Çanakkale ruhu ve bugünkü saldýrýlar

Çanakkale Þehitler Anýtý'nda düzenlenen, Cumhurbaþkaný Recep Tayyip Erdoðan, Baþbakan Binali Yýldýrým ve Genelkurmay Baþkaný Hulusi Akar'ýn katýldýðý törenin ardýndan bu satýrlarý yazýyorum. Cumhurbaþkanýmýz törenin ardýndan helikopterle alandan ayrýldý. Biz de karayoluyla geldiðimiz Eceabat'tan yanýmdaki arkadaþým Beyhan Demirci ile birlikte Çanakkale merkeze gitmek üzere GESTAÞ feribotundayýz.

Feribotla kýsa da olsa deniz yolculuðu olur da çay olmaz mý? Valilik bugünün anýsýna çay ve tostu ücretsiz ikram ediyor feribotta, bu güzel detayý not düþmüþ olalým.

Beyhan anlattý. TRT için bir çekime geldikleri zaman, Þehitlik Abidesi'nin yakýnlarýnda karþýlaþtýklarý bir asker uyarmýþ. Beyhan, çekim yaptýklarý yerde beklerken, ayaðýyla topraðý eþeliyor. "Dikkat edin" diyor asker. "Her yaðmur yaðdýðýnda, halen, toprak biraz kaydýðý zaman, þehitlere ait, savaþa ait izler ortaya çýkýyor. Topraðýn her karýþýnda þehidimiz var."

102 yýl geçmiþ 18 Mart 1915'den bu yana. 102 yýl sonra bile, izleri kaybolmamýþ fiziki olarak bu savaþýn. Bazen kurþun, künye hatta.

Þehitliðe çýkan virajlý yolda, bunlarý düþünüyorum. Askeri zayiat sayýmýz 250 bin. Yabancý güçlere karþý zafer, "Çanakkale Geçilmez" vurgusu neredeyse küçük bir þehrin savaþta can vermesiyle kazanýlmýþ. Baðýmsýzlýk ve zaferde, kelimenin tam anlamýyla insanýmýzýn canýyla vurduðu damga var.

Bugün de, týpký o dönemlerdeki, yüz yýl önceki saldýrýlarýn benzerleriyle karþý karþýyayýz. Ýçeriden ve dýþarýdan salvolar eksik olmuyor. Virajlarla týrmanýrken Þehitler Abidesi'ne, erken bir bahar güneþi muhteþem bir görüntü sunuyor. O topraklarda 102 yýl önce kýran kýrana baðýmsýzlýk için can vermiþ oysa insanýmýz. Güneþin ýsýttýðý o an, içime hüzün ve mahçubiyet çöküyor. Onlara borçluyuz. Çocuklarýmýza býrakacaðýmýz mirasýn sorumluluðu kadar, o atalara duyduðumuz borcumuz da, o duygu da, onu ne derece içselleþtirdiðimiz de, bugün düþmanlara nasýl cevap vereceðimizi belirleyecek.

Merkel'in örümcek aðý benzeri diplomasi trafiði

Son haftalarda, Hollanda ile zirve noktasýna varan bir saldýrýyla karþý karþýyayýz Avrupa cephesinde.

Referandum kampanyasý için "hayýr" cephesinin bayraktarý önce Almanya, sonra Hollanda, Avusturya.

Almanya baþbakaný Angela Merkel, önce Fransa Cumhurbaþkaný François Hollande ikna etti, Ardýndan ABD Baþkaný Donald Trump ile görüþtü. Rus lider Vladimir Putin ile de görüþecek. Trump görüþmesinin Merkel açýsýndan ne kadar sorunlu geçtiði kameralara yansýdý. Ama Türkiye konusunda destek arayýþýnda gibi. Ýnþallah deðildir. Ýnþallah örümcek aðý diplomasisi izlemiyordur. Sonra ayaðýna da dolaþabilir tabi.

Tam da bugün Frankfurt'tan gelen bir görüntü Merkel'in kirli siyasetine bir kez daha gündeme getirdi. PKK gösterisine izin vererek þer siyasetini dünya aleme ilan etmiþ oldu.

Bosnalý gazeteciler

Bu arada, yazýmý yetiþtirmek üzere aceleyle uðraþýrken, bir bey yanýmýza yaklaþýyor. Feribotta. Bosna'daki basýn müþavirimiz Ömer Çetres Bey. Çanakkale törenleri için 23 Bosnalý gazeteciyi Çanakkale'ye getirmiþler Basýn Yayýn Enformasyon Genel Müdürlüðü organizasyonuyla. 

Bu önemli zaferi bugün daha fazla anlatmak gerekiyor.