Geçtiðimiz yazýmda AK Partinin çalýþma hayatýna dönük reformlarý ele aldýk. Her Partinin yaptýklarý, yapacaklarýnýn teminatýdýr diye düþünüp, bugün de, gerçekleþen reformlarý yazalým istedik.
Ak Parti’nin iktidara geldiði 2002 yýlýndan bugüne kadar geçen süreçte;
Üç ayrý sosyal güvenlik kurumu (SSK, Bað-Kur ve Emekli Sandýðýný) tek çatý altýnda toplandý. Sosyal güvenlik kapsamý geniþledi. Nüfusun tamamý eþit, kolay ulaþýlabilir hale getirildi.
Gerçekleþtirilen düzenlemelerin etkisiyle 2006 yýlýnda yüzde 77.9 olan sigortalý nüfus oraný, 2014 yýlý itibarýyla yüzde 81.5’e çýkartýldý. Kaliteli saðlýk hizmetini hedef alan genel saðlýk sigortasý sistemini oluþturarak, nüfusun tamamýna yakýnýný Genel Saðlýk Sigortasý (GSS) kapsamýna alýndý.
Ýstihdam teþvikleri ve kayýt dýþýyla mücadele neticesinde; 2002 yýlýnda 12 milyon olan aktif sigortalý sayýsý 2014 yýlýnda 19,9 milyon kiþiye ulaþmýþtýr. Son 13 yýlda çalýþma çaðýndaki nüfus yüzde 18 artýþ gösterirken, sosyal güvenlik kapsamýnýn geniþletildiðinin bir göstergesi olarak aktif sigortalý sayýsý yüzde 66 oranýnda artýþ göstermiþtir.
Emekliye enflasyonun oldukça üzerinde artýþlar saðlandý. Emekli aylýðý reel olarak; memurlarda yüzde 23, iþçilerde yüzde 43, Bað-Kur’lu esnafta yüzde 100, Bað-Kur’lu çiftçide yüzde 238 oranýnda arttýrýldý.
Saðlýða eriþimi kolaylaþtýrýldý. Bir yýl içinde bir kiþi için hekime müracaat sayýsý 2002 yýlýnda yýllýk 3.2 iken, genel saðlýk sigortasýnýn tüm vatandaþlarýn kapsamýna alýnmasý ve istenilen hastaneye baþvuru imkânýnýn getirilmesiyle 2013 yýlýnda bu oraný 8,3’e yükseltildi.
Sosyal güvenliðe iliþkin hizmetlere eriþiminin artýrýlmasý amacýyla ülkenin dört bir yanýna Sosyal Güvenlik Merkezlerini (SGM) yaygýnlaþtýrýldý. Ýnsansýz SGM ve 514 adet ilçemiz Mobil SGM’ler hizmete alýndý.
SSK hastaneleri Saðlýk Bakanlýðý’na devredildi, SSK eczaneleri kapatýlarak SSK sigortalýlarýnýn özel eczanelerden ilaç alabilmesi saðlandý.
2002 yýlýnda 15,8 milyar TL olan ek karþýlýklar dahil prim ve yapýlandýrma gelirleri 2014 yýlýnda yaklaþýk 137 milyar TL’ye ulaþmýþtýr.
2006, 2008, 2011 ve 2014 yýllarýnda prim yapýlandýrma uygulamalarý kapsamýnda SGK’nýn prim alacaklarýnda yapýlandýrmaya gidildi.
Ýlaç harcamalarýnda sürdürülebilirlik ve öngörülebilirlik saðlanmasý amacýyla global bütçe uygulamasýna geçildi.
Prim ödeme gücü olmadýðý tespit edilenlerin saðlýk primlerinin devlet tarafýndan ödenmeye baþlanmasý saðlandý.
900 gün karþýlýðý ölüm aylýðý imkâný getirildi.
Madencilerin emeklilik yaþ koþulu düþürüldü. Mevcut koþullarda yýpranmayla 48.5 yaþýnda emekli olan madenci 43.5 yaþýnda emekli olabilecektir.
Ev hizmetlerinde 10 günden az çalýþtýrýlanlara sigortalýlýk imkâný getirildi.
Ýzinle vatandaþlýktan çýkanlara (mavi kartlýlara) borçlanma hakký verildi.
Taksi ve dolmuþ þoförlerinin sosyal güvenlik kapsamýna girmelerini kolaylaþtýrýldý.
Bað-Kur’lulara da iþ kazasý geliri alma imkâný getirildi.
Yetim kýz çocuklarýna evlenme yardýmý imkâný getirildi.
Kendi nam ve hesabýna çalýþanlara doðum borçlanmasý yapabilme imkâný getirildi.
Bað-Kur’lularýn 30.4.2015 tarihi itibariyle 12 ay ve daha fazla süreye iliþkin prim borcu bulunmasý durumunda bu borçlarýn silinme imkaný getirildi.
Umarýz 1 Kasým seçimleri, ülkemizde yeniden tek baþýna iktidar imkaný saðlar ve reformlarýn devam etmesi mümkün olur.