‘Çat kapý’ gelen misafire hazýr mýyýz?

Davetsiz gelen mindersiz oturur, misafir umduðunu deðil bulduðunu yer... Bu atasözleri özünde þunu söyler: Ýçinizden geleni ikram edin, Tanrý misafiri ikram deðil tatlý söz bekler. 

Yerinizden kalkmak bile istemediðiniz, yorucu bir haftanýn sonunda bir Pazar günü hayal edin. Ýþte tam böyle bir anda arkadaþýnýzýn telefondaki canlý sesi “Çok yakýnlarýnýzdayýz, yarým saat sonra sizdeyiz” diyor. Hislerinizi samimiyetle itiraf etme zamaný! “Kem küm” buyurun dediniz. Peki ne ikram edeceksiniz? Elbette maksat muhabbet ama iki lokma olmadan da olmaz. Ýþte tam bu noktada pratiklik önemlidir, stres yapmayýp, keyfine bakacak ve tadýný çýkaracaksýnýz. Þimdi size ‘kurtarýcý’ bir kaç önerim olacak. Tabi herkesin evinde temel malzemeler vardýr diye düþünüyorum. Olmadý, 15 dakikalýk bir market turu yeterli. 

 

Hadi bakalým ‘çat kapý’ gelecek misafire neler yapýlýr? 

Herkes açsa iyi bir pizza sipariþ verin. Yakýnlarda böyle bir yer yoksa ekmek fýrýnýndan kiþi sayýsýna göre ekmek hamuru alýn ve incecik açýn, zeytinyaðý gezdirin, üzerine domates püresi, bol peynir koyup fýrýna verin. Fýrýndan çýkýnca bol yeþillik atýp direk orta sehpaya getirin.

Meze yapmak isterseniz süzme yoðurtla bir kaç meze yapabilirsiniz: Kuru nane ile haydari veya iki havucu rendeleyip biraz zeytinyaðýnda kavurup sarýmsaklý yoðurtlu havuç.

Patatesleri soyup küp doðrayýn, sýcak suya atýn. 20 dakikada haþlanacak patatesin suyunu süzüp sýcakken ister zeytinyaðý ile ister mayonez ile lezzetlendirin ve dilediðiniz yeþilliði bolca ekleyin. Belki biraz kýrmýzý soðan yok olmaz kokarýz derseniz, bir salatalýðý rendeleyin, çok lezzetli olacak, garanti!

Hamsi gibi küçük balýk alýn ve biraz kuru soðan ve yeþil biberle çok az su ekleyip buðulama yapýn hem kýsa sürede piþer hem de doyurucudur.

Ani misafirler için en uygunu biraz baharat ve zeytinyað ile marine edilmiþ etleri sebzelerle birlikte fýrýna vermektir. Böylelikle garnitür iþini de çözmüþ olursunuz.

Köfte yapacaksýnýz ama bayat ekmek yok! Hemen ekmekleri fýrýnda biraz kurutun ve rondodan geçirip kullanýn. 

Çay saati ise kek iyi gider. Muffin, büyük bir kek yapmaktan daha kolay ve daha hýzlýdýr. Kekte olduðu gibi tereyaðýný eritmenize ve yumurtayý uzun süre çýrmanýza gerek olmaz. Tereyaðýný rendeleyip hafifçe malzemeleri karýþtýrmanýz pofuduk bir muffin için yeterlidir. Üstelik zeytinyaðý ile de gayet iyi sonuç verir. 

Kurabiye, kapkek vb. þeylerin porsiyonlarýnýn ayný büyüklükte olmasý için uygun bir dondurma kaþýðý kullanýn, zamandan tasarruf edersiniz. Hamuru buzdolabýnda 15 dk bekletin. 

