Ýçinde bulunduðumuz 2015 yýlýnýn Çanakkale Zaferinin 100. Yýlý olmasý hasebiyle özellikle Çanakkale Valiliði ve Belediyesi tarafýndan düzenlenen faaliyetlerin yanýsýra Zeytinburnu Belediyesi de bir kýsa film yarýþmasý tertip ediyor. Zeytinburnu Belediyesi Kültür ve Sosyal Ýþler Müdürlüðü’nün gözetiminde yapýlacak olan yarýþma için hazýrlanan broþürde yarýþmanýn amacý þu þekilde belirtiliyor: “Ecdadýmýz Çanakkale’de geri dönmeyi düþünmeden, vataný ve milleti uðruna; din, dil, ýrk ve mezhep ayrýmý yapmadan, bir ve beraber olup ayný idealler uðruna bu büyük destaný birlikte yazmýþlardýr. Çanakkale’ye bu açýdan bakýldýðýnda, bu milletin evlatlarýnýn Çanakkale’de siperlerde hep birlikte saf tutmasý, ayný hedefe koþmasý; bugün de aramýza sokulmak istenen fitne ve ayrýlýk tohumlarýna karþý nasýl bir kardeþlik sergilediðini göstermesi açýsýndan en güzel örnektir. Zeytinburnu Belediyesi Kültür ve Sosyal Ýþler Müdürlüðü tarafýndan düzenlenen yarýþmanýn amacý; milli tarih þuuru oluþturmak ve Türkiye genelinde, Çanakkale’yi ve Çanakkale ruhunu merkeze alan herþeyi anlatabilecek genç yetenekleri ortaya çýkarýp sinema üzerine çalýþmalarý için teþvik etmek, toplumsal farkýndalýk oluþturmak.”
Ortaya konan amaca matuf, süresi 20 dakikaya kadar olabilecek filmlerle katýlanabilecek yarýþmanýn son baþvuru tarihi 01.02.2016 olarak duyuruluyor. Kurmaca tarzda yapýlacak kýsa filmlerin yer alacaðý yarýþmanýn jürisi akademisyen ve TRT Istanbul Müdürü Doç. Dr. Abdülhamit Avþar, sinema yazarý Coþkun Çokyiðit ve benden oluþuyor. Ön jüriden geçerek finale kalan eserlerin deðerlendirme sonunda, Çanakkale savaþlarýnýn kazanýldýðý tarih olan 18 Mart’ta ilan edilecek olan ödülleri þöyle sýralanýyor: Birincilik ödülü 15 bin TL, ikincilik ödülü 1o bin TL, üçüncülük ödülü 5 bin TL, Jüri özel ödülü 5 bin TL, Zeytinburnu Belediyesi özel ödülü 2 bin TL, mansiyon (10 adet) bin TL.
Uzun metraj filme göre daha çok süreyle sýnýrlandýrýlabilecek kýsa film, gençlerin sinema dilini anlamasýnda ve zihinlerindeki tasavvuru görsel olarak tasvir etmelerinde en büyük imkanlardan biri olarak görülüyor. Çanakkale gibi ruhumuzun bir yanýnda namütenahi ulvi yerini koruyan çok deðerli hatýrayý, mektuplarla, hatýralarla, çaðrýþtýrdýklarýyla, uzantýlarýyla, geriye dönüþ ve izdüþümleriyle, belge-filmlerin silik görüntüleriyle kýsa film olarak anlatmak gençler için yeni bir dil kurma olarak görülebilir. Fotograf, çizim, resim ve farklý görsel kayýtlara göre sinema, hareketli resmin ortaya koyduðu avantajla insanlar arasýnda güçlü bir iletiþim aracý olarak karþýmýza çýkmaktadýr.Uzun metraj olarak gösterime sunulan bir dizi filmden sonra kýsa olarak çekilecek filmlerin öncelikle gençleri yakalayýp, geniþ kitlelere ulaþmasý hedefleniyor. Çaðýn son teknolojik ileti dili olan sinemanýn geniþ seyirci kitlesiyle irtibatta, görsel dilin gördüðü iþlev herkesin malumudur. Bu minvalde, sinemanýn estetik kýstaslarýna da riayet edildiði takdirde ulaþabileceði muhataplarda bir kalite meydana getirme gibi bir iþlev görmesi birçoðumuzun farkýnda olduðu birolgudur.Bu anlamda, belediyelerin böylesi yapýcý kültürel faaliyetler düzenlemesi veya destek olmasý herkesin takdirini hak eden icraatlerzinciri olarak deðerlendirilmektedir.
Not: Geçen haftaki yazýya bir düzeltme: “...AndreyTarkovski’nin bilimkurgu sinemasýnýn baþyapýtlarýndan, StanislasLem’in ayný adlý romanýndan Solaris’i, StanleyKubrick’in Batý dünyasýndan 1968 yapýmý 2001: Uzay Yolu Macerasý’na, Sovyet sisteminden ama metafizik donanýmlý bir nazire olarak yükselmektedir.”