Ceviz ve maydanoz ye Alzheimer’dan korun

Beyinde geri dönüþümsüz hasar býrakan Alzheimer durdurulamýyor ama önlenebiliyor. Araþtýrmalara göre ceviz, kereviz, maydanoz, çilek ve üzüm Alzheimer’dan koruyan besin listesinde bulunuyor.

Alzheimer, beynin bir bölgesindeki hücrelerin dejenere olmasý ile baþlayan, kontrol edilmediði takdirde hýzla ilerleyip kiþinin düþünme ve anlama yetisinde geri dönüþü olmayan bozukluklar yaratan bir hastalýktýr. Merkezi sinir sistemini (beyin ve omurilik) etkileyen bu bozukluklarý yavaþlatmak için kiþilerin beslenme þekline ve hayat tarzlarýna oldukça özen göstermesi gerekir.

Beyinde bulunan amiloid beta denilen proteinler, önemli anlarý akýlda tutmaya, gereksiz anlarýn ise unutulmasýný saðlýyorlar. Amiloid proteinlerinin zamanla birikmeye ve pýhtýlaþmaya baþlayarak beyinde plaklar oluþturup, sinir hücrelerinin iþlevini bozarak Alzheimar’a neden olduðu düþünülüyor. Uzmanlar, bu proteinlerin bozulmasýnýn engellendiði takdirde,  Alzheimer’a karþý konulabileceðini düþünüyorlar.

Diyabet ve insülin direnci 

Diyabet, Alzheimer ve Demans gibi düþünme-anlama yetisini etkileyen hastalýklar için büyük bir risk faktörünü oluþturuyor. Henüz Alzheimer hastalýðýnýn baþýnda olan kiþiler üzerinde yapýlan çalýþmalarda, hastalarýn yüzde 80’inin glikoz metabolizmasýnda bozukluklar olduðu belirtilmiþ. Araþtýrmacýlar, Alzheimer’ýn beyni etkileyen bir tür þeker hastalýðý olarak görülebileceðini düþünüyorlar. Alzheimer’ý Tip 3 diyabet olarak nitelemelerinin sebebi ise, insülin hassasiyetinin beyin içindeki proteinlere zarar vererek, beyni saldýrýlara açýk hale getirdiklerini düþünmeleridir.

Yapýlan araþtýrmalar; düzenli yapýlan fiziksel aktivitenin, Alzheimer hastalýðýna yakalanma riskinin azaltacaðýný bildiriyor.

Diyet ve spor desteði

Yapýlan araþtýrmalar, Alzheimer riskini azaltmak için yapýlabilecek en güzel þeyin düzenli aktivite ve saðlýklý beslenme olduðunu vurguluyorlar. Uzmanlar, Akdeniz tipi beslenme ile Alzheimer gibi düþünme-anlama yetisinde bozukluklara yol açan hastalýklarýn engellenebileceði görüþünde. Kiþilerin E vitamini (ceviz, marul, kereviz, maydanoz, ýspanak, yulaf gibi besinler) ve C vitamininden zengin yiyeceklerle ( siyah üzüm, narenciye, çilek, havuç, maydanoz) beslenk öneriliyor. E vitamini yüksek oranda antioksidan madde içererek, hücrelerin yenilenmesini saðlýyor. C vitamini ise vücudun savunma sistemini arttýrýyor ve damarlarýn daha saðlýklý olmasýný saðlýyor.