Tatlý yapmaya fýrsat yok! O halde evde ne var ne yok meyveleri dilimleyin, biraz vanilya ile karýþtýrýn ve arzu ettiðiniz tatlandýrýcý veya þekerle tereyaðýnda hafifçe piþirin. Meyvasýna göre tarçýn, haþhaþ tohumu, zencefil tozu gibi baharatlarý da ekleyebilirsiniz. Evde olan dondurma veya çýrpýlmýþ krema, mascarpone ya da biraz tatlandýrýlmýþ süzme yoðurt ile (hangisi varsa) servis yapýn. Hiç bir þey mi yok? Tam 20 dk da evde taptaze lor peyniri yapýn! Sütü tencereye alýn, kaynama noktasýna geldiðinde yavaþ yavaþ kesilene kadar limon suyu veya sirke ilave edin. Kesilmeye baþladýðýnda sirke eklemeyi durdurun ve bir süre sonra soðutup, süzün ve istediðiniz tarifte kullanýn. 

Son olarak! Yemekleriniz için özür dilemeyin: “Çok acele oldu, fazla tuz atmýþým, malzeme yoktu, aslýnda ben bunu böyle yapmazdým… vb.” gibi cümleler kurmayýn. Önemli olan birlikte olmak ve sizin samimi gayretinizle hazarladýðýnýz bir kaç atýþtýrmalýkla sohbete keyif katmak. 

Gelelim misafir tarafýna! Çat kapý misafir gitmek için çok yakýn olmak gerekir, ola ki gittiniz. Bu durumda eleþtiri hakkýnýzý kaybettiniz. Bir de böyle bir anda misafirliðe eliniz boþ gitmeyin. 

 

BUNLARI BÝLÝYOR MUSUNUZ? 

Paketinden çýktýðý için dolapta beklemekten kurumuþ peynirleri atmayýn. Kaþar ve grevyer gibi dinlenmiþ peynir cinslerini nemli bir beze sarýp iki gün buzdolabýnda bekletin. Taze peynirleri ise suyun içine alýn. Tazeleneceklerini göreceksiniz. 

Kuru soðan, patates bile olsa çok bekletmeyin. Baktýnýz kullanýlmýyor, hepsini dilimleyip buzdolabý poþetlerine porsiyonluk ayýrýn ve dondurucuda saklayýn. Böylelikle acil yemekler için elinizin altýnda hazýr olacaktýr. 

Dolmalýk biberin cinsiyeti olduðunu biliyor muydunuz? Dip tarafý dört boðum olanlar diþi, üçlü olanlar ise erkektir. Üç boðumlularda tohum çok olur ve tohuma býrakmak için uygundur, taze tüketmeyi tercih edin. Diðerlerini ise yemekte kullanýn. 

Tereyaðýný ve peyniri rendelemeden önce buzlukta 5 dakika bekletin. Böylelikle en küçük parçasý bile boþa gitmemiþ olur. 

Limon vs gibi narenciyeleri son damlasýna kadar kullanmak istiyorsanýz mikrodalgada 10 sn tutun.

Süt kaynatacaðýnýz tencereyi soðuk su ile çalkalayýn. Böylelikle dibi tutmaz. 

Karnabahar ve lahana haþlarken kokusundan rahatsýz oluyorsanýz tencereye biraz süt ilave edebilirsiniz.

Kek fýrýndan çýkar çýkmaz ýslak bir bezin üzerine koyun, böylelikle kalýptan kolay çýkar. 

Yumurtanýn haþlarken çatlamamasý için suya biraz tuz atýn. Çatlak bir yumurtayý haþlayacaksanýz çatlak yerine limon suyu sürün ve yavaþça suya býrakýn. 

Aceleden tencereyi unuttunuz ve yemek yandý. Hemen tencereyi boþaltýn. Karbonatý su ile hamur gibi yapýp dibini kaplayýn. Kapaðýný kapatýp tencereyi balkona alýn ve unutun. 12 saat sonra temizlersiniz, siz yeni baþtan misafirlerinize odaklanýn. Moral bozmak yok!