Ceviz ve maydanoz ye Alzheimer’dan korun

Beyinde geri dönüşümsüz hasar bırakan Alzheimer durdurulamıyor ama önlenebiliyor. Araştırmalara göre ceviz, kereviz, maydanoz, çilek ve üzüm Alzheimer’dan koruyan besin listesinde bulunuyor.

Alzheimer, beynin bir bölgesindeki hücrelerin dejenere olması ile başlayan, kontrol edilmediği takdirde hızla ilerleyip kişinin düşünme ve anlama yetisinde geri dönüşü olmayan bozukluklar yaratan bir hastalıktır. Merkezi sinir sistemini (beyin ve omurilik) etkileyen bu bozuklukları yavaşlatmak için kişilerin beslenme şekline ve hayat tarzlarına oldukça özen göstermesi gerekir.

Beyinde bulunan amiloid beta denilen proteinler, önemli anları akılda tutmaya, gereksiz anların ise unutulmasını sağlıyorlar. Amiloid proteinlerinin zamanla birikmeye ve pıhtılaşmaya başlayarak beyinde plaklar oluşturup, sinir hücrelerinin işlevini bozarak Alzheimar’a neden olduğu düşünülüyor. Uzmanlar, bu proteinlerin bozulmasının engellendiği takdirde,  Alzheimer’a karşı konulabileceğini düşünüyorlar.

Diyabet ve insülin direnci 

Diyabet, Alzheimer ve Demans gibi düşünme-anlama yetisini etkileyen hastalıklar için büyük bir risk faktörünü oluşturuyor. Henüz Alzheimer hastalığının başında olan kişiler üzerinde yapılan çalışmalarda, hastaların yüzde 80’inin glikoz metabolizmasında bozukluklar olduğu belirtilmiş. Araştırmacılar, Alzheimer’ın beyni etkileyen bir tür şeker hastalığı olarak görülebileceğini düşünüyorlar. Alzheimer’ı Tip 3 diyabet olarak nitelemelerinin sebebi ise, insülin hassasiyetinin beyin içindeki proteinlere zarar vererek, beyni saldırılara açık hale getirdiklerini düşünmeleridir.

Yapılan araştırmalar; düzenli yapılan fiziksel aktivitenin, Alzheimer hastalığına yakalanma riskinin azaltacağını bildiriyor.

Diyet ve spor desteği

Yapılan araştırmalar, Alzheimer riskini azaltmak için yapılabilecek en güzel şeyin düzenli aktivite ve sağlıklı beslenme olduğunu vurguluyorlar. Uzmanlar, Akdeniz tipi beslenme ile Alzheimer gibi düşünme-anlama yetisinde bozukluklara yol açan hastalıkların engellenebileceği görüşünde. Kişilerin E vitamini (ceviz, marul, kereviz, maydanoz, ıspanak, yulaf gibi besinler) ve C vitamininden zengin yiyeceklerle ( siyah üzüm, narenciye, çilek, havuç, maydanoz) beslenk öneriliyor. E vitamini yüksek oranda antioksidan madde içererek, hücrelerin yenilenmesini sağlıyor. C vitamini ise vücudun savunma sistemini arttırıyor ve damarların daha sağlıklı olmasını sağlıyor.