Halam anlattý aðzý açýk dinledim...
Evlendikten 20 yýl sonra yaþlý biri kapýnýzý çalsa ve "Senin düðününde ben çeyrek altýn taktým, oðlum evlenmiyor, çeyrek altýnýmý geri ver" dese tepkiniz ne olurdu?
Çünkü benzer durumla karþýlaþan pek çok kiþi varmýþ. Ben þaþýrýyorum ama bunu normal karþýlayan epeyce kiþi de var. Ben düðünlerdeki takýlar genç çifte destek olsun diye gönüllü veriliyor diye düþünüyordum. Peþine düþmek de hiç aklýmdan geçmez. Oysa emanet veriliyormuþ! Hatta bu durum "sana biz yarým altýn taktýk sen çeyrek taktýn" diye tatsýz tartýþmalara bile sebep oluyormuþ. Düðün videolarý açýlýyor. Kim ne takmýþ diye tek tek bakýlýyor.
Bir de taký kuyruðunda beklerken tanýdýklara karþý "az mý takýyoruz acaba?" diye ezilme hissiyatý var. Bu yüzden düðünlerde taký iþine son verip "herkesin gönlünce eðlendiði bir formül mü olmalý?" sorusu aklýma geliyor. Sonra o takýlar gençler hayata atýlýrken epey yararlý oluyor diye düþünüyorum. Arada kalýyorum.
Ama yine de "20 yýl önce taktýðýn çeyrek altýnýn peþine düþmek nedir?" diye sormadan edemiyor insan :))
ANAHTARLAR ELDE KALDI
Emlakçýlar bugünlerde çok dertli. Zira anahtarlar ellerinde kaldý. Dükkana girdiðinizde duvara asýlý anahtarlarýn çokluðu dikkatinizi hemen çekiyor. Zira tutturabildiðine sat dönemi, fahiþ fiyatlý satýþlar, konut kredi faizleri yükselince bitti. Konut fiyatlarý düþüyor. Ancak bu kez de faizler yüksek olduðu için kimse o kadar çok borcun altýna girmek istemiyor. Yakýnda müteahhitler "evler elimizde kaldý, hükümet düþük faizli konut kredisi versin" demeye baþlar. Ancak geçmiþte düþük faizli kredi imkaný gelince hemen evlere yüzde 20 zam yapýldýðýný gördük. Kýsýr bir sarmalýn içindeyiz.
Bu arada kredi kartlarýndaki yüksek komisyonlar esnafý yeni çözüm arayýþlarýna itti. IBAN'a at uygulamasý yaygýnlaþýyor. En son Enerji Petrol Gaz Ýkmal Ýstasyonlarý Ýþveren Sendikasý sosyal medyadan kredi kartlý alýþveriþlerdeki banka komisyonlarýna isyan etti. Yani bankalar bindiði dalý kesiyor gibi görünüyor. Benden söylemesi.
BATI TRAKYA TÜRKLERÝ YALNIZ DEÐÝLDÝR
Ýskeçe'deki soydaþlarýmýzýn yeni bir okula en azýndan prefabrik sýnýflara ihtiyacý var. Zira sýnýf mevcutlarý arttýðý için Atina yönetimi yeni okul tahsis etmek yerine onlarý sabahçý öðlenci yapýyor. Uygulamaya "Vardiyalý eðitim" deniyor. "E ne var bunda? Bizde de var" diyenler çýkar diye söylüyorum. Ýskeçe'deki okula sýrf Yunan okullarýna gitmemek için 40 KM öteden gelen Türk öðrenciler var. Gece köylerine dönmeleri çok ama çok zor oluyor. Ve mecburen Türk okulu yerine Yunan okullarýna gitmek zorunda kalýyorlar. Bu da asimilasyona sebep oluyor. 11 gün eylem yaptýlar. Atina yönetimi geri adým attý. Ama tekrar olmasýnýn önüne geçmek gerek. Türkiye'den bir babayiðit çýkar ve okulu yapar inþallah.
ALKIÞLAR TRT WORLD ÝÇÝN
TRT World'ün "Off the Grid: Ukrayna Savaþ Günlükleri" belgeseli, Uluslararasý Emmy ödülünü aldý. Eski dostum, TRT World Kanal Koordinatörü Bora Bayraktar, 24 yayýnýnda yaþadýðý sevinci bizimle de paylaþtý. Türkiye'nin bakýþ açýsýyla dünyaya habercilik yapmak çok kýymetli bir iþ. Zira uluslararasý habercilikte batý ajanslarý piyasayý parsellemiþ durumdu. Yýllarca "Ýsrail Zulmü" yerine "Filistin Sorunu" diye mesele ele alýndý. Yahudi iþgalciler yerine Yahudi yerleþimciler denildi. Yani haber dilini da batý belirledi. Neyse o günler geride kalýyor. Yerli ve milli anlayýþla uluslararasý baþarýlara da imza atýlabiliyor. Alkýþlar bu sürece emek verenlere.
ELON MUSK "MAKARNACI! MI OLDU?
ABD'li milyarder iþ adamý Elon Musk da "makarnacý!" oldu galiba. Baksanýza CHP'li gazetecilerin "panayýr yeri" dediði, TEKNOFEST için tebrik mesajý gönderdi. Seneye mutlaka katýlacaðýný söyledi. Erdoðan da bekliyoruz cevabý verdi. Erdoðan'ýn teknoloji görmek için 10 bin kilometre öteye gitmeyin TEKNOFEST'e gelin çaðrýsýný Elon Musk bile duydu ama bizim muhalefet saðýr sultaný oynuyor.
Teknofest'te birçok gururlandýðýmýz hikaye vardý elbette.
Ama SOLOTÜRK'ün minik misafiri Can'ýn hikayesi hem gurur, hem azim, hem de duygu yüklü.
SOLOTÜRK'ÜN "CAN"ý için linki buraya býrakýyorum. Bir týk mesafesinde