Çay konsantrasyon ilacı

Çalışırken dikkatim kolay dağılıyor, konsantre olmakta zorlanıyorum diyorsanız, çözümü kimsayal ilaçlardan önce doğada arayın. Araştırmalara göre günde 6 fincan çay beyin performansını yüzde 5 artırıyor.

Siyah çay her kahvaltının baş tacıdır. Ülkemizde günün her saati içilen siyah çay açıkçası kalp sağlığından kansere kadar karşı koruyucu flavonoidlerin alınmasında en önemli besin ve içecek kaynaklarının başında gelir. Ancak çayda bulunan kafein ve teanin denilen iki özel bileşiğin dikkatin arttırılmasında oldukça etkili olduğu bulunmuştur. Araştırmalara göre siyah çay uyanık kalmanın da en etkili ilacı. Amerikalı beslenme uzmanlar günde 6 fincan çay içen kadınların  zihin ve fiziksel performanslarında yüzde 5’lik bir artıştespit etti. Bilim adamları, günde 5-6 fincan siyah çay içmenin dikkat üzerine olumlu etkisinin olduğunu açıkladı.

Beyinde uyarıcı etkiye sahip

Yine ABD’de çay ve dikkat ilişkisi bir başka araştırmaya konu oldu. Amerika’da standart dikkat testi uygulayarak kadın erkek 100 kişi üzerinde yapılmıştır. Siyah çay içen deneklerin dikkat testini test içeceği içenlere göre başarı ile tamamladığı bulunmuştur. Araştırmada siyah çay içiminden 10 dakika sonra çayda bulunan kafein ve teanin maddelerinin beyinde uyarıcı etkisi gösterdiği ortaya çıktı.

Problem çözme yeteneğini artırıyor

Çay içenlerde demir eksikliği anemisi oluşacağı, siyah çayın besinlerin içindeki minerallerin emilimlerini azaltacağı kanısı fazladır. Ancak bilimsel araştırmalar bunun tersini söylüyor. Çaydaki teanin amino asit beyinde uyarıcı etki gösterip hızlı düşünmeyi sağlıyor. Çaydaki kafein ise beynin probleme karşı hızlı ve olumlu yanıt oluşturma yeteneğini artırıyor.