MÝT Týrlarý ihanetine iliþkin görüntüleri Cumhuriyet gazetesine verdiði iddiasýyla yargýlanan Enis Berberoðlu yeniden yargýlanacak.. Bu sevindirici.. Zira kafamdaki soru iþaretleri henüz giderilmemiþti.. Nedir bu soru iþaretleri?. Ýþte bozma kararýný veren mahkeme bazý noktalarýn altýný çizmiþ zaten. Mesela, Ocak 2014’te Aydýnlýk gazetesinin yayýnladýðý görüntüleri bir sene sonra yeniden yayýnlamak, gizli belgenin ifþasý sayýlýr mý?.. Ya da görüntüleri verdiði iddia edilen Berberoðlu 25 yýl alýrken, o görüntüleri yayýnlayan Can Dündar neden 5 yýl 10 ay ceza alýr? Veyahut o görüntüler sahiden o týrlara mý ait yoksa bir yerden bulunmuþ bir takým týr dorsesi içi görüntüleri durdurulan týrlarýn görüntüleri ile kolaj yapýlarak mý verildi?.. Gibi gibi çok sayýda cevaplanmamýþ soru var hâlâ daha kafamda.. Ama asýl soru þu; Can Dündar ne zaman gerçeði açýklayacak?.. Bakýn Enis Berberoðlu hakkýndaki dava, eðer saklanan baþka bir ifade, delil, belge-bilgi yoksa, baþýndan sonuna kadar Can Dündar’ýn kitabýndaki ‘solcu milletvekili’ tarifine dayanýyor.. Savcýlýk bu tariften yola çýkarak yaptýðý inceleme neticesinde, gerek yer bildirimleri gerekse telefon irtibatlarýyla, Enis Berberoðlu ismine ulaþtý.. Yargýlandý ve hüküm giydi Berberoðlu.. Bir günden bir güne de Can Dündar çýkýp, “Arkadaþlar eðer benim kitabýma bakarak yapýyorsanýz bu yargýlamayý yanlýþ yapýyorsunuz, aradýðýnýz adam Enis deðil…” demedi.. Ýnsanýn aklýna þu geliyor; ya Can Dündar, irtibatta olduðu bir FETÖ’cü polis, yargýç ya da askeri korumak adýna Enis Berberoðlu’nu yakýyorsa?.. Ya o flash bellek alýþveriþi bahsettiði gün olmamýþsa?.. Biz niye arkadaþlarýný bile yarý yolda býrakan bir adamýn lafýna inanýyoruz ki?.. Bakalým bu yeniden yargýlama sürecinde yeni bir açýklama yapacak mý?
Japonya ve Kapadokya
Üniversiteler bulunduklarý kentlere katma deðer saðlamak gibi adý konmamýþ bir görevi de yerine getirirler… Her üniversitenin bulunduðu kentle ilgili çalýþmalarýna özel önem verilir bu anlamda.. Nevþehir Hacýbektaþ Veli Üniversitesi’nde Japon Dili ve Edebiyatý bölümünün açýlmasý bende ilk olarak bu duyguyu uyandýrdý.. Özellikle Japon turistler bakýmýndan cazibe merkezi haline gelmiþ olan Kapadokya, DEAÞ’ýn iki Japon gazeteciyi öldürmesi hadisesinden sonra ciddi anlamda turist kaybetti.. Çünkü Japonya, Türkiye’nin Sivas’tan doðusunu ‘riskli bölge’ olarak ilan etmiþti.. Bu anlamda Nevþehir kent idaresi ve Turizm Bakanlýðý elbette elinden geleni yaptý ve yapmaya da devam ediyor.. Ama kentin üniversitesinde böyle bir hamle yapýlmýþ olmasý çok ciddi katký saðlayacaktýr sürece.. Üniversitenin rektörü Prof. Dr. Mazhar Baðlý’dan baþlamak üzere, emeði geçen herkesi tebrik etmek lazým..
Candaþ Tolga’nýn güme giden yazýsý
Amerikan Büyükelçisi John Bass’ýn, skandal basýn toplantýsýna Posta gazetesi adýna katýlan Candaþ Tolga Iþýk’ý selamlamamýz lazým.. Vize krizi yaþanmaya baþladýktan sonra herkes tepki gösterdi.. Ama özellikle Hilal Kaplan’a ve onun þahsýnda hükümete yakýn medyanýn tümüne yapýlan büyük ayýp karþýsýnda tepki koyan gazetecileri de, hiçbir þey olmamýþ gibi Bass ile selfie çektirenleri de tarih yazýyor.. ‘Büyükelçiden masallar’ baþlýklý yazýsýnda, sorusunun nasýl güme gittiði anlatýyor Candaþ Tolga.. Ama asýl yazý güme gitti bu hengamede..
‘Troll’dü ‘Sazan’ oldu
Nevþin Mengü, kendisine ‘…girdisi - çýktýsý 23 dakika..’ göndermesi yapan gazeteci Zihni Çakýr’a tepki göstermiþ.. Suçlamasýndaki garip ‘cinsiyetçi’ yaklaþýma hiç deðinmeyeceðim.. Zira söz zaten Nevþin Mengü’nün kendisine ait.. Fakat ‘Avaztürk Genel Yayýn Yönetmeni’ Zihni Çakýr’ý, TRT Avaz Genel Yayýn yönetmeni zannetmesini nereye koyacaðýz? Gazetecilikten çok twitter trollü gibi takýlan Nevþin Mengü, trollükten sazanlýða terfi etmiþ bu defa..