Cem Yılmaz’ın en iyi filmi

Cem Yılmaz’ın komedyenliği ve şovu tartışılmaz. Sinemada ise bir çok iyi filmi var. Fakat o kadar savrulan bir sinematografisi var ki onun filmlerine gittiğinizde neyle karşılaşacağınızı bilemiyorsunuz. Tanıdığımız Cem Yılmaz’ın sinemadaki yansıması GORA, AROG, Yahşi Batı, Ali Baba ve Yedi Cüceler mi yoksa Her şey Çok Güzel Olacak, Hokkabaz, Pek Yakında mı? İşin içine bir de İftarlık Gazoz, Aşk Mevsimi, Şahane Misafir gibi hiç ondan olmayan filmler girince olay iyice içinden çıkılmaz oluyor. Haliyle izleyici bir Cem Yılmaz filmi nedir bunu bilemiyor. Söz konusu sinema olunca onun yapısına uygun olan absürt komedinin de en önemli temsilcisi. Öyle bir hal almıştır ki bu ülkede absürt komedi, bol küfür, kabalık ve saçmalığın ifadesi olmuştur. Halbuki absürt saçma anlamına gelmez. Şu an sinemada üreten komedyenler içinde gerçekten absürt komedi yapan tek isim de Cem Yılmaz’dır. Bütün bu iniş çıkışların içinde Çarşamba günü seyrettiğim Arif V 216, Cem Yılmaz’ın olması gereken sinemasının en doğru örneğidir. İlginç olan ise bu filmde birçok ünlü yıldızın yer alması ama bu riskli yapının hedefi tam 12’den vurmasıdır. Böyle bir başarı hem senaristin ki bu Cem Yılmaz’dır hem de yönetmen Kıvanç Baruönü’nün hanesine yazılır. 

DİĞER FİLMLERİYLE BAĞLANTI KURUYOR

Filmin başrolünde 2003 yapımı GORA’nın medarı iftarı Arif ve robot 216 bulunmakta. Cem Yılmaz böylece kendi sinema macerasının kökleriyle çok iyi bir bağlantı kuruyor. Arif V 216’yı Cem Yılmaz’ın gerçek sineması olarak kabul ediyorum. Filmde Arif’in yakın dostu 216, insan olmaya karar vererek dünyaya gelir. Arif bu ziyaretten çok mutlu olsa da bir uzaylının dünyaya inmiş olması mahalleli ve CIA, KGB gibi birçok örgüt tarafından tepkiyle karşılanır. Arif mahallelinin gönlünü alsa da dünya devleriyle baş edemez. Elinde bulunan bir zaman makinesiyle 1960’lara kaçar. Burada İstanbul’un naif insanları ve dönemin Yeşilçam yıldızlarıyla bezeli bir macera başlar. Filmde Zeki Müren’e hayat veren Çağlar Çorumlu gülmekten çatlatırken, Mert Fırat’ın canlandırdığı Sadri Alışık ile Kerem Alışık’ın diyalogları gözleri yaşartıyor. 

Arif V 216, Cem Yılmaz’ın olması gereken sinemasının en doğru örneği. Filmde 1960’ların İstanbul’u ve Yeşilçam yıldızlarıyla bezeli macera çok güzel ele alınmış.

FİLMİN KÜNYESİ

Yönetmen: Kıvanç Baruönü

Senarist: Cem Yılmaz

Oynayanlar: Cem Yılmaz, Ozan Güven, Seda Bakan ile Zafer Algöz

Yapım: 2018, Türkiye

VİZYONDAKİLER

Ölüm Odası 

İki kız kardeş Leah ve Vee, ağabeylerini kurtarmak için banka soymaya zorlanır. Ancak soygun paraları yetmeyince Müdür Yardımcısı Ed Maas, Leah ve Vee’yi kasaya götürür. Ancak kasada duran şey para değil dehşetin ta kendisidir... 

FİLMİN KÜNYESİ

Filmin orijinal adı: The Vault Yönetmen: Dan Bush Senarist: Dan Bush Oynayanlar: Francesca Eastwood, Taryn Manning, Scott Haze, Clifton Collins Yapım: 2017, ABD, 91 Dak. 

İngiltere Benim

Film, izleyiciyi müzik tarihinin çığır açan gruplarından The Smiths’in kurulduğu 1970’lere götürüyor. Adını The Smiths’in Still ill adlı şarkısının sözlerinden alan film, rock müzik tarihinin en gizemli birinin sesini ve kimliğini buluşunun hikâyesi.

FİLMİN KÜNYESİ

Filmin orijinal adı: England is Mine

Yönetmen: Mark Gill Senarist: Mark Gill Oynayanlar:Jack Lowden, Downtown Abbey, Jessica Brown Findlay, Laurie Kynaston 

Yapım: 2017, İngiltere, 94 Dak.