CESUR ÝNSANLAR CESURLARI BEKLÝYOR

Ankara’da 28 Þubat cuntasýnýn askerî kanadýnýn yargýlanmasý neticesinde darbecilere müebbet verilip evlerine gönderilmesi adalet adýna bir skandaldý; nasýl ki 28 Þubat tutsaklarýnýn hâlâ zindanlarda tutulmasý insanlýk adýna, hukuk adýna bir skandalsa…

Müebbet alan darbecilerin evlerine gönderilmesine duruþma savcýsý Mehmet Hanifi Yýldýrým itiraz edecekmiþ. Mahkemenin açýkladýðý gerekçeli karar sonrasý Savcý Yýldýrým, “Gerekçeli kararýn usûl ve yasaya aykýrý hususlarý içermesi nedeniyle” istinafa gideceðini açýklamýþ. Göksel Çaðlav’ýn Akit gazetesindeki haberine göre Savcý Yýldýrým, 20 Temmuz’da baþlayacak Adli Tatil’de de çalýþýp, sanýk çokluðu sebebiyle uzun sürmesi beklenen tebligat aþamasýný hýzlandýrýp Adli Yýl’ýn baþýnda dosyayý Ýstinaf Mahkemesi’ne gönderilmeye hazýr hâle getirecekmiþ.

Bu heyecan verici ve umutlandýrýcý haberle ayný gün gazetemde, Baþkan Recep Tayyip Erdoðan’ýn avukatlarýndan Mustafa Doðan Ýnal’la 28 Þubat üzerine yaptýðým mülâkatýn yayýmlanmasý güzel bir tevafuk oldu. Star’ýn 1. sayfasýndan okuyucuya sunulan mülâkatýn baþlýðý, “28 Þubat’a cesur savcýlar aranýyor” idi!

15 Temmuz ve 28 Þubat davalarýný yakýndan takip eden Avukat Ýnal, hâlen zindanlarda devam eden 28 Þubat maðduriyetleri hususunda izlenmesi gereken yasal yolu gösterirken, yasal düzenleme yapýlana kadar cesur hâkim ve savcýlarýn inisiyatif almasý gerektiðini vurguluyor: “Artýk bu maðduriyetlerin giderilmesinin zamaný çoktan gelmiþtir. Öncelikle cezaevinde haksýz yere yatan insanlarýn durumundan baþlamak ve dosyalarýný yeniden incelemek, infazlarýný durdurup özgürlüklerine kavuþturmak gerekir. Bunun en kolay yolu bir yasal düzenleme ile yeniden yargýlama yolunun açýlmasýdýr. Ancak uygulamada yasal düzenlemelerin hem zaman almasý, hem de deðiþik kaygýlarla farklý alanlara çekilmesi söz konusu olabileceðinden cesur hâkim ve savcýlarýn inisiyatif almalarý gerekir. Mâdem 28 Þubatýn darbe olduðu tescillendi, mahkemeler bu kararý emsal almalý ve yeniden yargýlama yolunu açmalýdýr. 28 Þubat döneminde verilen siyasi nitelikli dosyalarýn kapaklarý yeniden açýlmalý, maðduriyetler ve haksýzlýklar varsa bunlarýn giderilmesi için dosyalar yeniden incelenmeli, hukuka uygun yargýlamalar yapýlarak haksýzlýklar ortadan kaldýrýlmalýdýr. Zaten gecikmiþ olan adalet bile toplumlara ciddi zarar veriyorken buna kayýtsýz kalmamalýyýz. Haksýzlýklar giderilip adalet saðlanýrsa belki bizler de bir nebze sorumluluktan kurtuluruz. Devletin tüm organlarý da 28 Þubat maðduriyetlerinin giderilmesi için kendi üstlerine düþeni yapmalý, herhangi bir dünyevi çýkar gözetmeksizin varsa haksýzlýklarýn sona ermesi için bu sürece destek vermelidir.”

Avukat Ýnal’ýn da söylediði gibi, dünyevi çýkar gözetmeksizin 28 Þubat maðduriyetlerin giderilmesi adýna bir an önce adým atýlmalý; “ama” demeye ne vaktimiz var ne de bir bahanemiz.

28 Þubat darbesine karþý koyan Müslüman Anadolu’nun cesur evlatlarý 20 yýlý aþkýndýr adaleti tesis edecek cesur insanlarý bekliyor!..