Cezayir’i Hak korusun!

1518’den 1830 yýlýna kadar bir Osmanlý vilayeti olan Cezayir’in 1830-1962 arasýndaki Fransýz iþgaliyle katliamlara ve asimilasyona maruz kaldýðý malum. 

Cezayir halkýnýn iþgal ve asimilasyona teslim olmayýp Ýslami bir ruh ile direndiði de tarihi bir gerçektir. . 

1954 yýlýnda baþlayan Büyük Cezayir Devrimi’ne katýlanlara mücâhid adý verilmiþ ve baðýmsýzlýktan kýsa süre önce yayýnlanan Trablus Deklarasyonu’nda direniþin kimliði, ‘Cezayir kültürü Arap diline dayanan milli bir kültürdür; Cezayirlinin  inancý ise, bidat ve hurafelerden arýnmýþ olan Ýslam inancýdýr.’ þeklinde tarif edilmiþtir. 

Cezayir 27 Haziran 1962 tarihinde baðýmsýzlýðýna kavuþmuþtur. 

Ýlk cumhurbaþkaný olan Ahmed  b. Bella, dindarlar dahil bütün muhalifleri tasfiye etmiþ, 1965 yýlýndaki darbe ile de Cezayir resmen sosyalizme yönelmiþ, baðýmsýzlýk savaþýnda ön safta bulunan dindarlara baský baþlamýþtýr. 

1981 yýlýnda cumhurbaþkaný olan Bin Cedid baskýlarý azaltmýþ, az da olsa özgürlük alanlarýný geniþletmiþ ve sosyalizmden uzaklaþma baþlamýþtýr!

Bu dönemde Ýslami hareketler de canlýlýk kazanmýþtýr. 

Cezayir 1988’de çok partili hayata geçince Ýslamcýlar Fransa asimilasyonuna karþý Ýslam’ýn kurtuluþ reçetesi olduðu esasý üzerine Abbasi Medeni liderliðinde Ýslami Selamet Cephesi’ni(FIS) kurmuþlardýr. 

***

FIS 1990 yýlýnda girdiði belediye seçimlerinde1539 belediyeden 48 vilayetten 32’isi dâhil 856 belediyede seçimi kazanmýþtýr. 

Ýktidar partisi telaþa kapýlmýþ ve Abbasi Medeni dâhil partinin lider kadrosu tutuklanmýþtýr. 

FIS 26 Aralýk 1991 yapýlan ilk çok partili milletvekili seçimlerine girmiþ ve 228 sandalyeden oluþan meclisin 188’ini kazanmýþtýr. Ýktidar partisi FLN sadece 18 milletvekili  kazanmýþtý! 

Batý demokrasiyi desteklememiþ orduyu devreye sokmuþtur!

Ýslam ülkelerinin genelinde olduðu gibi ordu vataný korumaya deðil millete karþý iktidarý koruma misyonuyla hareket etmiþtir. 

Seçimler iptal edilmiþ; FIS’i kapatýlmýþ; binlerce mensubu tutuklanmýþtýr. 

200 bin Cezayirlinin hayatýna mal olan iç savaþ baþlamýþtýr!  

***

5 yýl seçim yapýlmamýþ, sonrakiler de göstermelik seçimler olmuþtur. 

Cezayir halký dindar bir halktýr. Ancak Fransa etkisinin açýkça görülüyor olmasý ve seçimlerin göstermelik yapýlmasý katýlýmýn düþük olmasýný beraberinde getirmektedir. 

En son 4 Mayýs 2017’de yapýlan seçimlere katýlým %38.25’dir.

57 parti seçime katýlmýþtýr. Ama 1992 yýlýnda seçimlerin iptal edilmesiyle baþlayan iç savaþýn acýlarý unutulmamýþtýr.  Dolayýsýyla Cezayir’in güçlü muhalefetini teþkil eden dindar camianýn ezici çoðunluðu seçimlere katýlmamýþtýr.. 

2017 seçimlerinde  Ýslamcý Barýþ Toplumu Hareketi, 462 sandalyeden sadece 34’ünü kazanmýþtýr. 

***

Buteflika’nýn beþinci dönemde adaylýðýna karþý baþlatýlan ve istifasýyla sonuçlanan günümüzde üç akýmýn mücadelesi söz konusudur. 

Birincisi Eski baþbakan Ali Bin Felis baþkanlýðýndaki milliyetçi Özgürlük Öncüleri Partisi’dir

Ýkincisi, Abdurrezzak Mukri baþkanlýðýndaki mecliste 34 sandalye ile temsil edilen Ýslamcý Barýþ Toplumu Hareketi’dir.  

Üçüncüsü de solcularýn temsil ettiði laik kesimdir. 11 milletvekili ile temsil edilen Ýþçi Partisi’nin Lideri Luveyze Hanun ismindeki bir haným bu harekete öncülük etmektedir. 

Yapýlacak cumhurbaþkanlýðý seçiminde Cezayir halký özgür bir ortam bulur, iptal edilmeyeceðine inanýr ve karizmatik bir aday çýkarabilirse dindarlarýn seçimi kazanmasý sürpriz olmaz.

Çünkü Cezayir’in en güçlü akýmý Ýslami akýmdýr. Üzerinden aðýr silindirler geçtiði için sindirilmiþtir, 

 Ayrýca Suriye, Mýsýr, Libya ve Yemen’de zemheriye dönen baharlarýn olumsuz etkisi de hâlâ devam etmektedir. 

Allah ferasetlerini artýrsýn ve yardýmcýlarý olsun.