Çalýþma þartlarýna dikkat!

Annelik zor bir görevdir, bu nedenle kutsaldýr ve kutsal olmalýdýr. Hamileliðin ilk anýndan itibaren çocuðunu koruma endiþesi taþýyan anneler, çalýþma hayatýyla birlikte daha zorlu bir görevi üstlenmiþ olurlar.

Özellikle hem iþ hayatýný devam ettirmek ve hem de çocuðuna ve ailesine zaman ayýrmak isteyen annelerin bir de iþyerinde çalýþma ortamýndan kaynaklanan sorunlarla uðraþmalarý onlarý zor durumda býrakabilmektedir.

Anne ve çocuk saðlýðýnýn insana yaraþýr bir yaþam koþullarý için gerekli olduðu kadar toplumun refahý için de önemlidir. Bu nedenle çalýþan kadýnlarýn hamilelik süresince sosyal, ekonomik ve saðlýk bakýmýndan korunmasý gerekir.

Bugün biz de çalýþan anneleri, çalýþma þartlarýna iliþkin bilgilendirelim istedik.

Hamile kadýnlarýn çalýþma þartlarýna iliþkin düzenlemeler iþ mevzuatýnda açýkça belirlenmiþtir. Kural olarak hamile çalýþanlar günde 7.5 saatten fazla çalýþtýrýlamayacaðý gibi, iþverenler doktor kontrolleri için izin vermek zorundadýr.

 

Analýk izninde çalýþtýrýlma yasaðý var

Kural olarak, kadýn iþçilerin doðumdan önce sekiz ve doðumdan sonra sekiz hafta olmak üzere toplam 16 haftalýk süre için, çoðul gebelikte doðum öncesi süreye 2 hafta eklenmesi suretiyle 18 hafta çalýþtýrýlmamalarý esastýr.

Kadýn iþçinin erken doðum yapmasý halinde ise doðumdan önce kullanamadýðý çalýþtýrýlmayacak süreler, doðum sonrasý sürelere eklenmek suretiyle kullandýrýlýr.

Doðumda veya doðum sonrasýnda annenin ölümü hâlinde, doðum sonrasý istirahat babaya kullandýrýlabilmektedir. 

Üç yaþýný doldurmamýþ çocuðu evlat edinen eþlerden birine veya evlat edinene çocuðun aileye fiilen teslim edildiði tarihten itibaren sekiz hafta analýk hâli izni kullanabilir.

Ancak, saðlýk durumu uygun olduðu takdirde, doktorun onayý ile kadýn iþçi isterse doðumdan önceki üç haftaya kadar iþyerinde çalýþabilir; kadýn iþçinin çalýþtýðý süreler doðum sonrasý sürelere eklenir.

Kadýn iþçinin erken doðum yapmasý halinde ise doðumdan önce kullanamadýðý çalýþtýrýlmayacak süreler, doðum sonrasý sürelere eklenmek suretiyle kullandýrýlýr.

 

Doktor raporu önemli

Saðlýk raporu ile gerekli görüldüðü takdirde gebe çalýþan, saðlýðýna uygun daha hafif iþlerde çalýþtýrýlmalýdýr. Bu halde de çalýþanýn ücretinde bir kesinti yapýlmamalýdýr.

Eðer doktor raporunda hamilelik sürecinde aðýr iþler veya hareket gerektiren iþler yapýlmamasý gerektiði belirtilmiþse, iþyeri hekimi kontrolünde uygun iþ verilmeli, olabildiðince doktor raporuna uyulmalýdýr.

Hamile veya emziren çalýþanlar, günde yedi buçuk saatten fazla çalýþtýrýlamaz.

 

Periyodik kontrole izin var

Hamilelik süresince kadýn iþçiye periyodik kontroller için ücretli izin verilmek zorundadýr. Doktor kontrolleri mesai saatleri içerisine rastlýyorsa, çalýþanýn kontrole gitmesi engellenmemeli, kontrolde geçen süreler çalýþýlmýþ gibi deðerlendirilmelidir. Kadýn çalýþanlar, hamile olduklarýnýn saðlýk raporuyla tespitinden itibaren doðuma kadar geçen sürede gece çalýþmaya zorlanamazlar.

Ayrýca, yeni doðum yapmýþ çalýþanýn doðumu izleyen bir yýl boyunca gece çalýþtýrýlmasý yasaktýr. Bir yýl geçse bile saðlýk ve güvenlik açýsýndan sakýncalý olduðunun saðlýk raporu ile belirlendiði dönem boyunca gece çalýþmasý yaptýrýlamaz.