Bu yazý elinize ulaþtýðýnda biz, Dýþiþleri Bakaný Ahmet Davutoðlu ile birlikte üç günlük bir ziyaret için Özbekistan’da olacaðýz. Davutoðlu’nun Dýþiþleri Bakaný olarak ilk kez gittiði Özbekistan’da Taþkent, Buhara, Semerkant gezi planý içinde, dolayýsýyla, gezinin diplomatik - siyasi hüviyeti bir yana, muhteþem bir kültür hatta maneviyat boyutu da bulunuyor.
Ama, sanýrým gezinin biz gazeteciler için bir baþka heyecan verici yaný, Cumhurbaþkanlýðý seçimleri ile içiçe geliþen Ak Parti - Baþbakan arayýþlarýnda Davutoðlu’nun da isminin geçmesi ve gezide bu yönde bir sinyal bulabilme ihtimalidir.
Davutoðlu’nun, tam da eski genelkurmay baþkaný Hilmi Özkök gibi “Kasaptaki ete soðan doðramama” duyarlýlýðý ile böyle bir sinyal vermeyeceðini, belki veremeyeceðini tahmin etmekle birlikte, gene de gezinin özel ortamlarýnda, Türkiye için bir gelecek okumasýna tanýklýk etmek mümkün olabilecektir.
Baþbakan, Cumhurbaþkanlýðý seçimi sonuçlanýncaya kadar parti ve hükümet ile ilgili konularýn konuþulmamasýný istemekle birlikte, yaptýðý bazý deðerlendirmelerle, bir profil oluþturmaya çalýþtýðý da söylenebilir. Mesela þöyle bir çerçeve:
-Üç dönem kuralý kesinlikle iþleyecek.
-Parti baþkaný ile baþbakan ayrý kiþiler olmayacak.
-2015 seçimlerine bu baþbakan ve genel baþkanla gidilecek.
Buna bir de “Baþbakan’ýn milletvekili olma þartý”ný ilave ettiðinizde, en azýndan Tayyip bey tarafýndan kimlerin Baþbakan olamayacaðýnýn çerçevesinin çizildiðini anlayabilirsiniz.
Mesela bu çerçeveye göre Cumhurbaþkanlýðý görevi sona erecek olan Abdullah Gül’ün parti baþkanlýðý en azýndan þu anda mümkün gözükmüyor. Neden? Çünkü, üç dönem çerçevesine girmiyor olsa bile milletvekili deðil ve o yüzden baþbakan olamayacak, bu sebeple baþbakan ve parti genel baþkanýnýn ayný kiþi olmasý þartýna uygun düþmüyor.
Yine bu çerçeveye göre üç dönem listesine giren “Partinin Abileri”nin Baþbakanlýðý, ancak “geçici” yani seçimlere kadar söz konusu olabiliyor. Böyle bir “Geçici Baþbakanlýk” tercih edilir mi bilmem, belki demekte yarar var. O zaman seçimden sonra yeni bir olaðanüstü genel kurul, yeni bir genel baþkan seçimi ve yeni bir baþbakan görevlendirmesi söz konusu olacak demektir.
Bu ihtimal tercih edilmezse, þu anda milletvekili olan, üç dönem çerçevesine girmeyen ve partiyi 2015 seçimlerine götürecek kalibrede görünen bir kiþinin genel baþkanlýðý ve baþbakanlýðý söz konusu olacak.
Tayyip Bey’in kafasýnda bu isim belirlenmiþ midir? Bu yönde mesela Abdullah Gül veya partinin diðer Abileri ile istiþarelerde bulunulmuþ mudur, bilmiyoruz. Tayyip bey’in Cumhurbaþkaný adayý olacaðý, kamuoyu açýsýndan, son ana kadar netleþmemiþ olmasýna raðmen, bu bilginin en azýndan logoyu ve seçim kampanyasýný hazýrlayan kadrolar nezdinde meçhul olmadýðý açýk olduðuna göre, hem Baþbakan’ýn zihninde hem de bir çevrenin mahremiyetinde Baþbakanlýkla ilgili bilginin meçhul olmadýðý farz edilebilir.
Kim?
Sabah gazetesinden Mehmet Ali Berber, üç kiþinin ismini vermiþ. Dýþiþleri Bakaný Ahmet Davutoðlu, Baþbakan Erdoðan’ýn siyasi danýþmaný Yalçýn Akdoðan ve Baþbakan YardýmcýsýEmrullah Ýþler.
Üç kriter devreye girmeden önce bu isimler, Abdullah Gül, Bülent Arýnç, Ali Babacan, Binali Yýldýrým, Mehmet Ali Þahin ile birlikte sayýlýyordu.
Üç kriterden sonra Baþbakan’ýn Ak Parti grubu içinde ve üç dönemlik olmayanlar arasýnda aranmasý gerekiyor.
Burada kamuoyuna yansýmýþ bir bilgiyi daha paylaþmak faydalý olur diye düþünüyorum. O da sayýn Davutoðlu’nun muhtemel Baþbakanýn iþ tutma tarzýna yönelik çerçevelemesi. Þöyle ki:
“-Ne kendimi ispat edeceðim diye isyana yönelen ne de kullanýlýyor izlenimi verecek bir siliklik içine sürüklenen... “
Bu çerçeve bir baþka ifade ile “Güçlü ama uyumlu Baþbakan” diye ifadelendirilebilir. Yani kamuoyunda güdümlü, sahibinin sesi izlenimi vermeyecek, ama Cumhurbaþkaný ile yetki savaþýna da soyunmayacak bir kiþilik. Ve tabii, seçimlere giderken, kitlelerle heyecan buluþmasý saðlayacak bir kiþilik.
Kimdir o?
Bakalým bu gezide sayýn Davutoðlu, bu konuda önümüzü aydýnlatacak bir ýþýk yakacak mý?