Cenevre öncesi dar alanda kýsa paslaþmalar

Trafik hýzlý. Diplomasinin çýtasýný Cenevre 2 konferansý için uygun bir noktaya yerleþtirmeye çalýþýyor dünyanýn önde gelen karar vericileri.

ABD Dýþiþleri Bakaný John Kerry, BM ve Arap Birliði’nin ortak temsilcisi Lakdhar Brahimi ve elbette Dýþiþleri Bakaný Ahmet Davutoðlu...

Mekik diplomasi denen þeyi izliyorlar günlerdir.

BM’nin Esad’a kýyaðýnýn faturasýný yine Batý ödüyor

Suriye’de moral üstünlüðü, baþta Birleþmiþ Milletler olmak üzere Batý dünyasýnýn duraksamalarý ve kararsýz dýþ politikasý nedeniyle þu an itibarýyle Beþar Esad’da.

Dünya, bir diktatörün meþrulaþtýrýldýðý kirli bir süreci canlý yayýnda izliyor.

Eldeki veriler Beþar Esad’ýn gitmeyeceðini gösteriyor.

Ve herkes, bir yandan politikalarýný gözden geçiriyor, diðer yandan yeni denklemlerin oluþtuðu diplomasi denkleminde etkisiz eleman olmamanýn kavgasýný veriyor.

Artýk dünya siyasetinde yadsýnamaz bir Ýran gerçeði var.

Bu Ýran gerçeði, bazý coðrafyalarda sarsýntý yaratarak siyaset sahnesine girdi.

En büyük sarsýntýyý ise Ýsrail ve Suudi Arabistan yaþadý.

Ýsrail Baþbakaný Benjamin Netanyahu’nun üþenmeyip, Ýsrail’den kalkýp Washington’a Tahran’ýn gerçek yüzünü göstermeye gittiðini” hatýrlayalým.

Benzeri bir hamle geçtiðimiz günlerde Riyad’dan geldi.

Suudi istihbaratýnýn þefi Bender Batýlý diplomatlarý davet ederek, “ABD ile artýk Suriye muhalefetinin silahlandýrýlmasý konusunda eski iþbirliklerinin olmayacaðýnýn” sinyallerini verdi.

Bu açýklamaya daha diplomatik bir taným bulmaya çalýþtým ama “sað gösterip sol vurmak” dýþýnda bir ifade bulamadým.

Suudi Arabistan’ýn asýl derdi Suriye deðil, Ýran.

Riyad, Ýran-ABD yakýnlaþmasýndan duyduðu rahatsýzlýðý Suriye dosyasýyla faturalandýrýyor.

Suriye’nin kaderinin konuþulacaðý Cenevre toplantýsýna iþte bu atmosferde gidilecek.

Tabi Cenevre ile ilgili atmosferi, en çok etkileyebilecek dosyalardan birisi de Tunus...

Tunus’ta Ennahda, Mýsýr senaryosunun tekrarlanmamasý için uðraþýrken, geri adým atmaya hazýrlanýyordu. Ancak ok yaydan çýktý. Sokaklar hareketlendi. Ýstifa kararý alan hükümetin istifasý sokaklarda istendi.

Tunus daha fazla karýþacak gibi. Tunus’tan gelecek haberler, Cenevre’ye “daha güçlü bir Esad” gölgesiyle gidilmesi sonucunu doðurabilir. “Bakýn Esad giderse, Suriyeli cihatçýlar da...” diye baþlayan cümleleri daha sýk duyabiliriz.

Son aylarda Ortadoðu’dan diplomasi haberlerini takip ederken insanýn aralýksýz “hayýrlýsý olsun” diyesi geliyor. Özetle önümüzdeki günlerde, artçý þoklarýnýn Suriye’yi etkileyeceði bir düzlemde, “Darbecilerin Mýsýr” yerine bol miktarda Tunus konuþacaðýz.

Davutoðlu kasým ayýný havada geçirecek

Diplomaside öyle bir aya giriliyor ki, Dýþiþleri Bakaný Ahmet Davutoðlu resmen Kasým ayýný havada uçakta geçirecek.

Önce Kasým baþýnda Ýran Dýþiþleri Bakaný Javad Zarif’i Türkiye’de aðýrlayacak. Ardýndan 15 gün içinde Myanmar, Rusya, ABD, Ýran ve Cenevre ve hatta Irak’ý ziyaret edecek. “Olumlu bir süreç içindeyiz” diyen diplomatlara bakýlýrsa Türk diplomasisi sadece Suriye dosyasýna sýkýþmýþ durumda deðil. Takip edilmesi gereken temaslar sözkonusu.

Bir de tabi “Türkiye dýþ politikada yalnýzlaþtý” diyordu birileri galiba?