Yazarýnýz bugün ‘Cumhurbaþkanýmýz kim olsun’ gibi oldukça aðýr ve önemli bir konuya yatay geçiþ yaparak bu mühim konuya el atmýþ bulunmaktadýr.
Zira gün Pazar olmasýna raðmen konumuz mühimdir.
Mühim konuya iliþkin olarak þahsi görüþlerimi yazmaya baþlamadan önce önemli bir hususu hatýrlatmak istiyorum.
Zira, konu ciddi olduðunda, aðýrbaþlý ve aðýrkanlý aydýnlarýmýz konuya ne kadar hakim olduklarýný belirtmek için önce bir geçmiþ özeti vermektedirler.
Ben de öyle yapacaðým. (Sabriye, söyle arkadaþlara profilden bugünlük sýrýtan fotoðrafýmý çýkartýp yerine en ciddi, en asýk suratlý olaný koysunlar lütfen.)
Biliyorsunuz, 10 Aðustos’ta 12. Cumhurbaþkanýmýzý seçeceðiz.
Iþýklar içinde yatsýn. Rahmetli Atatürk’ün ‘Bu böyle gitmiyor arkadaþlar, Türkiye’nin bir cumhuriyet olmasýna ve baþýna da bir cumhurbaþkaný olmasýna, o Cumhurbaþkaný’nýn da ben olmasý gerektiðine karar verdim’ demesinin üzerinden doksan yýl virgül beþ ay geçmiþ.
Ve yine bildiðiniz gibi Türkiye’de Atatürk’ten sonraki tüm Cumhurbaþkanlýðý seçimleri gerilimli ve gergin geçmiþtir.
Yine hatýrlamakta fayda var, Atatürk de Ýnönü de dörder kez Cumhurbaþkanlýðý koltuðuna oturmuþlardýr.
Her iki lider de ‘askerin siyasete karýþmasýna’ þiddetle karþý idiler.
“Ýyi ama ikisi de askerdi” diyerek ortalýðý karýþtýrmayýn.
Yeniden konumuza dönecek olursak:
Cumhurbaþkanlýðý seçimleri yaklaþýrken tartýþmalarýn odaðýnda AK Parti ve AK Partinin iki isimden kimi aday göstereceði var.
Biliyorsunuz AK Parti’nin adayý kim olacak, Abdullah Gül ile R. Tayyip Erdoðan’dan hangisini aday göstereceði tartýþmasý yeni bir tartýþma deðil; 2007’den kalma.
Yani 2007 yýlýndan bu yana Erdoðan’ýn ya da Gül’ün yeniden aday olabileceði kesinken CHP ve MHP’nin durumu hala belirsizliðini koruyor.
Bu belirsizlikte aslýnda muhalefetin içler acýsý durumunu ortaya koyuyor.
Öyle ya...
Karþýnda, yýllardýr yatýp kalkýp ‘diktatör’ dedikleri, Freedom House’lara hakkýnda raporlar yazdýrdýklarý, The Economist’lerden New York Times’lara kadar hakkýnda ‘Erdoðan bitti gitti’ yorumlarý-haberleri yapdýrdýklarý birisi olmasýna raðmen bir ‘aday’ bulamamalarý size de içler acýsý gelmiyor mu?
Ýþte bendeniz de bir aydýn olarak muhalefetin içinde bulunduðu bu ‘içler acýsý’ duruma daha fazla duyarsýz kalamadým ve bir entelektüel olarak Kýlýçdaroðlu’nun açýklamalarýna binaen ‘yarýn önemli bir gün olacaðý’ varsayýmý ile duruma el atma ihtiyacý hissettim.
Ne yalan söyleyeyim Devlet Bahçeli’nin bulduðu ‘çatý aday’ yöntemi ve yanýna çiziktirdiði 3 M formülü beni epeyce gülümsetmiþti ancak CHP liderinin ‘MHP’nin Kürtlerin ve sosyalistlerin ortak desteðini alacak adaylarla ilgili çalýþýyoruz. Pazartesi günü görüþmelere baþlýyoruz’ açýklamasý beni umutlandýrdý.
Kýlýçdaroðlu, bulduðu formülü biraz daha geliþtirirse Çankaya’nýn garanti olacaðýný söyleyebilirim.
Zira ‘çatý’ iþi zor olduðu kadar meþakkatlidir.
Çatý bu; akar, sýzýntý yapar, sert havalarda uçar gider, yazlýk kýþlýk bakýmý ister, dahasý bakýmýný yapacak kontrolden geçirecek ustalar da önem arz eder.
Ama Kýlýçdaroðlu’nun Çankaya formülü tutacak cinsinden...
Yalnýz bu formül üzerinde biraz ARGE yapmaya biraz da geliþtirmeye ihtiyaç var.
Þöyle ki...
Bu mülakat iþi önemli ama benim önerim aday bulma iþini de ahali olarak hep birlikte yapalým.
Böyle olursa Cumhurbaþkanlýðý seçimlerini hem daha katýlýmcý hale getiririz, hem gerçekten de birlikte karar vermiþ oluruz hem de seçimleri daha eðlenceli hale getiririz.
Zira cumhurbaþkanlýðý seçimlerini çok gereksiz yere gergin hale getirdiðimizi düþünüyorum.
Çankaya Adayý’ný arýyor baþlýklý bir yarýþma programý yapalým.
Acun Ilýcalý prodüktörlüðünü yapabilir; bundan da para almasýn bu reyting deðil memleket meselesi sonuçta.
Bir jürimiz olmalý.
Þahenk de olsun jüride Aydýn Doðan da Boyner de...
Freedom House da jüride olsun The Economis de... Kýlýçdaroðlu ve Bahçeli’yi söylememe gerek var mý ki? (Jüri listesi üzerinde çalýþmalarým devam ediyor.)
Önce her ilden adaylarýn müracaatý alýnsýn. Sonrasýnda elemeler yapýlsýn.
2 Temmuz akþamý büyük finali yapalým. Ve finali bir ti-vi kanalýndan yayýnlayalým. Hangi kanaldan izlemek istediðimizi cep mesajlarýyla belirleyelim.
Final adaylarýnýn canlý performansýný izlerken arka barkovizyonda Atatürk’ten bu yana tüm Cumhurbaþkanlarýmýzýn fotoðraflarý yer alsýn.
Biz seçelim Cumhurbaþkanýný...
3 Temmuz’da da hep birlikte adayýmýzýn elinden tutup müracaata götürelim.
Madem ki ilk kez halk tarafýndan bir Cumhurbaþkaný seçeceðiz bunu tam yapalým.
O yüzden Kýlýçdaroðlu’nun Çankaya formülünü çok beðendim...
Hatta beni de jüriye alýrsanýz çok sevinirim. Ýlk kez bir jüride yer almýþ olacaðým böylece...
Lütfen Kýlýçdaroðlu...
Var ya... Bu formül müthiþ güzel... Eðer Çankaya’ya adayý böyle belirlersek, hakikaten birileri ‘nereden bulmuþlar bu adayý’ diyecektir... Eminim.
Ama o birileri kim olur emin deðilim.