Caminin içine saklanan Ütopya

Derviş Zaim’in son filmi ‘Rüya’, yönetmenin kendisi açısından en zor ve cesur filmi olması yanında izleyici için de iki saatlik katı bir sınav gibi...

Derviş Zaim Türk sinemasında yeni bir şeyler yapma çabasında olan ve bunun risklerini de üstlenen belki de tek yönetmen. Onun güzel sanatlar ve sinema ile boğuştuğu, alttan alta ağır politik göndermeleri de barındırdığı filmlerini hep sevdim. Son filmi ‘Rüya’, belki de Zaim’in en zor yapıtı diyebilirim. Sanatçı kişiliği ile mesleği olan mimarlığın getirileri arasında sıkışıp kalmış olan Sine’nin amcasının ihtiyacı doğrultusunda büroda çalışmaya başlaması macerasının ana hatlarını çiziyor. Şirketin sahibi olan amcası sistemin içinde rüşvet, yolsuzluk ve dolambaçlı yolların izinde giden bir adam. Darboğazı geçmek için katıldığı bir ihaleyi kazanmak zorunda. Bunun için rüşvet veren amcanın daha önce varoşlarda dere yatağına yaptığı toplu konutlar yıkılınca dertler daha da artıyor. Sine bu konutlarda oturan Yaren ile de eskiden arkadaştır. Yaren konutların yapıldığı yere bir cami inşa etmek için Sine’den yardım ister. Biraz da Yaren’in ittirmesiyle farklı bir cami tasarlayan Sine tam bu sırada toplu konutların yıkılmasıyla iki arada bir derede kalır. Ya fakir halka ve onların temsilcisi Yaren’e koltuk çıkacak ya da amcası ve bürodaki sevgilisi ile bir olup sistemin ürettiği yolsuzluğun bir savunucusu olacaktır. Öncelikle filmde başrolde yer alan Sancaklar Camii, bu camiyle bağlantılı 7 Uyurlar efsanesi, Sine karakterini dört ayrı kadın oyuncunun canlandırmasını ve sistemdeki yozlaşmanın somut görünürlüğünü önemsemek gerekiyor. Filmin finalinde Mimar, Sine’nin caminin içine girip uyuduğu sahne çok önemli. Çünkü yönetmenin önermesine göre Sine ütopyalarını korumak için aynı 7 uyurlar gibi burada uykuya dalmakta. Filmdeki Sine karakteri toplum içindeki entelektüel insanı temsil eder. Zaim bu karakteri dört ayrı kadına oynatarak farklı tercihler yapma şansını tanır. Zaten bu noktadan sonra öykü paralel evrenlerin, tercihlerle farklılaşması üzerine kurulur. Böyle bir yapıyla bir film kotarmak cesaret işidir. Yönetmenin cesaretine saygı duymakla birlikte filmin bütünlüğünün fazla parçalandığını, bütün bu göndermeler içinde amca karakterinin ve yolsuzluklarının gereksiz köpürtüldüğünü, bunun sonucundada hikayenin asıl yaratıcı kısmının bu köpürmenin altında kaldığını düşünüyorum. Ayrıca Derviş Zaim Türk sinemasının genel ve büyük bir probleminin de zararını görüyor. Sinema oyunculuğunun son dönemlerde düştüğü durum ne yazık ki filmde kendini belli ediyor. Tiyatro kökenli karakter oyuncuları ile, dizilerde olgunlaşmış oyuncuların sinema dilinin karmaşası ağzımızın tadını bozuyor. Bütün bunlara rağmen Zaim ve onun bu zor sineması olmasaydı ne yapardık diye de düşünüyorum. Festivallerin minimalist soğuk sineması ile gişenin vıcık vıcık başarısız komedileri arasında kalırdık. Kısacası iyi ki varsın Derviş Zaim.

“Derviş Zaim ve onun bu zor sineması olmasaydı ne yapardık?”

“Tiyatro kökenli karakter oyuncuları ile, dizilerde olgunlaşmış oyuncuların sinema dilinin karmaşası ağzımızın tadını bozuyor.”

FİLMİN KÜNYESİ

Yönetmen: Derviş Zaim

Senarist: Derviş Zaim

Oyuncular: Gizem Erdem, Ebru Helvacıoğlu,

Dilşad Bozyiğit

Yapım: 2016, Türkiye, 106 Dk.

VİZYONDAKİLER

Jack Reacher

Film eski ordu üssüne geri dönen Jack Reacher’ı konu alacak. Ancak Reacher geri döndüğünde eski binbaşının casuslukla suçlandığını öğrenecek. Binbaşının suçsuz olduğunu bilen Reacher ona kurulan komployu ortaya çıkarmak için suçluların peşine düşecek.  Reacher kanundan kaçar durumdayken hayatını sonsuza dek değiştirecek olan büyük bir sırrı da açığa çıkartmaya çalışacak...

