Türk olmanýn bedelini canýyla kanýyla þehidiyle ödemiþ, Akdeniz’deki geçmiþten geleceðe haklý mirasýmýz Kuzey Kýbrýs Türk Cumhuriyeti...
Akdeniz’in Sardunya ve Sicilya’dan sonraki üçüncü büyük adasý...
Geçmiþ tarihinde Yunan, Mýsýr ve Roma medeniyetleri, 1571 yýlýnda ise Venedikliler’den Osmanlý Ýmparatorluðuna geçmiþ, 1. Dünya savaþýyla birlikte Ýngiliz mandasýna girmiþ, 1960’lara kadar Ýngiltere himayesinde kaldýðý için hala Ýngiliz etkilerini yaþýyor. Mesela, soldan akan trafiði, araçlarý ve prizleri gibi...
1960 yýlýnda ise Kýbrýs baðýmsýz oluyor ve Kýbrýs Cumhuriyeti Kuruluyor. 1960/64 yýllarý arasýnda Rumlarla Türkler arasýnda gerilim hat safhada yaþanýyor. Rumlar tarafýndan 21 Aralýk 1963’te baþlayýp 10 gün süren çatýþmalar yapýlan Türk katliamýndan dolayý “ Kanlý Noel” olarak adlandýrýlýyor. 1974 yýlýnda ise Türkiye Kýbrýs’a harekat düzenliyor ve Kuzey kýsmýný ele geçiriyor. Daha sonrasýnda yapýlan ulusal baskýlar sonucunda karþýlýklý ateþkes ilan edilerek adanýn % 37’lik kýsmý Türkler’in kontrolüne geçiyor.
1983 yýlýnda KKTC kuruluyor ve bu devlet sadece Türkiye tarafýndan tanýnýyor.
Kuzey Kýbrýs, de facto olarak nitelendirilmekte yani kaðýt üzerinde yok ama gerçekte var.
2004 yýlýnda Birleþmiþ Milletler’in Annan Planý kapsamýnda referandum yapýlýyor, Kýbrýs halkýna birleþmek isteyip istemedikleri soruluyor. Kuzey tarafý “evet”, güney tarafý “hayýr” diyor ve birleþme gerçekleþmiyor. Güney Kýbrýs 2004 yýlýndan beri de tüm adayý temsilen Avrupa Birliði üyesi. 2016’nýn son çeyreðine geldiðimiz þu günlerde birleþme konusu yine dünya gündemine geldi. Ama görünen o ki yine bir sonuca varýlamayacak. Rum tarafý yetkilileri takvimsiz zaman kazanmaya çalýþarak olmayacak yaptýrýmlarla sanal bir gündem oluþturuyor ve sadece kafa karýþtýrmaya çalýþýyor.
Güney Kýbrýs lideri Nikos Anastasiadis, Kuzey Kýbrýs topraklarýnýn % 16’sýný doðrudan talep ediyor. Amaçlarý Federal Kýbrýs’ýn % 75’ini ve kýyýlarýn % 60’ýný Rum kurucu devletine baðlamak. Konuþulanlar içinde özel bölgeler ve kantonlarda var. Ýstedikleri yerler kapalý Maraþ’ýn % 80’i, Güzelyurt, Alayköy, Bostancý, Akçay, Serhatköy, Zümrütköy, Vadili, Türkmenköy, Deðirmenlik, Minareliköy, Demirhan, Gökhan, Tuzla, Salamis, Karpaz yarýmadasý, Apostolos Barnabas, Apostopolos Andres, adanýn en güzel yeri kuzey tarafý ...
Türkiye Cumhuriyeti her zaman olduðu gibi sonuna dek kendinden ayrý görmediði Kuzey Kýbrýs’a sahip çýkmýþ ve çýkmaya devam edecektir. Kuzey Kýbrýs’ýn inanacaðý ve güveneceði tek liman Türkiye Cumhuriyeti’dir.
Sayýn Cumhurbaþkanýmýz Recep Tayyip Erdoðan’nýn da geçmiþte de ifade ettiði gibi “Kuzey Kýbrýs Türk Cumhuriyeti için bir bedel ödemiþiz, þehitler vermiþiz ve ödemeye de devam etmekteyiz. Ýmarý için, bugünlere gelebilmesi için yýllýk yapýlan ödeme 1 milyar dolardan fazladýr. Hiç bir zaman görmezlikten gelmedik. Türkiye’nin KKTC’ye bakýþý yavru vatandýr ve bundan sonra da yavru vatan olmaya devam edecektir. Bir ananýn yavruya olan ilgisi neyse böyle olmaya devam edecektir.”
Bugüne gelecek olursak Kuzey Kýbrýs, turizmi ile 12 ay boyunca tercih ediliyor. Türkiye’nin Ankara, Ýstanbul, Ýzmir, Antalya, Hatay, Adana, Muðla gibi illerinden havayolu ile Mersin Taþucu’ndan ve Alanya’dan feribotla deniz ulaþýmý mümkün. Pasaport ve kimlikle dýþ hatlardan çýkýþ yapýlýyor. Kýbrýs’ta cep telefonu kullanýmý roaming olarak yurtdýþý tarifesinden yapýlýyor. Gitmeden kullanýmýnýza uygun konuþma ve internet paketi almanýzý tavsiye ederim.
Kýbrýs’ta özellikle Magosa ve Karpaz altýn kumsalý ve turkuaz rengi deniziyle favori. Girne’de de çoðunluðu kayalýk, lacivert, ada genelinde tertemiz doya doya yüzebileceðiniz plajlara sahip.
Ada mutfaðýnýn lezzetleri
Gezip, görüp, tanýyýp keþfedebilirsiniz. Akdeniz insanýn sýcak kanlý, kendine özgü haliyle Kýbrýs kahvesinden hellim peynirine, harnup pekmezine, gullurikya, gollandro, lalangýya, þeftali kebabýndan, kolokas, pilavuna, samarella, bumbar, yoðurt, humus, ayrelli, fava, zeytin çeþitleri, çakýstez ve mezeleriyle birlikte ana yemeðinizle geniþ bir sofrada sevdiklerinizle paylaþabilirsiniz.
Gezilip görülecek yerleri
Girne limanýndan yürüyüþle Girne Kalesine uðrayabilir, Karaoðlanoðlu Þehitliði, Bellabais’i ve Girne sokaklarýný gezebilirsiniz. Lefkoþa’da ise Derviþ Paþa Konaðý, Barbarlýk Müzesi, Dereboyu caddesi, Beþparmak daðlarýnýn eteklerindeki büyük bayrak geceleri ýþýl ýþýl adanýn her yerinden gözüküyor. Güzelyurt ve özellikle Salamis’te Salamis Antik kenti, Gazimaðusa çarþýsý, Namýk Kemal Zindaný, Lala Mustafa Paþa Camii. Kapalý Maraþ Bölgesi ise her þeyin olduðu gibi býrakýldýðý adeta hayatýn durduðu, hayalet þehir görünümüyle binalarý, tabelalarý, dükkanlarý, otelleri ile Ada’da zamana tanýklýk ediyor. Bu bölgeye girmek yasak. Kuzey Kýbrýs’a gittiðinizde köylerine gidin, bir eve misafir olun, bir Kýbrýs kahvesi içip sohbetlerini kendilerine özgü þivelerini dinleyin. Napan gardaþcýðým? Guzzum, tamamsýn gibi... KKTC turizminde otel ve otel yatýrýmlarý her gecen gün önem kazanýyor. Türkiye’den birçok turizm çalýþaný Kýbrýs otellerinde görev yapýyor.