Yaz aylarýnýn gözde tatil destinasyonu, adeta tatil renklerinin mimarý, rüzgarý, dar sokaklarý, pembe begonvilleri ve sakýz sardunyalarýyla gastronomik lezzetlerinden plajlarýna, festivallerinden otellerine iþte Çeþme ve Alaçatý Gerçeði;
Önce gelin Çeþme ve çevresini saran tatil güzelliklerine bir bakalým;
Ýzmir’in Çeþme ilçesi sýnýrlarý içinde yeralan Alaçatý, Çeþme Yarýmadasý’nýn “ince belinde” rüzgarýn kuzeyden güneye, güneyden kuzeye cirit attýðý koridorun merkezinde yer alýyor. Yazýn hakim olan poyraz Alaçatý’ya “nefes aldýrýr”, gün sayýsý (yýlda 330 gün ile) Türkiye ortalamasýnýn çok üzerindedir, bu da beldeyi dünyanýn en önemli rüzgar sörfü merkezlerinden biri yapmýþtýr.
ULAÞIM ÇOK KOLAY
Kuzeyinde kumsalýyla ünlü Ilýca, güneyinde rüzgar sörfü kulüplerinin olduðu Alaçatý Limaný, batýsýnda zeytinlikler ve yeni yeni baðlarla kaplanmaya baþlayan Karadað bulunuyor. Denizden 3 km içeride yer alan Alaçatý’nýn denizden yüksekliði 16 metre, Ýzmir’den 70 km uzaklýkta olan Alaçatý’ya 90 km uzaklýkta olan Adnan Menderes Havaalaný’ndan da ulaþým otoyolla çok kolay.
Alaçatý, taþ dokusu ve rüzgar sörfü ile beraber, Türkiye’nin en gözde küçük otellerinin yer aldýðý bir cennettir. Genelde 5-10 odalý bu þirin otellerin içinde huzur ve rahatlýk ön planda. Özellikle Nisan, Mayýs, Eylül ve Ekim aylarýnda kuþ sesleriyle uyanýyorsunuz Alaçatý’da. Yaz sýcaðýnda açýk býraktýðýnýz pencereden hafif bir rüzgarla mis gibi çiçek kokularý girer içeriye ve “iyi ki buradayým” dedirtir. Bir çoðu, geçtiðimiz yüzyýldan kalan taþ binalarýn, restorasyonu ile oluþmuþ küçük otellerin içinde, o günlere ait bir takým izler bulabiliyorsunuz. Dünya’da yalnýzca bu yörede yetiþen ve dalýnda “olgunlaþan” hurma zeytinini de tatmak gerek. Ev yapýmý limonatalar, sakýz muhallebisi, sakýz kurabiyesi, adaçayý Alaçatý sofralarýnýn vazgeçilmezleridir. Yemek sonrasý Alaçatý’nýn dar sokaklarýnda yapýlan küçük bir gezinti sizi deliksiz bir uykuya hazýrlayacaktýr
SÖRFÜN MERKEZÝ
Alaçatý’yý, Türkiye’nin son yýllardaki en gözde tatil beldesi haline getiren unsurlardan birisi de, dünyaca ünlü windsurf alaný ve kumsallarý. Denize 3 km uzaklýkta Alaçatý Yat Limaný’nýn yanýnda enlemesine 500 metre ve boylamasýna 330 metre sýð alan bulunmaktadýr. Dolayýsýyla yüzme bilmeyenler için bile bu kadar büyük alan, windsurf öðrenmek için ilk aþamada yeterlidir. Rüzgar sörfü kulüplerinin yer aldýðý Yumru Koy’un kýyýdan kýyýya uzaklýðý 1.900 metredir. Doðu kýyýsýnýn dað olmasý açýk deniz korkusunu ortadan kaldýrýr. Alanýn üç bir tarafý kara ile çevrilidir, sadece güney kýsmý açýktýr. Bu nedenle oldukça güvenlidir. Bu koyda rüzgar sörfünün yanýsýra kitesurf yapýlmakta.
Alaçatý’nýn merkezinde 2006 yýlýnda “kentsel sit” ilan edilmiþtir. Eski evleri aslýna uygun olmaksýzýn onarmak veya geleneksel mimari dokuya aykýrý unsurlar içeren yeni binalar yapmak yasaktýr. Günümüzde onarýlan bir çok taþ ev, küçük otel, restoran, kafe ve alýþveriþ noktasý olarak Alaçatý Ekonomisi’ne katký saðlamakta.
ELEÞTÝRÝLER YERSÝZ
Çeþme bu kadar güzelliði barýndýrýrken, bazý haksýz eleþtirileri de maruz kalýyor. Alkoçlar Exclusive Alaçatý Genel Müdürü Erçin Yalçýn “Kimileri okur öðrenir, kimileri yaþar öðrenir... Biz turizmciler yaþýyarak öðreniyoruz” diyerek, eleþtirilerle ilgili þunlarý söyledi: “Çeþme, Alaçatý çok pahalý kazýklanýyoruz, Yunan adalarý daha ucuz oraya gidin diye yazan, eleþtiren ve söyleyenler bence çok sert ve ön yargýlýlar. Objektif olmak gerekiyor kendi ülkemizin güzellikleri ve görülmesi yaþanýlmasý gereken yerler varken neden Yunan adalarýnýn reklamý yapýlýyor, zaten 2015-2016 çok zor bir dönemden geçen Türkiye turizm destekleneceðine bu þekilde yerden yere vurulmaya çalýþýlýyor!! Çeþme Alaçatý ve diðer tatil yörelerimizin esnafýna ve çalýþanlarýna büyük haksýzlýk yapýlýyor, buralarda her bütçeye uygun yerler var, oteller, restaurantlar her çeþitlilik var. Zamanýnda bu karalamayý Kuzey Kýbrýs içinde yapmýþlardý.”
MUTFAÐI ZENGÝN
Çeþme Sheraton Deneyimli Mutfak koordinatörü Rahmi Yýlmaz ile de Çeþme mutfaðýný deðerlendirdik. Kalsik Alaçatý otlarý, deniz mahsueri, her türlüsü körpe ahtapot doldurulmuþ kalamar, Çeþme Sakýz tatlýsý, germeyen mezeleri, Ovacýk enginarý, lokma çeþitleri, cevizli incir dolmasý, enginar reçeli, sakýz reçeli, patlýcan reçeli, barbun, trança balýðý, deniz levreði, mercan, sakýzlý dondurma, germeyen ekmeði nohut mayasýndan... Mutlaka denemelisiniz. Yemek fiyatlarýný da seçtiðiniz menüye göre siz belirliyorsunuz. Bütçenize, damaðýnýza göre ortalama minimum 125 TL maksimum da 650 TL restoran fiyatlarý ama ekmek arasý sardalya yemek isterseniz 15 TL ya da kumru 12 TL.