Cevizle 10 mükemmel lezzet

Birçok tarife hayat veren cevizle neler yapılmaz ki? Taratordan mozaik pastaya pek çok lezzetin başrolünde ceviz var. Tüketirken tazeliğine ve yerli üretim olmasına da dikkat edin!

 

Cevizin de elbet bir mevsimi var. Tazesi eylül gibi başlar ve çok lezzetlidir. Tüm kuruyemişler gibi ceviz de uygun koşullarda saklandığında 12 ay tüketilebilir. Yararlıdır, faydalıdır, şifadır. Özellikle kışın her gün iki ceviz atıştırmayı ve bu tariflere göz gezdirmeyi sakın ihmal etmeyin! Ama ondan önce mutlaka yerli ceviz tüketin. Hoş, küresel iklim değişikliği ceviz ağaçlarını vurdu bu sene. Diğer taraftan insanoğlu için gövdesini mobilya olarak kullanmak da çok cazip. Bu yüzden talebin yerli üretime odaklı olması birçok ürün gibi ceviz için de hayati önem taşıyor. Bilerek tüketmeyi lütfen ihmal etmeyin. İşte cevizle hazırlayabileceğiniz farklı lezzetler...

1. Ceviz Kıtırları

İster baharatlı ister tatlı... Cevizleri bir gün önceden soğuk suya koyun. Ertesi gün suyunu süzün ve kağıt havluyla nemini alın. Fırın tepsisine yağlı kağıt serip bal veya agave şurubuna bulayarak iyice karıştırdığınız cevizleri üst üste gelmeyecek şekilde dizin. 200°C’de ara sıra karıştırıp, alt üst ederek kızarana kadar fırınlayın. Cevizleri fırına vermeden bal ile harmanladıktan sonra susam, haşhaş gibi malzemelerle de kaplayabilirsiniz.

2. Ceviz Pate

Her şefin bir ceviz pate yapma şekli vardır. Bu da benimki! İki yemek kaşığı biber ve bir yemek kaşığı domates salçasını biraz tuzla karıştırıp hafifçe sulandırın. 200 gram ceviz içini orta irilikte öğütüp yarısını alın, geri kalanını un gibi olana kadar öğütmeye devam edin ve salçayla karıştırın. Cevizin yağlı tadını yok etmemesi için zeytinyağı ilave etmiyorum. Kimyon ve kuru nane ekleyip kızarmış ekmekle birlikte kahvaltıda veya yemek öncesi meze olarak servis yapın.

3. Mozaik Pasta

Şekersiz de yapıldığı için benim de hala yaptığım bir tatlı. İyi bir kakao, aromasız bir bisküvi ve elbette bolca ceviz taneleri. İşin sırrı cevizi bir gün önce suda bekletmekte ve kakaolu sosun kıvamını iyi      tutturmakta!

4. Cevizli Ekmek

Tam buğday, beyaz, kepekli, tarçınlı hatta haşhaşlı hiç fark etmez içine bir de ceviz eklendi mi lezzeti doruk noktasına çıkar. İşin sırrı içinde kuruyemiş olan tüm ekmekleri iki tur mayalandırmakta. Bu ek malzemeleri her zaman ikinci turda ekleyin. Ekmeğin şekli pofuduk olmadan fırına vermeyin.

5. Havuç Topları

Misafire ikram edilebilecek en pratik ve en lezzetli tariflerimden. İki su bardağı kadar rende havucu bir su bardağı su ile tencerede suyunu çekene kadar pişirin, ocaktan almadan bal ekleyin ve biraz soğutun. Bisküvi kırıntıları, tarçın, az miktarda eritilmiş tereyağı, öğütülmüş bir su bardağı cevizi ekleyip yoğurun ve küçük toplar yuvarlayın. Bu topları ister kakaoya ister Hindistan cevizine bulayın. Buzdolabında dinlendirip ikram edin.

6. Tarator

Kalamar kızartmanın olmazsa olmazı, balık sofrasının şanı... Biraz ekmek kırıntısı, biraz süt, biraz mayonez ama olmazsa olmazı içindeki ceviz kırıntıları.

7. Kalburabastı

Şerbetli tatlıların şahı! Kıtır hamur ve cevizin uyumunu başka bir tatlıda bu kadar kenetlenmiş biçimde bulmak mümkün değil. Kalburabastı, cevizsiz olmaz.

8. Çerkez Tavuğu

Haşlanmış tavuğun, öğütülmüş ceviz, sarımsak ve ekmek içinin dayanılmaz lezzeti. Bu mezenin püf noktası ne kuru ne de çok sulu olmasında. Kıvamı kremadan bir parça daha yoğun olmalı.

9. Güllaç

Kimileri onu Antep fıstığıyla hatta kaju ile denedi ama olmadı, olmuyor. O şeffaf, narin pirinç yufkaları cevizsiz yapamıyor. Güllacın lezzet sırrı bence cevizde saklı. Püf noktası ise ılık süt kullanmak ve biraz sulu bırakmak.

10. Fesencan

Bu özel tarifi İranlı bir arkadaşımdan almıştım. Uzun sürede pişer ama aslında kolay bir yemektir ve az malzeme ister. Olmazsa olmazı tavuk, nar ekşisi ve cevizdir. Yaklaşık bir kilo cevizi rondadan geçirip iki su bardağı su ile 3-4 saat pişirmek ve yağının suyun üzerine çıktığını görmek gerekir. Bu zaman alan birinci aşama aslında Fesencan’ın lezzetinin püf noktasıdır. Haşlanmış tavuk eti ve nar ekşisi bu cevizli yağda bir kaç saat daha pişer ve lokum gibi bir yemek sizi sofrada bekler.

LAHMACUNA ÖZEL

Bu hafta lahmacunun içindeki yüzde 25 oranındaki etin yüzde 35’e çıkarılması kararı alındı, yürürlüğe girdi. Uymayana 13 bin TL ceza var. Bence harika! Şimdi asıl mesele şu: Önceki orana kimler uyuyordu? Bundan sonra uyulup uyulmadığını kim kontrol edecek? Ayrıca etinin ne eti olduğunu nasıl bileceğiz? Önümüzdeki hafta gıda sektörüne sorularım olacak. Sizin de sorularınız varsa mail atın!