Çevrecilik lafla olmaz

Ýki fidan dikip “Ben çevreciyim” demekle çevreci olunmuyor. Atýklarýnýzý ayýrýyor musunuz? Enerji kaynaklarýný tasarruflu kullanýyor musunuz? Ne kadar duyarlýsýnýz, gelin bunu konuþalým!

Lafta hepimiz çevreciyiz. Hiç kimse çevreyi kendisinin kirlettiðini düþünmüyor, söylesen de buna inanmak istemiyor. Herkes dünya sonsuz, kaynaklarý sýnýrsýzmýþ gibi davranýyor. Üretilen pek çok ürünün kullanýldýktan sonra ne yapýlacaðýyla ilgili, üreticilerin de ürünü satýn alanlarýn da çok hassas davrandýðýný söyleyemeyeceðim.

Ýnsanlarýn yiyecek, enerji, su, malzeme gibi pek çok ihtiyacýnýn yaný sýra kullanýp tükettikten sonra ya da üretim esnasýnda çok miktarda atýk madde oluþuyor. Farklý sektörlerden çýkan bu atýklar haliyle çok çeþitli. Katý, sývý, organik, zehirli, geri dönüþtürülebilir ve geri dönüþtürülmesi mümkün olmayan gibi pek çok çeþit mevcut. Ve maalesef dünyamýz topraðý, suyu, yeraltý kaynaklarý, enerji kaynaðý açýsýndan düþünülenin aksine sýnýrlý olanaklara sahip. Sonsuza kadar petrol, doðalgaz ve kaliteli kömür elde edilemeyeceði gibi dünya atýklarýmýzý sonsuza kadar bertaraf edebilecek güçte deðil. Hele de her geçen gün artan dünya nüfusunu düþünürsek...

Evlerinizi hiç temizlemediðinizi ve çöplerinizi hiç atmadýðýnýzý hayal edin. Sýnýrlarý belirli olan eviniz, sürekli tüketmeye devam ettiðiniz müddet içinde çöp yýðýnlarý arasýnda kalacaktýr. Dünyamýzý da evimiz gibi düþünürsek ki düþünmeliyiz ve sürekli temizlemeliyiz; üretilen her türlü malzeme, yiyecek ve sývý atýklarý daha üretim aþamasýndayken arýtýmýnýn ve geri dönüþümünün nasýl yapýlacaðýný planlamalýyýz. Satýn aldýðýmýz her þeyi kullandýktan sonra atarken, onlarý doðada nasýl bir maceranýn beklediðini bilmeliyiz. Geri dönüþümü mümkün olan maddelerin dönüþümlerinin gerçekleþebilmesi için gerekli olan neyse birey olarak üzerimize düþen tüm sorumluluklarý yapmalýyýz.

CAM TOPLAMA ÜNÝTESÝNDE ÇÖP VAR

Günümüzde Avrupa Birliði’ne uyum çerçevesinde birkaç belediye, çöplerin yani katý atýklarýn, ayrýþtýrýlarak toplatýlmasýný deniyor. Fakat bu uygulama bir türlü yaygýnlaþamýyor. Birçok yerde sadece camlarýn atýldýðý toplama ünitelerinin içi baþka atýklarla dolu. Atýklarýn ayrýþtýrýlmasý bir yana henüz çöplerimizi tanýmýyoruz bile. Oysa kaðýt, karton içecek kutularý, plastikler, metal içecek kutularý, cam, pil gibi günlük hayatýmýzda sýkça kullandýðýmýz maddeler kolaylýkla ayrý yerlerde biriktirilerek geri dönüþüme gönderilebilir. Bunun için kiþisel sorumluluk çok önemli.

Atýklar hakkýnda bilgi sahibi olmalý, onlarý ne yapacaðýmýzý bilmeli, satýn aldýðýnýz tüketim maddelerinin üretimi esnasýnda oluþan atýklarýn nasýl bertaraf edildiði hakkýnda bilgi sahibi olmalý, bunu tüketici olarak sorgulayabilmeliyiz. Çöp ayrýþtýrma çalýþmasý yapan belediyelerin iþini zorlaþtýrmamalý, desteklenmeli, bu uygulamanýn yaygýnlaþtýrýlmasýný her þeyden önce biz talep edilmeliyiz. Bunun dünyanýn sürdürülebilirliði için önemini anlamalý ve atýklarýmýzý tanýmalý, ayýrabilmeli, atýklarla ilgili bilgilenmeli ve çocuklarýmýzý bu konuda eðitebilmeliyiz.

Çevrecilik iki fidan dikip sonra yolun ortasýna tükürüp çöpünü arabanýn camýndan fýrlatmakla olmuyor. Sigarasýný mecburen açýk alanlarda içip izmaritini yerlere atmakla, yiyip içip, çöplerini bir poþete doldurup umarsýzca yan gelip yatmakla, teknolojinin tüm nimetlerinden faydalanýp bozulan elektronik eþyalarý bile yine ayný çöpe göndermekle ve sonra “Ben çevreciyim” demekle çevreci olunmuyor. Ya çevreci olmanýn sorumluluklarýný öðrenecek ya da çevre düþmaný olduðunu dürüstçe itiraf edeceksin.

Dünyaya hoyrat davranýrsan karþýlýðýný ayný sertlikte alýrsýn

GÜNÜMÜZDE iklim deðiþiminin en önemli sebeplerinden biri olan sera gazý salýmlarýnýn önemli kaynaklarýndan biri de sanayi tarafýndan ya da elektrik tüketiminin büyük bölümünü kullanan sanayi için gerekli olan enerji ihtiyacýnýn üretiminde salýnan emisyonlardýr. Bu emisyonlarýn sýnýrlanmasý için yapýlmasý gerekenlerin baþýnda geri dönüþümün ülkemizde hýzla yaygýnlaþtýrýlabilmesi geliyor. Artýk atýklarýmýzýn hepsine birden çöp demekten vazgeçmeliyiz! Çöplerimizirý türlerine göre ayýrmalý ve ayrý ayrý poþetlemeliyiz. Yani biraz daha sorumlu davranmalýyýz.

Dünya ve dolayýsýyla Türkiye sanayileþmenin baþlangýcýndan günümüze artan bir hýzla daha çok tüketiyor. Bilinçsiz tüketen ve tükettikten sonrasýna duyarsýz kalan toplumlar, çöp ev haline gelen bir dünyada yaþamaya mahkumdur. Dünya ona özen gösterdiðimiz sürece bizimle! Ona hoyrat davranýrsak, emin olun ondan da ayný sertlikte cevabýný alýrýz.