Cep telefonuyla meþgul olmak fesih sebebi mi?

Ýnternet eriþimi, sosyal medya paylaþýmý ve iletiþim gibi çok amaçlý kullanýlma özelliði nedeniyle her ortamda cep telefonuyla meþgul olma alýþkanlýðýmýz malum…

Ancak bu alýþkanlýðýmýzý iþyerinde de sürdürmek, bazý istenmeyen sonuçlar doðurabilir. Özellikle cep telefonuyla meþgul olmak, iþ güvenliðini tehdit ediyorsa.. Çünkü, bu durumda tazminatsýz iþten çýkarýlma riski var. Nasýl mý? Yargýtay’a göre þöyle;

‘’Ýþçinin kendi isteði veya savsamasý yüzünden iþin güvenliðini tehlikeye düþürmesi, 4857 Sayýlý Ýþ Kanunu’nun 25. Maddesi'nin II. fýkrasýnýn ý bendinin birinci cümlesi gereðince iþverene haklý fesih hakký verir. 

6331 Sayýlý Ýþ Saðlýðý ve Güvenliði Kanunu’nun 4. maddesi uyarýnca, Ýþverenler iþyerlerinde iþ saðlýðý ve güvenliðinin saðlanmasý için gerekli her türlü önlemi almak, araç ve gereçleri noksansýz bulundurmak, ayný kanunun 19. Maddesi uyarýnca da iþçiler de iþ saðlýðý ve güvenliði konusunda alýnan her türlü önleme uymakla yükümlüdürler.

Somut uyuþmazlýkta, davacýya 27.03.2014 tarihinde cep telefonuyla uðraþmamasý gerektiði konusunda bildirim yapýldýðý, ancak davacýnýn bu bildirime raðmen yine de telefonla uðraþtýðý tekrar hatýrlatmada bulunulduðu ancak davacýnýn bu hatýrlatmaya raðmen telefonla uðraþmaya devam ettiði konusunda bir tutanak bulunmadýðýndan davranýþýnýn 4857 Sayýlý Ýþ Kanunu'nun 25/II-h maddesine girmeyeceði açýktýr. Davacýya verilen eðitimlerde üretim alanýnda cep telefonu bulundurulmamasý gerektiði bildirilmiþ olup davacýnýn buna aykýrý ilk davranýþý üzerine doðrudan fesih yapýlmasý ölçülü kabul edilemez. Ancak bunun kabul edilebilmesi için davacýnýn davranýþýnýn iþ güvenliðini tehlikeye düþürmemesi gerekir. Eðer davacýnýn davranýþýyla iþin güvenliði tehlikeye düþüyorsa yapýlan feshin haklý nedene dayandýðý kabul edilmelidir.

Bu nedenlerle davacýnýn makine baþýnda sandalyeye otururken cep telefonuyla meþgul olmasýnýn iþ güvenliðini tehlikeye düþürüp düþürmediði konusunda makine mühendisi ve iþ güvenliði alanýnda uzman bilirkiþi eþliðinde iþ yerinde keþif yapýlmak suretiyle ortaya çýkarýlýp iþ güvenliði tehlikeye düþmekteyse feshin haklý nedene dayandýðýnýn kabulü; iþ güvenliði tehlikeye düþmüyorsa davacýya ilk davranýþý üzerine bir uyarý veya baþka bir disiplin yaptýrýmý uygulanmadan doðrudan feshin yapýlmasýnýn ölçülü olmayacaðýndan feshin geçerli nedene dayanmadýðýnýn kabulü gerekir. Eksik araþtýrmayla yazýlý þekilde karar verilmesi bozma nedenidir. (Y9HD.23.12.2015 gün, 2015/24759 E. 2015/36525K.)‘’

Sözün özü, iþyerinde cep telefonuyla meþguliyetiniz iþ güvenliðini tehlikeye düþürürse, haklý nedenle tazminatsýz iþten çýkarýlmanýza yol açabilir.