Çekirgeler, insanlar...

Çekirgeler çift karakterli hatta çift görünümlüdür. Tek başlarına olduklarında ağır ağır beslenir, sakin bir yaşam sürerler.

Ama ne zaman bir sürüye karışsalar bu hallerinden eser kalmaz. Önce güçlü kanatlarını açarlar sonra metreküpe 50 çekirge düşecek şekilde alanları istila ederler... Böyle zamanlarda her gün kendi vücut ağırlıkları kadar gıda tüketirler.

En ilginç ve vahşi olanıysa denizin üstündeki çekirgelerdir. Yiyecek bir şey bulamayınca birbirlerini yemeye başlarlar.

***

İnsanlar ile çekirgeler birbirlerine ne çok benziyor bazen. Tek başlarına son derece makul ya da sakin olan insanlar, sosyal medyada birkaç tweet, posta kutusuna düşen birkaç mail, bir kamera ya da bir gazete köşesi bulduklarında tamamen değişiyorlar.

Ondan sonra da kişilik istilası başlıyor. İstila diyorum zira bir fikre karşı olmakla, karşı olunan fikrin sahibinin kişiliğine saldırmak arasındaki fark sanılandan çok daha fazla. Günün herhangi bir saatinde bazı kanallar ve programları açın, o istilacılardan bir sürü görürsünüz.

***

Gelelim insanlarla çekirgeler arasındaki en büyük benzerliğe... Denizin üzerinde birbirini yiyen çekirgeler var ya, bazen onlara benziyor insanlar...

Aradaki tek fark çekirgeler yaşamak için birbirini yiyiyor, bazı insanlarsa daha fazla para, daha fazla şöhret, daha fazla dikkat çekmek için yapıyor bunu.

***

Çekirgeler ve insanlar... Afrika’da çekirge yiyerek beslenen insanlar var hala, Dünya Gıda Örgütü’ne göre çekirge zengin bir protein kaynağı.

Peki ekranda kendi gibi düşünmeyen, duygusunun değil aklının sesini dinleyen insanlara vatan hainleri diye bağıranlar.... Sizin insanlığa ne faydanız var acaba?..