CHP ve MHP genel baþkanlarýnýn ortak aday olarak Ekmeleddin Ýhsanoðlu’nu göstermeleri Cumhurbaþkanlýðý seçiminin kaderini deðiþtirmez ama Türkiye’nin siyasal karakterinin deðiþtiðini kesinlikle gösterir. Kýlýçdaroðlu ve Bahçeli, son 10 yýlda yaþanan muazzam deðiþime boyun eðerek bu ülkenin yönetiminde artýk muhafazakar karaktere sahip olmayan bir profilin mümkün olamayacaðýný ilan ettiler. Siyasetin ve idarenin kuralýyla toplumun genel eðiliminin birleþmesi gerekiyordu; dün bu konudaki son büyük direnç de kýrýldý.
Kim, bu ülkenin bir, iki, üç numaralý koltuklarýna aday olacaksa, kim Türkiye’yi idare etmeye niyetleniyorsa referansýný ya muhafazakar gelenekten almalý ya da o geleneðin onayladýðý biri olmalý.
Deðiþim budur...
Erdoðan, bu haberi duyduðunda herhalde koltuðuna yaslanýp tebessümle baþýný sallamýþtýr. Nereden nereye...
10 yýl önceye kadar, býrakýn 10 yýlý 3-5 yýla kadar red ve inkar objesi olan kimlik bugün siyasette tek çýkýþ yolu haline geldi. Baþbakan, o deðiþimin lideri olarak çatý adaydan memnun olmasýn da ne yapsýn...
CHP adayýný Sosyalist Enternasyonal’den deðil, Ýslam Teþkilatý’ndan buluyor.
Kemalizmin kalesi olan parti toplumun önüne Kemalist kimliðiyle temayüz etmiþ bir isimle çýkamýyor; tarihin ve toplumun yürüyüþüne teslim olarak illa da muhafazakar bir isme mecbur oluyor.
Mustafa Kemal’in koltuðu için bir Kemalist’in düþünülememesi; böyle bir adayýn toplum tarafýndan seçilemeyeceðinin kabulü, önemli bir geliþmedir. Böyle bir adayla seçime dahi girilme cesaretinin gösterilememesi bir devrin sonunu ilan etmektedir.
Adayýn adý Kemal Derviþ, Yýlmaz Büyükerþen, Deniz Baykal, Nur Serter, Ýlker Baþbuð ya da Kemal Kýlýçdaroðlu deðil, Ekmeleddin Ýhsanoðlu’dur...
Çünkü, sayýlan isimlerin hiçbirinin kesinlikle sandýktan çýkamayacaðý biliniyor. O zaman geriye bir umut kalýyor. Hiç olmazsa bir “muhafazakar” aday olsun. Olsun da Erdoðan’ýn oylarýný azaltsýn...
Görünen o ki CHP-MHP yine de Çankaya’yý kazanamayacak... Ama, adayýn kimliði olmasa da aday profili sayesinde Yeni Türkiye kazandý. Adayýn ismi, aslý varken taklitlere bakýlmayacaðý için yanlýþ, ama aday profili deðiþimin zaferini ilan ediyor. Ne kadar farkýnda bilinmez ama CHP, bu kararýyla þimdiden sonraki siyasal yönelime de güçlü bir destek vermiþ oldu. AK Parti’nin elitleriyle ve kararlarýyla þekillendirdiði siyasal yapýyý onaylayarak halk oyuyla seçilecek yeni Cumhurbaþkaný’nýn elini de rahatlattý.
Evet, muhafazakar aday fikri kesinlikle doðrudur ama seçilmek için bu özellik yetmeyecektir. Bugünün Türkiyesi’nde adayýn ayný zamanda demokrat, deðiþimci ve mutlak surette sahici olmasý þarttýr. Siyasal varlýðýný bu ilkelere karþýtlýk üzerine kurmuþ partilerin adayý ise ne demokratlýk, ne de sahicilik konusunda bir pýrýltý sunmamaktadýr.
AK Parti’nin adayýna oy vermeyi düþünen hiç kimse Ekmeleddin Ýhsanoðlu aday oldu diye kararýný deðiþtirmez. Çankaya’da mütedeyyin bir ismi görmek isteyen hiçbir seçmen bu arzusu için AK Parti dýþýnda ikinci bir adres aramaz. Özetle, yüzde 70’e yakýn geniþ muhafazakar-mütedeyyin-yenilikçi seçmen tabaný, kendisine benzeyen bir adayý tercih edecekse bunu CHP’nin aklýyla yapmaz.
CHP tabanýnýn ne yapacaðýna gelince... Bu soruda hiç þüphesiz siyasal tarihimizin en büyük merak konusu yatýyor. Zira CHP seçmeni böyle bir tecrübeyi hiç yaþamadý. Köklü bir siyasal gelenek zor ve benzersiz bir seçimle karþý karþýyadýr.