Çalýþma Bakanlýðý seferberlikte

Cumhurbaþkanýmýz Sayýn Recep Tayyip Erdoðan'ýn, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliðinin (TOBB) tüm üyeleri nezdinde baþlattýðý istihdam seferberliði çaðrýsýna iþ dünyasýndan büyük destek geldi.

Sayýn Cumhurbaþkanýmýzýn ortaya koymuþ olduðu "Hükümetimiz iþ dünyasýna, esnaflara çok destek verdi. Vermeye devam edecek. Ýþ dünyasýndan tek beklentimiz piyasayý hareketlendirmesidir. Herkesin bekleme durumuna geçmesi en büyük sýkýntýdýr. Bu yüzden milli seferberlik diyorum. Benim dediðim milli seferberlik eline silah al çýk deðil. Milli seferberlik budur” yaklaþýmý doðrultusunda ‘Çalýþma Hayatýnda Milli Seferberlik’ projesi tüm ülkede büyük yanký uyandýrdý.

Bu çaðrýyla birlikte, neredeyse tüm kurumlar ve iþverenler, istihdam yaratmaya çalýþýrken, kamu kurumlarý da bu istihdamý nicelik ve nitelik yönünden desteklemeye yönelik birçok adým attý.

Çalýþma ve Sosyal Güvenlik Bakanlýðý da baþta Sayýn Bakan Dr. Mehmet Müezzinoðlu ve bürokratlarý olmak üzere 81 ilde istihdam teþvikleri, iþbaþý eðitim programlarý gibi Bakanlýðýn istihdama destek saðlayabilecek uygulamalarýný sahada iþ dünyasýyla paylaþtýðý gibi emekli, memur ve çalýþanlar ile de sahada buluþtular ve talepleri dinlediler.

SGK Baþkaný Dr. Mehmet Selim Baðlý "Hedefimiz 1.5 milyon vatandaþa iþ bulmak. Ýþsizliði mutlaka ama mutlaka tek haneli rakama indirmek, yani yüzde 10 bandýnýn altýna çekmek. Bunun için yine Sayýn Bakanýmýzýn öncülüðünde dünyanýn en etkili istihdam ajanslarýndan olan Çalýþma ve Ýþ Kurumu (ÝÞKUR) yüklü miktarda bir fon ve ciddi bir teknik tecrübeyle birlikte sahadadýr" diyerek, bu hedefi somut olarak da ortaya koydu.

‘Çalýþma Hayatýnda Milli Seferberlik’ adý verilen yeni proje ile vatandaþlar daha öncede olduðu gibi yalnýz býrakýlmýyor.

Her zaman Çalýþma ve Sosyal Güvenlik Bakanlýðýnýn ve ilgili kuruluþlarýn yanýnda oluyor ve vatandaþlara sunulan hizmetlerin kalitesine artýrmaya yönelik çalýþmalar devam ediyor.

Bu kapsamda;

+ Sanayici ve iþadamlarý ziyaret ediliyor,

+ Çalýþma hayatý ve sosyal güvenlik alanýyla ilgili görüþ ve öneriler alýnýyor,

+ Yeni istihdama, kayýtlý istihdama teþvik etmek, yeni istihdam saðlamak amaçlanýyor,

+ Hizmetlerden yararlanan vatandaþlarýmýz ziyaret edilerek, hizmetler ile ilgili görüþ ve öneriler alýnýyor,

+ Vatandaþlarýn memnuniyetini arttýrmaya yönelik tedbirler geliþtiriliyor,

+ Vatandaþlarýn ev ve iþyerlerine giderek devletimizin müþfik yaklaþýmýný daha çok hissettiriliyor.

Geçen hafta bu köþeden, iþbaþý eðitim programlarýnýn istihdama katkýsý ve iþleyiþi ile ilgili bir yazý yazmýþtýk. Aslýnda temel olarak istihdam seferberliði programýnda, aktif rol almasý gereken iþbaþý eðitim programlarýndaki düzenlemeler devam ediyor.

Aktif iþgücü ve istihdam politikalarýnda da baþlayan yeni dönem, tüm kolaylaþtýrýcý ve istihdama olumlu katkýsýyla devam ediyor.

2017 yýlýnda istihdam seferberliði baþlamýþ olup iþ baþý eðitim programlarýndan daha fazla katýlýmcýnýn yararlanmasý hedeflenmiþtir. Dolayýsýyla söz konusu kurallarýn ÝÞKUR tarafýndan yayýnlanan genelge ile bazý noktalarda esnetilmesi gündeme gelmiþtir. Buna göre;

a. Ýþbaþý eðitim programlarý bütün katýlýmcýlar için 3 ay (aylýk 26 fiili gün ve toplamda 78 fiili gün) uygulanacak,

b. Ýþbaþý eðitim programý baþvuru yapan iþverenlerin engelli istihdam yükümlülüðünü yerine getirmesi beklenmeyecektir.

Diliyoruz, bu program kapsamýnda Çalýþma ve Sosyal Güvenlik Bakanlýðý istihdamý arttýrýcý düzenlemeleri geliþtirmek suretiyle iþ dünyasý ve emeði ayný potada buluþturur ve ülkemizdeki yatýrýmlar artar, bütün dünyanýn sorunu olan iþsizlik ülkemizde bir sorun olmaktan çýkar.