FİLMİN KÜNYESİ

Filmin orijinal adı:

Jack Reacher: Never Go Back

Yönetmen-Senerist: Edward Zwick

Oyuncular: Tom Cruise, Cobie

Smulders, Robert Knepper

Yapım: 2016, ABD, 118 Dk.

İkimizin Yerine

Küçük bir kasabada yaşayan ve sürekli kendini tekrarlayan hayatının sırrını çözmeye çalışan Çiçek, ailesinin kendisine dayattığı hayatın içinde sıkışıp kalmış genç bir kadındır. Hayata dair çözülmeyen soruları olan genç kadın kasabaya yeni gelen edebiyat öğretmeni Doğan ile karşılaşınca her şey değişir. Doğan bu yasak aşka ne kadar dirense de kendini Çiçek’e aşık olmaktan alıkoyamaz.

FİLMİN KÜNYESİ

Yönetmen: Umur Turagay

Senarist: Pınar Bulut

Oyuncular: Serenay Sarıkaya,

Nejat İşler, Zerrin Tekindor

Yapım: 2016, Türkiye, 126 Dk.

İllet

Seneler önce anne ve babalarını kaybeden Aydın ve Taner kardeşler Kemerburgaz’da ailelerinden kalma derme çatma dağ evinde yaşamlarını sürdürmektedirler. Aydın’ın tek arzusu kardeşi Taner’i sevdiği kızla evlendirebilmektir. Bir gün aile dostları Can’ın kanser olan kardeşinin istemeden ölümüne sebep olurlar. Can, intikamını almak için Cinler alemine girecektir.

FİLMİN KÜNYESİ

Yönetmen: Soner Acar

Senarist: Soner Acar

Oyuncular: Aydın Sidal, Taner

Karamahmutoğlu, Gülçin Özlen

Yapım: 2016, Türkiye, 80 Dk.

Amatörler Gecesi

Guy Carter ödüllü bir mimarlık öğrencisidir. Çocuk bekleyen karısıyla birlikte mutlu bir hayatı vardır. Ancak tek sıkıntısı bir türlü iş bulamamasıdır. 1 yıllık iş arayışının sonunda hala eli boş olunca karısı ona bir internet sitesi üzerinden şoförlük işi bulur. Pizza dağıtımına çıkacağını sana Guy kısa süre içinde işinin bundan çok daha karmaşık olduğunu fark eder.Guy kısa süre içinde özgüveni yüksek konsomatris Nikki ve arkadaşları Jaxi ile Fallon’la tanışır.

FİLMİN KÜNYESİ

Filmin orijinal adı: Amateur Night

Yönetmen: Joe Syracuse, Lisa Addario

Senarist: Joe Syracuse, Lisa Addario

Oyuncular: Jason Biggs, Ashley Tisdale, Janet Montgomery

Yapım: 2016, ABD, 89 Dk.

Defne’nin Bir Mevsimi

Türkiye’nin çalkantılı bir yaz mevsiminde, Antakya yakınlarında geçen hikâyede Defne ile Leyla üniversite sınav sonucunu beklemektedir. Leyla’nın künefeci olan ağabeyi Ferhat ise Arabistan için vize aramaktadır. Ferhat, Defne’ye aşıktır. Aynı zamanda İsrail’e giden çocukluk aşkı Miryam ile sözleştiği 14 Temmuz Bayramı buluşacağına inanmaktadır. Fakat yazın her şey değişecektir.

FİLMİN KÜNYESİ

Yönetmen: Mehmet Öztürk

Senarist: Mehmet Öztürk

Oyuncular: Hande Subasi, Gökhan Alkan, Mert Öcal

Yapım: 2016, Türkiye, 91 Dk.

En Süper Kahramanlar

Tematik parkta tamircilik yapan Sam çocukluk aşkı Sue ilgili rüyalar görmektedir. Sadece parlak bir altın yüzüğün onun kalbini kazanmasını sağlayacağına dair yanlış bir inancı olan Sam bir akşam ona evlenme teklif etmek için her şeyi hazırlar. Ancak kötü kalpli Oscar da elinde Sam’inkinin aynı bir yüzükle ortaya çıkınca işler karışır. Sam, Oscar’ın kötü planlarını ekarte edebilmek için robot süper kahramanlarla iş birliği yapar.

FİLMİN KÜNYESİ

Filmin orijinal adı: Bling

Yönetmen: Kyung Ho Lee, Wonjae Lee

Senarist: Chris Denk

Seslendirenler: Taylor Kitsch, Jennette McCurdy, James Woods, Carla Gugino

Yapım: 2016, ABD,G.Kore,82 Dk.