Cem Papila neden gözlemci yapılmadı?

Hakemlik yaşantımı sonlandırdıktan sonra işin bir diğer tarafında, yani hakem ve gözlemcilik ile ilgili kurullarda görev aldım. 1 yıl Merkez Hakem Kurulu’nda, 2 yıl Gözlemciler veTemsilciler Kurulu’nda görev yaptım. Tüm bunlardan sonra edinmiş olduğum net kanı “Gözlemcilik kurumunu ıslah etmeden Türk hakemliğinin düzelmeyeceğidir”.

İşte bu sıkıntılı durum Yusuf Namoğlu başkanlığındaki MHK ile artarak devam ederken hakemlik geçmişi, kalite, başarı liyakat gibi kavramlar göz ardı ediliyor.

Gözlemci hakeme sadece not verip rapor yazan kişi değildir. İyi bir gözlemci maç öncesinde hakemi motive edebilecek özellikte, maç anında doğru gözlemleme bilgisine sahip, maç sonrasında da hakem ile pozisyonları tartışabilme kalitesine ve özgüvenine sahip olmalıdır.

Kalite olarak hakemden düşük, hakemden çekinip onun önünde esas duruşta bekleyen, maç sonrasında da yetkililerden aldığı talimat ile hakeme not veren gözlemci tipi ile Türk hakemliği ne yazık ki bir adım bile ileri gidemez. Ancak Namoğlu kaliteli ve kariyerli Süper Lig gözlemcisi istemiyor. Geçtiğimiz sezon Fethiye’de oynanan bir TFF 2. Lig maçına, oyun başladıktan 30 dakika sonra gelen ve çok kötü bir yönetim gösteren hakeme yüksek not veren, hayatında hiç bir Süper Lig maçında düdük çalmamış bir gözlemciyi MHK içindeki iki kişi ile olan özel ilişkileri nedeniyle gözlemci  yapmak için kursa çağıran Namoğlu’na bazı sorularım olacak!

Evet sayın Namoğlu;

Bu ülkede Süper Lig ve FIFA hakemi olarak hizmet verdikten sonra hakemliği bırakmış olan iyi derecede yabancı dil bilen Cem Papila,1.5 sezondur amatör kümede gözlemcilik yapıyor.

Bu arkadaşınız Süper Lig gözlemcisi olmak istediğini size yazılı ve sözlü olarak ilettiği halde niye Papila’yı Süper Lig gözlemcisi yapmadınız? 

- Ne oldu, Cem Papila maç mı sattı, hırsızlık mı yaptı?

- Şu anda Süper Lig gözlemci kadrosunda Papila’nın kalite ve kariyerine sahip kaç tane gözlemciniz var?

Sakın kimse bana talimat filan diye bahsetmeye kalkmasın, talimatlar ile oynayıp bazı hakemleri 6 ayda iki klasman atlatıp Süper Lig’e nasıl aldığınızı herkes gibi ben de biliyorum!

MHK Başkanı, Papila’nın hakemlik döneminde yönetmiş olduğu Beşiktaş-Samsun maçı nedeniyle TFF yönetimindeki Beşiktaşlılar’ı kızdırmamak ve kendi koltuğunda “Huzur içinde” biraz daha oturabilmek için Papila’yı Süper Lig gözlemcisi yapmaya ne yazık ki korkuyor! Tamam MHK başkanı korkuyor, anladık. Peki siz Metin Tokat, Erol Ersoy, Murat Ilgaz, Serdar Tatlı sıradan bir kişiyi Süper Lig’e almak için gözlemci kursu açılmasına göz yumup, birlikte hakemlik  yaptığınız bir Papila’ya ise bunu yaparken hiç mi içiniz acımıyor, hiç mi vicdan azabı çekmiyorsunuz, sizde mi “Huzur içinde oturmayı” tercih ediyorsunuz? 

Bunun adı ayıptır, günahtır!