Çay sevenlere müjde. Bir taraftan çayýnýzý yudumlarken, diðer taraftan saðlýðýnýz için iyi bir þey yaptýðýnýzý bilerek keyif katsayýnýzý artýrýn. Son araþtýrmalara göre sudan sonra en fazla tüketilen ikinci içecek olan çay, stresi önlüyor, kilo kontrolünü saðlýyor, kalp damar saðlýðýný koruyor, içeriðindeki bileþiklerle tümör oluþumunu engelliyor. Ýþte çayýn mucize etkileri...
Kardiyovasküler: Çaydaki flavonoidler, kan damar fonksiyonu üzerinde olumlu etkiler göstererek, kalp saðlýðýný korumaya büyük ölçüde yardýmcý olur.
Zihinsel performans: Siyah çayýn duygu durum, uyanýklýk ve konsantrasyon üzerinde yararlý etkileri var. Bu etkiler, çayýn orta düzeydeki kafein içeriði ve çaya özgü bir aminoasit olup beyin fonksiyonlarý üzerinde etkisi olan L-teanin ile iliþkilendirilir.
Vücut yaðý kaybý: Harvad Üniversitesi, Asya toplumlarý üzerindekiçalýþmasýnda kateþin ile zenginleþtirilmiþ yeþil çayýn, bel çevresi baþta olmak üzere yað kaybýný hýzlandýrdýðýný ve enerji yakýmýný arttýrdýðýný ortaya koydu. Amerika Gýda ve Ýlaç Dairesi’nin hazýrladýðý içecek rehberinde, saðlýklý hidrasyon içinde günde sekiz fincana kadar çay tüketimi öneriliyor.
Sporcular için en iyi serinletici
Egzersiz yaparken vücudun sývý ihtiyacý artar. Yapýlan egzersizin süresi uzadýkça ihtiyaç da fazlalaþýr. Çünkü, egzersiz vücut ýsýsýný artýrarak terlemeyi tetikler. Egzersiz ýlýk/sýcak bir ortamda yapýlýyorsa, sývý ihtiyacý daha da fazla olur. Egzersizin herhangi bir türünü yapan herkesin düzenli olarak sývý tüketmesi gerekir. Egzersiz aralarýnda çay tüketmek de serinletici bir etki gösterebilir. Ancak 60 dakikadan fazla yoðun egzersiz yapan kiþilerin, kaybettikleri tuzu da yerine koyabilmeleri için sporcu içecekleri tüketmeleri gerekir.
Yaþlýlýkta böbrekleri koruyor
Susuzluðu daha az hissettikleri ve yaþ ilerledikçe böbrek fonksiyonlarýnda zayýflama görülebildiði için yaþlýlar risk altýndadýr. Ýdrarýný tutamama endiþesi, yutma problemleri ve suya istenildiði aman ulaþamama gibi etmenler de, sývý tüketiminin azalmasýna neden olur. Yaþlýlar sýkça çay tüketmeli. Sayýsýz yararýnýn yanýnda çay sývý alýmýna katkýda bulunur, böylece yaþlýlýkta sývý tüketimi sýnýrlandýrmaya gerek kalmaz.
Yaza ince girmenin formülü
Meþrubat ve gazoz gibi içecekler beslenmedeki þeker ve kalorinin önemli kýsmýna karþýlýk gelir. Beslenmedeki alkol ve þeker içeren meyve sularý gibi kalorisi yüksek içeceklerin, su, þekersiz çay ve bitki çaylarý gibi kalorisiz içecekler ile deðiþtirmesi enerji alýmýnýn kontrolüne destek olur, metabolizmayý hýzlandýrýrak daha hýzlý kilo verilmesini saðlar. Özellikle bel ve göbek çevresinde yaðlanmadan þikayet edenlere günde 3 fincan yeþil çay içmelerini öneriyorum. Yeþil çaydaki bileþikler yað sorununa karþý etkili. Ayrýca ana öðünlerden yarým saat ila 15 dakika öncesinde su ve çay gibi kalorisiz içeceklerin tüketilmesi de açlýk hissini azaltýr. Araþtýrmalar bu stratejinin kýsa vadede daha düþük kalori alýmýna neden olabileceðini gösteriyor. Yapýlan baþka bir çalýþmada, yemeklerden önce bir bardak su içen katýlýmcýlarýn yemekte yüzde 13 daha az kalori aldýðýný ortaya koydu.