Birçok tarife hayat veren cevizle neler yapýlmaz ki? Taratordan mozaik pastaya pek çok lezzetin baþrolünde ceviz var. Tüketirken tazeliðine ve yerli üretim olmasýna da dikkat edin!
Cevizin de elbet bir mevsimi var. Tazesi eylül gibi baþlar ve çok lezzetlidir. Tüm kuruyemiþler gibi ceviz de uygun koþullarda saklandýðýnda 12 ay tüketilebilir. Yararlýdýr, faydalýdýr, þifadýr. Özellikle kýþýn her gün iki ceviz atýþtýrmayý ve bu tariflere göz gezdirmeyi sakýn ihmal etmeyin! Ama ondan önce mutlaka yerli ceviz tüketin. Hoþ, küresel iklim deðiþikliði ceviz aðaçlarýný vurdu bu sene. Diðer taraftan insanoðlu için gövdesini mobilya olarak kullanmak da çok cazip. Bu yüzden talebin yerli üretime odaklý olmasý birçok ürün gibi ceviz için de hayati önem taþýyor. Bilerek tüketmeyi lütfen ihmal etmeyin. Ýþte cevizle hazýrlayabileceðiniz farklý lezzetler...
1. Ceviz Kýtýrlarý
Ýster baharatlý ister tatlý... Cevizleri bir gün önceden soðuk suya koyun. Ertesi gün suyunu süzün ve kaðýt havluyla nemini alýn. Fýrýn tepsisine yaðlý kaðýt serip bal veya agave þurubuna bulayarak iyice karýþtýrdýðýnýz cevizleri üst üste gelmeyecek þekilde dizin. 200°C’de ara sýra karýþtýrýp, alt üst ederek kýzarana kadar fýrýnlayýn. Cevizleri fýrýna vermeden bal ile harmanladýktan sonra susam, haþhaþ gibi malzemelerle de kaplayabilirsiniz.
2. Ceviz Pate
Her þefin bir ceviz pate yapma þekli vardýr. Bu da benimki! Ýki yemek kaþýðý biber ve bir yemek kaþýðý domates salçasýný biraz tuzla karýþtýrýp hafifçe sulandýrýn. 200 gram ceviz içini orta irilikte öðütüp yarýsýný alýn, geri kalanýný un gibi olana kadar öðütmeye devam edin ve salçayla karýþtýrýn. Cevizin yaðlý tadýný yok etmemesi için zeytinyaðý ilave etmiyorum. Kimyon ve kuru nane ekleyip kýzarmýþ ekmekle birlikte kahvaltýda veya yemek öncesi meze olarak servis yapýn.
3. Mozaik Pasta
Þekersiz de yapýldýðý için benim de hala yaptýðým bir tatlý. Ýyi bir kakao, aromasýz bir bisküvi ve elbette bolca ceviz taneleri. Ýþin sýrrý cevizi bir gün önce suda bekletmekte ve kakaolu sosun kývamýný iyi tutturmakta!
4. Cevizli Ekmek
Tam buðday, beyaz, kepekli, tarçýnlý hatta haþhaþlý hiç fark etmez içine bir de ceviz eklendi mi lezzeti doruk noktasýna çýkar. Ýþin sýrrý içinde kuruyemiþ olan tüm ekmekleri iki tur mayalandýrmakta. Bu ek malzemeleri her zaman ikinci turda ekleyin. Ekmeðin þekli pofuduk olmadan fýrýna vermeyin.
5. Havuç Toplarý
Misafire ikram edilebilecek en pratik ve en lezzetli tariflerimden. Ýki su bardaðý kadar rende havucu bir su bardaðý su ile tencerede suyunu çekene kadar piþirin, ocaktan almadan bal ekleyin ve biraz soðutun. Bisküvi kýrýntýlarý, tarçýn, az miktarda eritilmiþ tereyaðý, öðütülmüþ bir su bardaðý cevizi ekleyip yoðurun ve küçük toplar yuvarlayýn. Bu toplarý ister kakaoya ister Hindistan cevizine bulayýn. Buzdolabýnda dinlendirip ikram edin.
6. Tarator
Kalamar kýzartmanýn olmazsa olmazý, balýk sofrasýnýn þaný... Biraz ekmek kýrýntýsý, biraz süt, biraz mayonez ama olmazsa olmazý içindeki ceviz kýrýntýlarý.
7. Kalburabastý
Þerbetli tatlýlarýn þahý! Kýtýr hamur ve cevizin uyumunu baþka bir tatlýda bu kadar kenetlenmiþ biçimde bulmak mümkün deðil. Kalburabastý, cevizsiz olmaz.
8. Çerkez Tavuðu
Haþlanmýþ tavuðun, öðütülmüþ ceviz, sarýmsak ve ekmek içinin dayanýlmaz lezzeti. Bu mezenin püf noktasý ne kuru ne de çok sulu olmasýnda. Kývamý kremadan bir parça daha yoðun olmalý.
9. Güllaç
Kimileri onu Antep fýstýðýyla hatta kaju ile denedi ama olmadý, olmuyor. O þeffaf, narin pirinç yufkalarý cevizsiz yapamýyor. Güllacýn lezzet sýrrý bence cevizde saklý. Püf noktasý ise ýlýk süt kullanmak ve biraz sulu býrakmak.
10. Fesencan
Bu özel tarifi Ýranlý bir arkadaþýmdan almýþtým. Uzun sürede piþer ama aslýnda kolay bir yemektir ve az malzeme ister. Olmazsa olmazý tavuk, nar ekþisi ve cevizdir. Yaklaþýk bir kilo cevizi rondadan geçirip iki su bardaðý su ile 3-4 saat piþirmek ve yaðýnýn suyun üzerine çýktýðýný görmek gerekir. Bu zaman alan birinci aþama aslýnda Fesencan’ýn lezzetinin püf noktasýdýr. Haþlanmýþ tavuk eti ve nar ekþisi bu cevizli yaðda bir kaç saat daha piþer ve lokum gibi bir yemek sizi sofrada bekler.
LAHMACUNA ÖZEL
Bu hafta lahmacunun içindeki yüzde 25 oranýndaki etin yüzde 35’e çýkarýlmasý kararý alýndý, yürürlüðe girdi. Uymayana 13 bin TL ceza var. Bence harika! Þimdi asýl mesele þu: Önceki orana kimler uyuyordu? Bundan sonra uyulup uyulmadýðýný kim kontrol edecek? Ayrýca etinin ne eti olduðunu nasýl bileceðiz? Önümüzdeki hafta gýda sektörüne sorularým olacak. Sizin de sorularýnýz varsa mail atýn!