin uygulanmasýnda 5510 sayýlý Kanunun 4. ve 5. Maddeleri kapsamýnda sigortalý sayýlmayacaklar.

Diðer bir ifadeyle SSK, Bað-Kur veya memuriyetten emekli olup, yaþlýlýk aylýðý almaktayken bu aylýklarý kesilmeksizin 47(b) bendi kapsamýnda çalýþanlar prim ödeme yükümlüsü olmayacaklar. Bu uygulama 10.02.2016 tarihini takip eden ödeme dönemi baþýnda yürürlüðe girecek.

Öte yandan 4/(b) bendi kapsamýnda çalýþmaya baþlayanlardan aylýklarýnýn kesilmesi için yazýlý istekte bulunanlarýn yaþlýlýk aylýklarý talep tarihini takip eden aybaþýndan itibaren kesilebilecek. Bu uygulama da 10.02.2016 tarihini takip eden ödeme dönemi baþýnda yürürlüðe girecek.

6663 sayýlý Yasayla getirilen Bað-Kur SGDP’nin kaldýrýlmasý sadece emekli olduktan sonra bir iþyeri açan ve emekli maaþýndan yüzde 10 Bað-Kur destek primi kesilen kiþilerle ilgili.

4/a sigortalýsý olarak SGK’lý bir iþyerinde veya banka sandýðý kapsamýnda çalýþanlarla ilgili deðiþiklik yapýlmamýþtýr. Dolayýsýyla þirketlerin bordrosunda bulunan ve 4/a kapsamýnda SGDP (Sosyal Güvenlik Destek Primi) ödenmek suretiyle çalýþan kiþilerle ilgili bir deðiþiklik yoktur. Bu durumda olan ve emeklilik sonrasý bordrolu olarak bir iþyerinde 4/a kapsamýnda SGDP ödenerek çalýþan kiþilerin iþyerinden aldýklarý ücretlerden yine eskiden olduðu yüzde 7.5 iþçi payý, yüzde 22.5+2 (KVS) iþveren payý olmak üzere 4/a SGDP kesilmeye devam edecektir.

Doðum sonrasý yarý zamanlý çalýþma

4857 sayýlý Kanunda doðuma iliþkin öngörülen izinlerin bitiminden sonra mecburi ilköðretim çaðýnýn baþladýðý tarihi takip eden aybaþýna kadar ebeveynlerden biri kýsmi süreli çalýþma talebinde bulunabilir. Bu talep iþveren tarafýndan karþýlanýr ve geçerli fesih nedeni sayýlmayacak.

Bu kapsamda kýsmi süreli çalýþmaya baþlayan iþçi ayný çocuk için bir daha bu haktan faydalanmamak üzere tam zamanlý çalýþmaya dönebilir. Kýsmi süreli çalýþmaya geçen iþçinin tam zamanlý çalýþmaya baþlamasý durumunda yerine iþe alýnan iþçinin iþ sözleþmesi kendiliðinden sona erecek. Bu haktan faydalanmak veya tam zamanlý çalýþmaya geri dönmek isteyen iþçi iþverene bunu en az bir ay önce yazýlý olarak bildirilecek.

beveynlerden birinin çalýþmamasý halinde, çalýþan eþ kýsmi süreli çalýþma talebinde bulunamaz. Üç yaþýný doldurmamýþ bir çocuðu eþiyle birlikte veya münferiden evlat edinenler de çocuðun fiilen teslim edildiði tarihten itibaren bu haktan faydalanacak.

Ancak hangi sektör veya iþyerlerinde kýsmi çalýþma yapýlabileceði ile uygulamaya iliþkin usul ve esaslar Çalýþma ve Sosyal Güvenlik Bakanlýðýnca çýkarýlacak yönetmelikle belirlenecek.