Çarşı şiddete karşı

İki hafta önceki yazımda Çarşı’yı tanımlamaya çalışmıştım. Şimdi bunları bire bir tekrarlamak şart oldu bence: “Toplumsal duyarlığı yüksek, çok çabuk tepki ve mesaj üretebilen, üstelik bunu da kolaylıkla yaratıcı formüllere çevirebilen bir taraftar topluluğundan söz ediyoruz. Çarşı bir örgüt, bir tüzel kişilik değil. Çarşı farklı bakışların, farklı anlayışların belli değerler çerçevesinde bir araya geldiği ve bu sayede ortak tutumlar üretmeyi başaran bir platform.

Yine bu sayede hemen her dünya görüşünün, her siyasal tercihin temsil edildiği bir platform zaten Çarşı. Semt kültürüyle harmanlanmış, ama dünyanın dört bir tarafındaki Beşiktaş taraftarının ortak duyarlığı olmayı başaran esnek ve lidersiz bir yapı. Belli siyasal-toplumsal konumlara sıkışıp kalmaması ve birbiriyle çelişik izlenimi verecek alanlarda bile Beşiktaş değerlerine dayalı bir vicdani tutum ve tepki üretebilmesi de bu yüzden. Çarşı’nın Gezi Parkı eyleminde ön almış olması da bu nedenle şaşırtıcı değil.”

Aynı yazıda Çarşı’nın şiddet ve provokasyona karşı bildirilerini de satır satır alıntılamıştım. Çarşı, Gezi Parkı eylemi çerçevesinde bu duyarlığını korumaya özen gösterdi. Beşiktaş taraftarıyla sürekli iletişim içinde olan, onlara düzenli biçimde kulak veren bir spor yazarı olarak bunu söyleyebilirim. Özellikle ilk günlere damgasını vuran ve hükümet tarafından da soruşturma konusu yapılan orantısız güce karşı hep “orantısız zeka ve yaratıcılık” esprisini ayakta tutmaya özen gösterdi Çarşı. Olup biten pek çok şey Çarşı’nın hanesine yazılmış, mitolojik bir yüceltmenin konusu yapılmış olabilir, ama ben Çarşı’nın koruyucu, kollayıcı, yatıştırıcı tutumunun ilk günden beri değişmediği kanısındayım.

Bunları yazıyorum, çünkü geçen Pazar gerçekleşen gözaltıları kaygı ve üzüntüyle izledim. O sırada kongre salonundaydım, pek çok kongre üyesi de aynı kaygıyı paylaşır durumdaydı. Şike sürecinde Beşiktaş’ın suçsuzluğuna ilişkin vicdani kanaatimi ilk günden itibaren dile getirmiştim, bugün de Çarşı’nın herhangi bir yasadışılığın parçası olmadığı konusunda benzer bir vicdani kanaate sahibim. Çarşı, Twitter’daki resmi hesabı ForzaHaber’de ve Forza Beşiktaş forumunda yeni bir metin paylaştı birkaç gün önce. Üşenmez, o metni okursanız, Çarşı’nın temel duyarlık alanları ve şiddete karşı tavrı konusunda net bir fikir edineceksiniz.