73 genç... Cumartesi sabahý Fransa’nýn deðiþik kentlerinden toplanýp, Poitiers kentine geliyorlar. Fransýz yetkililer, bu toplanma giriþimlerinden haberdar bazý duyumlara göre...
Ama engellemiyor.
Poitiers kentinde inþaatý süren bir camiye giriyorlar. Ýçki þiþeleriyle...
Dertleri Fransa’da Ýslam’ýn ilerlemesi...
Fransa’da her yýl 4000 kiþinin baþka dinlerden Müslümanlýða geçtiðinin ve din deðiþtirenler arasýndaki bir istatistikte bu sayýnýn birinci sýrada yer aldýðý haberinin manþet olmasýnýn hemen ertesi günü gerçekleþiyor bu saldýrý.
“732 Generation Identitaire” adýný alan grup, 732 yýlýnda Müslüman ordularýn durdurulmasýný hatýrlatýyor ve Fransa’da göçmenlere, cami inþaatlarýna ve Müslüman sayýsýnýn artmasýna karþý olduklarýný duyuruyor.
Bunu mücadeleleriyle engelleyeceklerini ve bu “eylemi” de isimlerini duyurmak için organize ettiklerini söylüyorlar.
Polis müdahale ediyor. 73 gençten direnen 4’ü gözaltýnda ve gözaltý sürelerinin uzatýldýðý haberi geldi.
Sol partiler ve dernekler hemen harekete geçip, olayý protesto ettiler ve grubun daðýtýlmasýný istediler.
Fransýz saðý ise þimdilik sessiz. Niye ses çýkarsýnlar ki, þimdiye kadar merkez sað UMP’den faþist FN’e, Fransýz sað partileri Ýslamofobiyi kaþýyan açýklamalar yaptýlar.
Hatta sorsanýz belki, “Hepsini tanýrýz, iyi aile çocuklarýdýr” diyecekler.
Avrupa’da en çok Müslüman’ýn yaþadýðý Fransa baþta olma üzere, pek çok ülkede tehlike daha da büyüyecek gibi görünüyor.
Ýslamofobiye karþý Türkiye reçetesi
Aslýnda Ýslamofobiye karþý, Avrupa’nýn elinde çok önemli bir fýrsat da var. Türkiye’nin AB ile iliþkileri bu kanayan ve giderek derinleþen yaranýn ilacý da olabilir.
Fransa, Ýslamofobik olaylarýn sýklýkla yaþandýðý bir ülke olduðu kadar ayný zamanda Türkiye’nin AB sürecini týkayan ülkelerin baþýnda geliyor.
AB ile müzakerelerde Fransa’nýn engellediði beþ baþlýkta ilerlemeler olabilse, vize mevzuunda Fransa biraz adým atsa...
Liste uzatýlabilir.
Ama Fransa adým atmýyor.
Bu beþ fasýldan iki tanesi de tarým ve balýkçýlýk.
Tarým ve balýkçýlýk gibi iki faslýn açýlmasý niye engellenir ki?
Tarým Bakaný Mehdi Eker, önemli bir fuar açýlýþý için Paris’teydi.
Star’ýn sorularýný yanýtlarken, bu baþlýklarda Fransa’nýn adým atmaya yanaþmadýðýný söyledi. Kýbrýs Rum yönetiminin dönem baþkanlýðý bitince, AB cephesinde kýpýrdanma beklentisi var kimilerinde.
Fransa cephesi de beklentilerin yoðunlaþtýðý yerlerden.
Özellikle de Fransa Dýþiþleri’nin iki numarasý Pierre Sellal’in Ankara ziyareti bu beklentileri beslemiþti.
Tarým Bakaný Eker’e göre, þimdilik en azýndan kendi dosyasýndaki iki baþlýk için ufukta geliþme görünmüyor.
Mehdi Eker, Türkiye’nin tarým alanýnda 9 yýl önce, Ýspanya, Fransa ve Ýtalya’nýn ardýndan dördüncü sýradayken, bugün 1. sýraya yükseldiðini anlatýyor.
Türkiye ile iþbirliði yapmanýn AB cephesinde, sadece sektörel bazda deðil, bazý kanayan yaralarýn tedavi edilmesinde de getirisi olacak, Mehdi Eker’e göre.
Hükümetin AB konusundaki isteðinin azalmadýðýna dikkat çeken Eker, kendi bakanlýðý cephesinde AB’nin bazý konularda iþi aðýrdan aldýðýna dikkat çekiyor.
‘Gülmeyin, burada moraller bozuk’
Tarým Bakaný Mehdi Eker ile OECD nezdindeki Türk büyükelçi Ecvet Tezcan’ýn rezidansýndaki davette konuþtuk.
Evsahibi büyükelçi Tezcan, OECD Genel Sekreteri’nin kendisine “bak hep öyle gülerek dolaþmayýn, burada moraller bozuk” dediðini anlatýyor. Krizle cebelleþen pek çok ülke yetkilisi, uluslararasý kurumlarda gülmek bir yana, baþý önde dolaþýyor.
Ýslamofobinin hasta ettiði, ekonomik krizden çýkýþ yolunu bir türlü bulamayan AB, elindeki altýn fýrsatý, Türkiye’den faydalanma fýrsatýný, görmüyor bile... Belki de genlerine iþlemiþ korkular nedeniyle özellikle görmek istemiyor...