Çeyiz hesabýnda devlet katkýsýna dikkat

Evli olmayan çalýþanlar için 2015 yýlýnda getirilen düzenleme ile gençlerin evlilik hazýrlýklarý için oluþturduklarý birikimlerinin deðerlendirilmesi için çeyiz hesabý açarak devlet katkýsý almalarý saðlandý.

Özellikle bir yandan tasarruflarý artýrmak ve öte yandan da kaynak yaratmak amacýyla önem taþýyan çeyiz hesabý ve konut hesabý uygulamasýnda katýlýmcýlara saðlanan faydalarýn artýrýlmasý amacýyla bazý deðiþiklikler yapýldý.

Çeyiz hesabý devlet katkýsýndan yararlanmak için bireylerin;

• Türk vatandaþý olmasý veya Türk vatandaþý olup da çýkma izni almak suretiyle Türk vatandaþlýðýný kaybetmiþ olmasý (3. dereceye kadar olan altsoylarý dahil)

• Yurtiçi mevduat veya katýlým bankalarýnda çeyiz hesabý açmasý (18 yaþýndan küçükler adýna veli veya yasal vasi tarafýndan çeyiz hesabý açýlabilir.)

• Evlilik tarihinden önce asgari 3 yýl boyunca hesaba düzenli ödeme yapmasý,

• 27 yaþýný doldurmadan ilk evliliðini yapmasý gerekir.

 

Deðiþiklikler var…

Çeyiz Hesabý ve Devlet Katkýsýnda bazý deðiþiklikler yapýlmýþ olup 15 Mart 2019 tarihli Resmî Gazetede yayýnlanmýþtýr. Bu deðiþiklikler þöyledir;

• Katýlýmcýlarýn bankalar arasýnda çeyiz hesabýný taþýmasýna imkân saðlanmýþtýr.

Yine de genel kural olarak katýlýmcýlarýn ayný anda birden fazla aktif çeyiz hesabý olmayacaktýr. Çeyiz hesabý, katýlýmcýyý hak kaybýna uðratmayacak þekilde bankalar arasýnda taþýnabilecektir. Hesabýn taþýnmasýna iliþkin olarak gerekli olan her türlü bilgi ve belgenin eksiksiz bir þekilde hesabýn taþýndýðý bankaya iletilmesi ile bu iþlemlerden doðacak her türlü hak kaybý ve zararýn karþýlanmasýndan hesabýn hali hazýrda bulunduðu banka sorumludur. Hesap taþýma iþlemi dönem sonlarýnda ve katýlýmcýnýn en az 1 ay öncesinden taþýma talebini bankaya bildirmesi þartýyla gerçekleþtirilir. Bankalarca, hesabýn taþýnmasý sebebiyle katýlýmcýlarýn hesap getirilerinden kesinti yapýlamaz ve ücret, komisyon ve benzeri çeþitli adlar altýnda tahsilat yapýlamaz.

• Çeyiz hesabýndan çekim hakký

Evlilik amacýyla çekim hakkýnýn evlilik tarihinden önce kullanýlmasý ve herhangi bir sebeple evliliðin gerçekleþmemesi durumunda, çekim tarihinden en geç üç ay içerisinde Evlendirme Dairelerine baþvuru yapýldýðýný tevsik eden evrakýn bir örneði ile birlikte çekim hakkýnýn kullanýldýðý bankaya baþvurularak çeyiz hesabý statüsünün devamý talep edilebilir. Hesabýn statüsünün devam edebilmesi için çeyiz hesabýnýn açýlýþ tarihinden itibaren yatýrýlmasý gereken asgari tutarlar toplamýnýn hesaba yatýrýlmasý gereklidir. Katýlýmcý, azami olarak evlilik amacýyla çektiði tutarý ile baþvuru tarihine kadar düzenli ödeme için gerekli asgari tutarlar toplamýný hesaba yatýrabilir.

• Devlet katkýsý

Devlet katkýsý, düzenli ödeme süresi 36 ila 47 ay olanlar için, hesaptaki birikim tutarýnýn yüzde %20’sidir. Ancak, ödenecek tutar 6500 Türk Lirasýný geçemez.

Devlet katkýsý, düzenli ödeme süresi 48 ila 59 ay olanlar için, hesaptaki birikim tutarýnýn yüzde 22’sidir. Ancak, ödenecek tutar 7.500 Türk Lirasýný geçemez.

Devlet katkýsý, düzenli ödeme süresi 60 ay ve üzeri olanlar için, hesaptaki birikim tutarýnýn yüzde 25’idir. Ancak, ödenecek tutar 9.000 Türk Lirasýný geçemez.

Düzenli ödemenin çekim hakkýnýn kullanýldýðý ya da evliliðin gerçekleþtiði ayda yapýlmamasý hak kaybý oluþturmaz.