Geçtiðimiz yazýlarýmda AK Parti seçim beyannamesi ile çeþitli konulara dönük seçim vaatlerini ele almýþtýk. AK Parti bilinçli bir þekilde önümüzdeki dönemde de insaný merkeze alan bir zihniyet içerisinde çalýþma hayatýna iliþkin reformlarýma devam edecek. Bugün de özellikle, çalýþma hayatýna dönük reformlarý ele alalým istedik.
- Öncelikle 2009 yýlýnda yüzde 43.84 olan kayýtdýþý istihdam oraný istikrarlý bir þekilde düþüþ göstermiþ ve 2014 yýlýnda yüzde 34.97 olarak seyretmiþtir. Yeni dönemde de kayýt dýþýlýðýn da önemli bir nedeni olan çalýþma hayatýndaki katýlýklarýn ve istihdam maliyetlerinin azaltýlarak, istihdamýn geliþimine saðlýklý bir zemin oluþturulacak. Ýþletmelerimizin rekabet gücü arttýrýlacak. Kayýt dýþý istihdam ve kayýt dýþý ücretle mücadele edilerek kayýtlý çalýþan sayýsý artýrýlacak ve prim tabaný geniþletilecek.
- Kýdem tazminatý sisteminde yaþanan sorunlarýn çözümü amacýyla sosyal taraflarla diyalog içinde mevcut durum tespiti ve mevzuat çalýþmasý yapýlacak. Bu çalýþmayla Türkiye’de tüm çalýþanlarýn kýdem tazminatýndan yararlanmasýnýn önü açýlacak.
- Mevzuat düzenlemesi yapýlarak fazla çalýþma sürelerinin aþýlmasý halinde iþverenlere idari para cezasý verilmesi saðlanacak. Burada amaçlanan þey, yüksek sürelerdeki fazla çalýþmalarý önleyerek daha fazla kiþinin çalýþtýrýlmasýný saðlamaktýr. Mevcut düzenlemede fazla çalýþmalarda kiþi baþý üst sýnýr yýllýk 270 saattir.
- Sektörden gelen talepler doðrultusunda iþ ve eðitim dünyasý için gerekli olan Ulusal Meslek Standartlarý hazýrlanýp yürürlüðe konulacak, yürürlükteki 109 standart en geç 5 yýlda bir güncellenecektir.
- Avrupa Birliði ve ILO standartlarýnda oluþturulan Ýþ saðlýðý ve güvenliði mevzuatýnýn etkili bir þekilde uygulanmasý, AK Parti’nin hayati önemde gördüðü bu alanda tüm ilgili taraflarda zihniyet dönüþümünün saðlanmasý ve gerekli kapasitelerin geliþtirilmesi konularýna azami önem ve önceliði vermeye devam edilecek. Bu kapsamda, kamuoyuyla paylaþýlan Ýþ Saðlýðý ve Güvenliði Eylem Planýný kararlýlýkla hayata geçirilecek.
- Kýsmi zamanlý çalýþma, staj, prim desteði gibi araçlarla ve bilgi toplum þartlarýnda geliþen yeni iþlerle genç ve kadýn istihdamýný artýracak bir çalýþma ortamý oluþturulacak.
- Yabancýlarýn çalýþma izinleri ile ilgili kýrtasiyeciliði tamamen ortadan kaldýracak, ilgili tüm kurumlarla entegre olan yeni bir otomasyon sistemi kurulacak.
- Tüm vatandaþlarýmý sosyal güvenlik ve genel saðlýk sigortasý kapsamýna alýrken ayný zamanda sürdürülebilir ve etkin çalýþan bir sosyal güvenlik sistemi oluþturulacak.
- Polislerimizin 2200 olan ek göstergeleri 3000’e çýkarýlacak. Böylece polislerimizin çalýþma þartlarýnda bir nebze iyileþtirme saðlanacak.
- Genel Saðlýk Sigortasý kapsamýnda yapýlan gelir testi sistemi ve buna baðlý genel saðlýk sigortasý primi ödemeleri yeniden gözden geçirilerek sistemin etkinliði ve verimliliðini arttýrýlacak.
- Ýstihdam edilmeleri halinde, sosyal destek alan vatandaþlarýmýzýn sigorta primi iþveren desteði verilecek.
- TOKÝ eliyle emeklileri uygun koþullarla konut sahibi yapýlacak. Bu çerçevede emeklilerimize 240 taksit þeklinde ve aylýk 250 TL bedel mukabilinde konut sahibi olma imkaný saðlanacak.
- 2002-2014 yýllarý arasýnda 2 milyon 71 bin kiþinin aktif iþgücü programlarýndan yararlanmasý saðlandý. Toplam 4.7 milyar TL kaynak kullanýldý ve bu programlara devam edilecek.
Umuyoruz ki AK Parti’nin çalýþma hayatýna yaptýðý büyük katkýlara 1 Kasým sonrasýnda da devam edilmesi saðlanacak.