Fransa’da yayýnlanan haftalýk karikatür dergisi Charlie Hebdo, yine Ýslam düþmanlýðý ile sahnede. Son haberleri taradýðýmýz zaman da dergiye yönelik ölüm tehditlerinin arttýðý iddiasý ön plana çýkýyor. Ancak karikatür kisvesi altýndaki saldýrýnýn Müslümanlar nezdinde oluþturduðu öfkenin yok sayýldýðýna da dikkat çekelim.
Charlie Hebdo dergisi, Müslüman Kardeþler hareketinin kurucusu Hasan el Benna’nýn torunu Tarýk Ramazan’a yöneltilen kiþisel bir suçlama üzerinden yine Ýslam dinine hakaret eden bir birinci sayfa karikatürü yayýnladý.
ABD’de baþlayýp, Avrupa’ya doðru yayýlan yeni bir tartýþma var bildiðiniz gibi son haftalarda. Siyaset ve sinema sektöründen önemli isimlerine iliþkin cinsel taciz suçlamalarý bir bir ortaya çýkmaya baþladý. Ancak bu isimlerin hiçbirisiyle ilgili dini bir hatýrlatmada bulunulmuyor. Ancak iþ, Müslüman kimlikli bir profile gelince, suç bireyin alanýndan çýkarýlýp, tüm Müslümanlara hatta Ýslam dininin kendisine atfediliyor.
Yukarýda sözünü ettiðimiz karikatürü haberleþtiren Fransýz yayýn organlarý bile karikatürün tamamýný yayýnlamayý uygunsuz gördükleri için sýnýrlý bir kýsmýný aktarýrken, Fransa basýný halen Charlie Hebdo’ya gelen ölüm tehditlerine vurgu yapmaya çalýþýyor. Bu analizlerden birisinde yer alan ve 2015 yýlýnda bir terör saldýrýsýna maruz kalan derginin “düþünce özgürlüðünün bedelini aðýr bir þekilde ödediði” cümlesi ise her türlü siyasi eleþtirinin önünü kesme amacý taþýyor kuþkusuz.
ABD’de yönetmen Harvey Weinstein, Ýngiltere’de Savunma Bakaný Michael Fallon, Kevin Spacey gibi ismi taciz suçlamalarýyla anýlan herhangi bir ismin yanýnda dini aidiyetlerine iliþkin bir dipnot düþüldü mü? Takip ettiðim kadarýyla sadece Tarýk Ramazan ile ilgili suçlamada iþaret fiþeði bir mercekten atýldý ve Ýslam hedeflendi suçlamalarda.
Tarýk Ramazan ile ilgili yargýya da yansýyan suçlama, daha önce Fransýz basýnýnýn tabiriyle “selefist” olan, ancak daha sonra “laik” bir çizgi benimseyen Henda Ayari tarafýndan gündeme getirildi. Geçtiðimiz yýl bir kitap yayýnlayan Ayari, Ýslam ile olan hesaplaþmasýný belli ki sadece bazý kavramlar deðil, profiller üzerinden de sürdürmek istiyor. Facebook sayfasýndaki paylaþýmlarda, Tarýk Ramazan þahsýnda Müslüman erkekler, tesettür, Ýslam’daki kadýn algýsý gibi pek çok kavramla ilgili bir tartýþma sürdürüyor. Bir bireyin tercihleriyle devam eden kiþisel bir zihin fýrtýnasýnýn, Ýslam’a karþý bir operasyona dönüþmesi ve en kötüsü bunun mazur gösterilmeye çalýþýlmasý ise Batý toplumlarýnýn en güncel paradoksuna iþaret ediliyor. Kavramlarý, haklarý, özgürlükleri iþlerine geldiði gibi araçsallaþtýrdýklarýna bir kez daha þahitlik etmiþ oluyoruz.
Týpký, terör saldýrýlarýnda eðer saldýrgan Müslüman ise farklý bir refleksin gözlenmesi ve saldýrýyla Ýslam’ý yan yana getirme çabasý gibi.
Müslüman kavramlarýný hedef alarak, yabancý düþmanlýðý ve ayrýmcýlýktan yola çýkýlarak toplumlara ekilen bu düþmanlýk ve önyargý tohumlarý ne yazýk ki sadece beyaz Batýlý kimliði dýþýndaki kimlikleri deðil, bizzat Batý sosyolojisini de vuracak.